Yer: ITSO Meclis Salonu
Tarih: 05.11.2009 Saat:13.00
Yerel Katılım:
1. Türkiye İşçi Emeklileri Derneği -İsa Bilir (Iğdır Şube Başkanı)
2. Iğdır Barosu -Av. Mustafa Buluş (Başkan)
3. Asılsız Ermeni İddialarıyla Mücadele Derneği -Göksel Gülbey (Başkan)
4. Gün Işığı Derneği -Av. Serdar Arat (Başkan)
5. Yol-İş Sendikası -Mehmet Sıdık Kaman (Temsilci)
6. Kahraman Padır (Belediye Meclis Üyesi)
7. Atalay Sever (Belediye Meclis üyesi)
8. Erkan Fırat (Asim-Der)
9. GI-DER Ali Eşref Tunay
10. Murat Akkuş (TkMM Iğdır Temsilcisi)
Diğer Katılımcılar:
Veli Türkeli
Zahir Akkuş
Murat Yikit (işçi)
Feyzullah Akış (işçi)
Nihat Aras (Eğitimci)
Halis Öden (Eğitimci)
Mikail Türkeli
Milletvekilleri: Katılım olmadı
Mazeret bildiren vekiller:
1-Pervin Buldan
2-Ali Güner
Belediye Başkanları: Katılım olmadı.
Medya:
Yeşil Iğdır Gazetesi
Hudut Postası Gazetesi
Haftaya Bakış Gazetesi
Doğuş Gazetesi
Moderatör: İsa Bilir (Türkiye İşçi Emeklileri Derneği Şube Başkanı)
Konular:
1.Aleviler ve Dersim ve Anayasa
2.Iğdır’ın İçme Suyu sorunu
Genel Konu Üzerine Konuşulanlar:
İsa Bilir (TİED Iğdır Şube Başkanı): Ülkemizin sorunları hepimizin ortak sorunlarıdır. Aleviler ve Dersim hususunun ilimizde tartışılıyor olması demokrasinin güzel bir örneğidir. Yıllardır ülkemizde Alevi kardeşlerimizin problemlerini gözlemliyoruz. Başta cem evlerinin statüsü konusundaki taleplerinden tutunda Dersim’de yaşanan acılara kadar, bunların konuşulup tartışılarak bir çözüme kavuşturulması gerekmektedir. Sorunlarımızı ötelemenin kimseye bir faydası olmaz. Geçmişimizle yüzleşerek dersler çıkarıp sorunlarımızı çözme yoluna gitmeliyiz.
Ali Eşref Tunay (GI-Der): Öncelikle bu konunun burada konuşulmasına çok sevindim. CHP’li Onur Öymen’in sözleri üzerinden Atatürk’ü vurmak isteyenler kendi tuzaklarına düşmüşleridir. Elbette ki Öymen’in sözlerini tasvip etmiyorum. Geçmişte yaşanan acılar hepimizin acılarıdır. Alevilik konusunda devletimizi yıkmayı esas almadan sorunu çözmede devlete yardımcı olunmalıdır. Alevi kardeşlerimizin talepleri dikkate alınarak bu soruna bir nihayet verilmelidir diye düşünüyorum.
Mehmet Sıdık Kaman (Yol-İş Sendika Temsilcisi): Öncelikle herkesin birbirinin görüşüne saygı duyduğu böylesi bir ortamın sağlanmış olması memnuniyet vericidir. Aleviler üzerinde ve Desim’de geçmişte pek çok haksızlığın olduğunu bende biliyorum. İnanıyorum ki ülkemiz bu sorunlarını bir bir çözerek ilerlemeye devam edecektir.
