Yer: Iğdır Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Salonu
Tarih: 03 Nisan 2010
Katılımcılar:
a. Dernek, Vakıf ve Girişimler:
1- Gün Işığı Derneği- Av. Serdar Arat (Başkan)
2- Çiftçi Mallarını Koruma Başkanlığı- Mehmet Gülbey
3- Asim-Der- Göksel Gülbey (Başkan)
4- Ülkü Ocakları- Mücahit Yalçın (Başkan)
5- Gün Işığı Derneği- Belgin Yalçın
6- Yeşil Iğdır Bedensel Engelliler Derneği- Zehra Akay
b. Meslek Odaları:
1- Mimarlar Odası- Orhan Ağırkaya
2- Diş Hekimleri Odası- Dr. Taner Başaran
c. Sendikalar
1- Haber-Sen- Ömer Koşik
d. Kanaat Önderleri
1- Atalay Sever- Gazeteci
2- Kahraman Padır- Belediye Meclis Üyesi
3- Savaş Kaya (Milli Sporcu)
4- Haşim Kaya
5- Mahmut Şek
6- Nihat Akkuş
7- Sünbül Mengi
Katılan Milletvekilleri: Katılım yok
Belediye Başkanları: Katılım Yok
Mesaj Yollayanlar:Yok
Gözlemciler:
1- Ahmet Karakuş (DSP İl Başkanı),
2- Remzi Karaca (DSP Merkez İlçe Başkanı),
Medya:
1- İsmail Aras (Güven Gazetesi)
2- Fikret Hacıkasımoğlu (Çağdaş Gazetesi)
3- Akay Aktaş (Haftaya Bakış gazetesi)
4- Hudut Gazetesi
5- Hudut Postası Gazetesi
6- Iğdır Doğuş Gazetesi
Konular:
1- Genel Konu: Anayasa ve Referandum
2- Yerel Konu: Taciz, Hırsızlık ve Kapkaç Olayları ve İlimizin Güvenlik Sorunu
Genel Konu Üzerine Konuşulanlar:
1- Dr. Taner Başaran: Hükümetin hazırlamış olduğu anayasa değişikliği paketi içinde katıldığım maddeler var katılmadığım maddeler var. Bence bu anayasa değişikliğinin altında yatan sebep iktidarın HSYK ile yaşadığı görüş farklılıklarıdır. Ayrıca ülkemizdeki her vatandaş bu maddeleri yeterince anlayabilmekte midir? Dağdaki çoban bu maddelerden ne anlar ki neyi oylasın? Bu durumda ayrı bir tartışma konusudur elbet. Anaysa değişikliği referandumda % 49 hayır, %51 evet çıkarsa ya da tersi çıkarsa nasıl değerlendirilecek? Şayet referanduma gidilecekse bence bu maddelerin ayrı ayrı oylanması daha doğru olur.
2- Orhan Ağırkaya: Ben Şahsen bu değişiklikleri hükümetin bazı yargı organlarıyla hesaplaşması olarak görüyorum. Ve bu değişikliğe karşıyım. Şayet referanduma gidilirse halk oylamasında reddedileceğine inanıyorum.
3- Mahmut Şek: Biz yıllardır anayasa değişsin demiyor muyuz? IkMM toplantılarında “anayasa değişmeli” nin altını çizmiyor muyuz? Bence bu maddelerin değişmesi milletimizin yararına olacaktır. Hükümetin bu adımı desteklenmelidir. Paketin içinde aileyi, bireyi, çocukları, emeklileri koruyan yeni değişiklikler var. Ben şahsen değişikliklerin tümüne evet diyorum.
4- Av. Serdar Arat: Anayasa değişikliğini içeren maddeler arasında tolum yararını gözeten maddeler olmakla birlikte, hükümet ile bazı yargı organları arasında iyice gün yüzüne çıkan bir hesaplaşmaya işaret ettiği de bir gerçektir. Bence eğer bir referandum olacaksa bu maddeler ayır ayrı halk oylamasına sunulmalıdır. Özel hayatı içeren madde, çocukları koruyan madde ile memurlara tanınan bazı sendikal hakları olumlu buluyorum. Şunu da belirmeliyiz ki Dünyada şimdiye kadar halkoyuna sunulan hiçbir anaysa değişikliği referandumu reddedilmemiştir. Bir tek Fransa da bir anaysa değişikliği ilk oylamada reddedilmiş fakat ikinci oylamada kabul edilmiştir. Taner beyin dediği gibi vatandaşın bu maddeleri ne kadar anlayabildiği de önemlidir.
