Yer: Iğdır Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Salonu
Tarih: 02.10.2010
Katılımcılar:
a. Dernek, Vakıf ve Girişimler:
1- Pozitif Düşünce Platformu (Mehmet Kum)
2- Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği (İsak Savaş)
3- Taner Demirci Spor Kulübü (Taner Demirci- Başkan)
4- Atabek Spor Kulübü (Ebilfez Kamış- Başkan)
5- Demir Yumruk Boks Kulübü (Kurban Şavlı)
b. Meslek Odaları
1- Diş Hekimleri Odası (Dr. Taner Başaran- Temsilci)
2- Mimarlar Odası (Orhan Ağırkaya)
c. Sendikalar
1- Eğitim-Sen (Yılmaz Hun- İl Temsilcisi)
2- Haber-Sen (Ömer Koşik- İl Temsilcisi)
d. Kanaat önderi bireyler
1- Mahmut Şek
2- Deniz Yanardağ
3- Abdullah Kızıltaş (Öğretmen)
4- Ferzande Şavluk
5- Nihat Akkuş (İşçi)
6- Murat Yikit
Katılan Milletvekilleri: Katılım olmadı.
Belediye Başkanları:Katılım olmadı.
Mazeret Bildiren Vekiller:Mazeret bildiren olmadı.
Gözlemciler:
1- Suat Karadağ (Ak Parti İl Gençlik Kolları Başkanı)
2- Faruk Korkusuz (Ak Parti Tuzluca Gençlik Kolları Başkanı)
Medya:
1- Iğdır Gazetesi
2- Iğdır Doğuş Gazetesi
3- Yeşil Iğdır Gazetesi
4- Güven Gazetesi
Konular:
1- Genel Konu: Kalıcı bir barış için neler yapılmalı?
2- Yerel Konu: Iğdır’ın turizmde çekim merkezi olması için neler yapılmalı?
Genel Konu Üzerine Konuşulanlar:
1- Taner Başaran: Silahın bir hak arama yöntemi olmaktan çıkarılmasını noktasında hem fikir olmamız lazım. PKK silah bırakmalıdır. Günümüz Türkiye’sinde yasal zeminlerde her türlü demokrasi mücadelesinin verilebilir. Sorunun şimdiye kadar geçmiş hükümetler tarafından ihmal edildiği çok nettir, ülke bütünlüğü içinde anayasal güvenceler çerçevesinde sorun çözülerek kalıcı bir barış sağlanabilir.
2- Orhan Ağırkaya: Kalıcı bir barış için samimi ve cesurca bir çözüm stratejisi üretilmesi lazım. Toplumsal bir mutabakatla misakı milli sınırları içerisinde her türlü çözüm önerisi tartışılabilir. Yıllardır akan kardeşkanı durdurulmalıdır.
3- Mahmut Şek: Kürt halkının evrensel değerler ölçüsünde tüm haklarının verilmesiyle bu sorun çözülür. Ülke bütünlüğü ve birlik içinde ayrıştırıcı zihniyetlere geçit vermeden sorunun kalıcı bir barışla çözme imkânı yaratılması için ülkedeki her kesin üzerine düşeni yapmasının zamanıdır. PKK kesinlikle silah bırakmalı ve sorunun çözümünde muhatap alınmamalıdır.
4- Mehmet Kum: Demokratik özerklik ile de sorun çözülebilir. Kürtlerde ne t olarak ne istediklerini ortaya koymalılar. Sorunun çözümü noktasında Sivil toplum örgütleri ile Türk ve Kürt aydınlarına büyük görevler düşmektedir. Yıllardır verilen canlarla birlikte ülke kaynaklarının bu sorun yüzünden derin sıkıntılar yaşatmaktadır. Adına ne denilirse denilsin Kürt sorununun aynı zaman Türk sorunudur. Dışarıdan müdahalelerle çözülemez. Bu sorunu ülke içinde kendimiz çözmeliyiz. Silah bir hak arama yöntemi olmaktan çıkartılmalıdır.