Av. Mustafa Buluş (Baro Başkanı): Hükümetimizin başlatmış olduğu “Demokratik açılım” çerçevesinde Alevilik konusunda ilgili sivil toplum kurumlarıyla görüşüler sonuçlandırılacağına inanıyor ve bu konuda hükümetimizi sonuna kadar destekliyoruz. CHP’li Onur Öymen’in Dersim ile ilgili sarf ettiği sözler CHP zihniyetini açıkça ortaya koymaktadır. Öymen’in talihsiz beyanına rağmen, CHP genel Başkanı ve yönetimi tarafından sahiplenilmesi de son derece düşündürücüdür.
Göksel Gülbey (Asılsız Ermeni İddialarıyla Mücadele Derneği Başkanı): Alevilik ve Dersim konuları tartışılırken, Atatürk’ü karalamaya yeltenenler yanlış yapmaktadırlar. Elbette ki geçmişte bir takım istenmeyen acılar yaşanmıştır. Fakat bunlar bahane edilerek devletimize yönelik karanlık düşüncelere meydan verilmemelidir.
Yerel Konu Üzerine Konuşulanlar:
İsa Bilir (TİED Iğdır Şube Başkanı): IkMM olarak bir komisyon kurup ilimizin içme suyu probleminin çözüme kavuşturulması için İktidar partisi il teşkilatı ve milletvekili ile Iğdır belediyesi arasında bir görüşme sağlanmasına ön ayak olmamız lazım. Her iki kurum arasında ortak bir diyalog ve çözüm arama sağlanarak hükümetten ilimizin içme suyunu çözmek için ödenek sağlanması gerememektedir.
Ali Eşref Tunay (GI-Der): İktidar desteği olmazsa içme suyu problemimiz çözülemez. Burada bulunan herkes hazır su alıp tüketmektedir. Kimse belediyenin içme suyunu içmiyor. Çocuklarımıza içilebilir suyu olan bir Iğdır bırakmalıyız. Bunun içinde belediye yönetimi ile iktidar partisi temsilcileri ortak hareket etmek durumundalar.
Mehmet Sıdık Kaman (Yol-İş Sendika Temsilcisi): Bu çağda bir ilin içme suyu sorununu tartışıyor olmamız üzerinde çok düşünmemiz gereken bir konudur. İlimizin içme suyu maalesef arsenik ve kireç oranı endişe verici boyutlardadır. Belediye iktidar yetkilileri ile diyaloga girerek kaynak sağlama yoluna gitmelidir. Yoksa geçici tedbirlerle sonuç alınamayacaktır.
Av. Mustafa Buluş (Baro Başkanı): Öncelikle içme suyu için kaynak bulunmalı ve proje hazırlanmalıdır. Avrupa birliği hibe fonlarından da proje hazırlanarak destek istenebilir. Iğdır belediyesi bir proje ile ilgili birimlere başvurmak için iktidar partisi olarak bizden herhangi bir yardım istemedi. Bu konuda bir talep gelirse Iğdır’ımız için elimizden geleni yapmaya hazırız.
Göksel Gülbey (Asılsız Ermeni İddialarıyla Mücadele Derneği Başkanı): İlimizin içme suyu için kaynak bulma sıkıntısının yanı sıra mevcut şebeklerde yeterli değildir. İçilebilir suyu olan bir Iğdır hepimizin özlemidir. İktidar partisi milletvekili ve belediye yönetimi bu tür ilimizin genel menfaatini gerektiren konularda mesafeli durmamalıdırlar.
Değerlendirme:Sonuç itibariyle Iğdır Küçük Millet Meclisi Aralık ayı forumu olumlu sonuçlandı. Ve Iğdır’da ilk kez “Alevilik ve Dersim” konuları konuşulmuş oldu. Bu anlamda birçok tebrik email’i aldık. Aynı gün ve aynı saatte ilde Belediye ve Eğitim-Sen’in ortak programı olmasına rağmen katılım sağlanarak toplantı gerçekleştirildi. Unutup çağıramadıklarımızdan sitem aldık. Bundan sonra davetlere daha çok dikkat etme gereği doğdu.
Değerlendirenler: Murat AKKUŞ (TkMM Iğdır Temsilcisi)