5- Ömer Koşik: Bu anaysa değişikliği paketinde Versey anlaşmasında kapsanan sendikal haklar, toplu sözleşme ve örgütlenme hakları mevcut değildir. Bir iki basit düzenlemeyle memur ve işçi çalışanlarının uluslar arası bazdaki örgütlenme hakları es geçilmiştir. Ancak kulağa hoş gelen bazı maddelerde yok değildir. Neden anayasanın tümü değil de birkaç maddesi değiştiriliyor? Hükümet Neden halkın çeşitli katmanlarıyla birlikte bir değişiklik paketi hazırlamadı da böyle baskın bir şekilde bazı maddeleri ortaya koydu? Bu soruların cevabını bulursak işin rengi anlaşılır zaten. 12 Eylül anayasasının tümü değiştirtmelidir.
6- Göksel Gülbey: Bu değişiklik paketi hükümetin yargıyla hesaplaşması üzerindedir. Olası bir referandumda evet denilmesi için kitleleri ilgilendiren birkaç maddede şekerleme olarak eklenmiştir diye düşünüyorum. Bu değişiklik anladığımız manada bir anayasa değişikliği değildir. Demokratik sivil bir anayasaya kavuşmak yerine bazı kurumlarla hesaplaşmayı esas alan birkaç değişiklik ülkemize pek bir şey kazandırmaz.
7- Haşim Kaya: Ben söz alan arkadaşlara katılmakla birlikte, yine de bu 23 maddelik anayasa değişikliğini gerçekleştirmek lazım. Madde madde de olsa anayasada iyileştirme yoluna gitmek kısmen de olsa doğru bir yaklaşımdır. Referanduma gidileceğe benziyor. Halkımız değerlendirip kararını verecektir.
Yerel Konu Üzerine Konuşulanlar:
1- Murat Akkuş: İlimizde geçtiğimiz günlerde belediye önünde gündüz saatlerinde bir öğretmenin taciz edilmesi, İranlı turistlere yönelik kapkaç olayları ile tecavüz, taciz ve darp benzeri durumların yaşanması “Iğdır güvenli bir şehir olmaktan uzaklaşıyor mu?” endişelerini doğurduğuna inanıyorum. Ayrıca gece saatlerinde Valilik yolu bitişi, Rus pazarı Arkası, Haydar Aliyev parkı mıntıkaları başta olmak üzere bu tip yerlerde sıkça madde bağımlılarıyla karşılaşılıyor. Kimi araç içinde kimi de böylesi tenha yerlerde gruplar halinde bağımlılık yapan maddeleri kullanabiliyor. Bu tehlikelerin yanı sıra gece şehir merkezine inen başıboş köpeklerde ayrı bir tehdit unsuru olarak ortaya çıkıyor. Ne yapabilirizi konuşmak lazım.
2- Dr. Taner Başaran: Öncelikle vatandaşların alo polis 155 hattıyla güvenlik güçlerine yardımcı olmaları gerekir. Şehir merkezinde akşam saatlerinde polis devriyesinin çok az olduğunu görüyoruz. Devriye görevi yapan birkaç araçtan ziyade polisin yaya olarak ta en azından saat 12.00’a kadar şehirde görünmesi lazım. İlimizde mobese kameralarının sayılarının çoğaltılması, birtakım işyeri ve mahallerde denetimlerin sıklaştırılması gerekmektedir.
3- Mehmet Gülbey: Suça karışan çocukların ailelerinin uyarılmasının yanında gerektiği hallerde çocukları ailelerden alarak rehabilite edilmeleri ve eğitim kampanyalarının düzenlenmesi de ele alınmalı. İlimizde suç işleyen gençlerin genelde ilimize dışarıdan gelen ve dağınık aile çocukları olduklarını görüyoruz. İlimizde resmi nikâhsız evlilikler, Çok eşlilik, aile içi cinsel istismar, aile planlaması eksikliği, şiddet uygulama, eğitimsiz bırakılma gibi sorunlar yüzünden suç işleyenlerin oranını arttırıyor.
4- Savaş Kaya: Iğdır Emniyet Müdürlüğünün Suç ve Suçtan korunma ile uyuşturucu ve bağımlılık yapan maddelerle ilgili bilgilendirme ve önlemeye yönelik seminer ve toplantılarından takdire değerdir.
Değerlendirme:
İletişim:
a. Sivil toplum ile
20- sivil toplum örgütü ve şahıs davet edildi 21’i katılım sağladı. (Sözlü, Telefonla, Toplantı lobisinde bulunuldu)
b. Milletvekilleri ile
Telefon, faks ve mail ile 2 milletvekiline haber verildi. Ancak mazeret bildirerek katılmadılar.
c. Katılımcılarla
Katılımcılarla ortak yerel konuyu belirledik.
d. Medya ile
İlimizde davet ettiğimiz tüm basın mensupları toplantımıza katılarak, oturumu gazetelerinde haber yaptılar.
Sonuçlar: Toplantımız sonuç itibariyle başarılı geçti.
Değerlendirenler: Murat AKKUŞ TkMM Iğdır il Temsilcisi