5- Ömer Koşik: Sorunlar insan öldürerek hal olmayacağına inanıyorum. Üniter yapı çerçevesinde anayasal düzenlemelere sorun çözümünün yasal, hukuki ve sosyal boyutlarıyla ele alınarak çözülebilir. Demokratik özerklik ülkeyi bölmez aksine birleştirir. Dünya böylesi sorunları çözme yönetmeleri ve örnekleri mevcuttur. Demokratik özerklik bence uygun bir model olabilir. Daha fazla acılar yaşanmadan silahlar ebediyete kadar susturulmalıdır.
6- İsak Savaş: Öncelikle sorunu iyi tahlil ederek yaklaşmak gerekir. Sorunun muhatapları netleşmelidir. Müzakereler kimler arasında yapılacak. Artık bölünme paranoyasından vazgeçmek gerekir. PKK’de bölünmek istemiyor. Kürt haklıda gönüllü birlikten yanadır. Öyleyse sorunu federasyon mu olur özerklik mi olur. Bu tür yönetmelerden birisiyle çözmek lazım. Hükümet Demokratik özerklikten korkmamalı. Bu sorunu çözen kim olursa olsun ikinci bir Atatürk olur kanaatindeyim.
Yerel Konu Üzerine Konuşulanlar:
1- Orhan Ağırkaya: İlimiz ile tarihi ve turistik mekânların tanıtımı hususunda yetersiz kalınıyor. Iğdır’da bir müzenin olmaması bir eksiklik, Kültür ve Turizm müdürlüğünde bir mihmandarlık şubesinin bulundurulması konusunda etkisiz kalınıyor.
2- Mehmet Kum: Ağrı dağının turizme açılmasının Iğdır için çok önemli bir hazine, fakat bu hususta Iğdırlı yatırımcıların yanı sıra hükümet destekli projelere ihtiyaç var. Iğdır’a gelen turistler Ejder kervansarayına neden götürülmüyor. Sanırım Iğdırlılar yeterince turizmi ciddiye almıyor.
3- Ömer Koşik: Ağır Dağına tırmanmak için gelen dağcılara bürokratik anlamda işlemlerin hızlandırılması için gençlik ve spor il müdürlüğü ile vilayet makamının yardımlarını hızlı bir şekilde sürdürmeleri gerekir. Dağcılar Doğubayazıt tarafından tırmanmak için 3 günde izin alırken Iğdır Korhan rotasından tırmanışlar için adamları günlerce bekletmemeliyiz. Bunu yaparsak dağcılar Iğdır’ı tercih etmezler.
4- Mahmut Şek: İlimizi tanıtacak yeterince turizm tanıtım envanterine de sahip değiliz. Belirtilen yerlerin yanı sıra kul Yusuf kümbeti, kara kale, Korhan kalesi gibi tarihi değerlerimizi unutmayalım. Havaalanımızda bitmek üzere; buraların çok iyi tanıtılması lazım.
5- Faruk Korkusuz: Tuzluca ilçemizdeki tuz mağaralarını da unutmamak gerekir. Sağlık turizmi açısından ideal bir yer. Astım vesaire hastalar için bin yıllık tuz mağaralarımız bir hastaneye dönüştürülebilir. Dünyada bu şekilde örnek hastane ve oteller mevcut. Tuzluca ilçemizde bunu yapmamız lazım diye düşünüyorum.
Değerlendirme:
İletişim:
a. Sivil toplum ile
20 sivil toplum kuruluşuna belirlenen gündem fakslandı, bir kısım ile görüşüldü.
b. Milletvekilleri ile
Mail ile ve cep telefonlarına kısa mesajla ulaşıldı.
c. Medya ile
Ulusal basın temsilcileri ve yerel basın mensupları davet edildi.
Sonuçlar:
Iğdır küçük Millet Meclisinin milletvekillerinin katılmamaları dışında bir problemi yok. Onların da katılımını sağlamak için ısrarcı olmaya devam edeceğiz.
Değerlendirenler: Murat Akkuş- Iğdır kMM Temsilcisi