Tarih : 07.11.2009
Yer : Iğdır Ticaret ve Sanayi Odası
Iğdır kMM katılımcıları:
1. DKKYB (Ahmet Malgaz-Başkan)
2. Eğitim Sen (Efrahim Tabak-Başkan)
3. Kıbrıs Gazileri Derneği (İsmet Tağal-Başkan)
4. Iğdır Barosu (Mustafa Buluş- Başkan)
5. İşçi Emeklileri Derneği (İsa Bilir-Başkan)
6. Asim-Der ( Serdar Ünsal-YK Üyesi)
Diğer Katılımcılar:
1. Abdulali Çelik (SHP İl Başkanı)
2. Nevzat Sucu (MHP İl Başkanı)
3. Ferzande Armağan
4. Kamil Arslan
5. Zahir Akkuş
6. İdris Demirel
7. Haşim Kaya
8. Halis Öden
9. Nihat Akkuş
10. Nihat Aras
11. Murat Yikit
12. Ferdi Turan
13. Müslüm Karacan
14. Kahraman Padır (MHP Belediye Meclisi Üyesi)
15. Atalay Sever (Gazeteci-MHP Belediye Meclis Üyesi)
Siyasi partiler gözlemci olarak katıldılar.
Milletvekilleri: Katılım yok.
Mazeret bildiren vekiller:
1. Pervin Buldan
Belediye Başkanları: Emine Çankaya- Melekli Belde Belediye Başkanı
Moderatör : Kamil Arslan – ITSO Başkanı
Medya:
1. Anadolu Ajansı
2. Iğdır Hudut Gazetesi
3. Yeşil Iğdır Gazetesi
4. Haftaya Bakış Gazetesi
5. Hudut Postası Gazetesi
6. Güven Gazetesi
7. Doğuş Gazetesi sahipleri
8. Doğan Haber Ajansı
9. İhlas Haber Ajansı
********** Toplantı içeriği ***************
Konular:
1- Genel Konu: Demokratik Açılım ve Anayasa’ da ilgili maddeler
2- Yerel Konu: Iğdır’daki üç sınır kapısına işlerlik kazandırlması
Genel Konu:
Sunum: Mutfaktan gönderilmiş olan DVD’ nin gösterimi yapıldı.
1- Av. Mustafa Buluş (Baro Başkanı): Hükümetimizin başlatmış olduğu demokratik açılım projesini takdire değer bir gayret olarak görmekteyiz. Akan kardeş kanına bir son verilmesi en büyük arzumuzdur. Bu proje ülkemizin önünü açacak bir projedir. Takdire şayan bir çalışmadır. Kendi iç barışını sağlayamayan bir ülke Ortadoğu’da ve dünyada güçlü olamaz.
2- İsa Bilir (TİED Şube Başkanı): Demokratik açılımı olumlu bir adım olarak görüyorum. Acıların son bulması, demokratikleşmenin önündeki engellerin kalkması gerekmektedir. Demokratik açılım projesini destekliyoruz.
3- Efrahim Tabak (Eğitim-Sen): İçeriğini tam olarak bilmemekle birlikte ülkede barışı, demokrasiyi ve özgürlükleri getirecek her türlü girişimi olumlu buluyoruz. Ancak bu noktada samimiyet ve sorunlara doğru yaklaşım, doğru teşhis ve çözüme doğru temelde yaklaşım önemlidir.
Yerel Konu:
1- Ferzande Armağan: Ankara’ya basınla beraber bir heyet şeklinde gidilerek ilimizin problemleri ilgili bakanlıklara iletilmelidir.
2- Kamil Arslan (ITSO Başkanı): Daha önce böyle girişimler yapıldı ve o girişimlerin sonuçlarını aldık. Fabrikalar, duble yollar, Boralan sınır kapısı üzerinde durulacaktır. Ankara’ya gidecek her heyete her zaman destek verebiliriz. Bizim için sınır ticareti yatırım, istihdam, işsizlik ve Boralan sınır kapısı çok önemlidir. Boralan’ın önemli olmasının sebebi en büyük tır filosunun Iğdır’da olmasıdır, sınır kapısı sınır ticaretini geliştirir. Serbest sanayi bölgeleri olmalı, bu bölgeler iki ülkeye faydalı olacağı gibi en önemli fayda Iğdır’a olacaktır. Devletin dış politikası bu konuda hassas olmalı ve sınır ticareti kurumları kurulmalı.
3- Nevzat Sucu: Iğdır’da ithalat-ihracat konusu yeterince destek görememektedir.
4- Mustafa Buluş: Üniversitemiz bir an önce faaliyete geçmelidir. Üniversiteler yapısı gereği özerk olduğundan siyasi etkenler teorik olarak zor olabilir ama rektör beyle diyaloğa girilerek bir sonuç elde edilebilir. Iğdır’da üniversitenin gelişmesiyle birlikte yurt sorunları üzerinde durulmalıdır. Üniversitenin yapımına hemen başlanmalıdır. Üniversitemiz gelişirse, ilimiz ekonomik ve kültürel açıdan gelişecektir. En kısa zamanda bir heyetle ve her türlü yardımlarımızla birlikte rektör beyle bu konu hakkında görüşülmelidir.
5- Haşim Kaya: Nahçıvan sınır kapısının açılmasıyla Iğdır ekonomik açıdan büyük bir yol kat etmiştir. Ermenistan sınır kapısıyla da bu önem artırılabilinir. Fabrika, iş ortamı yok. Sınır kapıları açılırsa işsizlik ortadan kalkar.
6- Emine Çankaya: Üniversiteler, hava alanları önemlidir ama sınır kapıları daha çok önemli. Melekli de sınır yolu üzerinde olduğu için böylelikle Melekli de gelişmiş olacaktır. Sınır kapıları açılırsa serbest bölgeye önem verilir.
7- İsmet Tağal: İlimizin gelişimi için üniversite gelişmelidir, Ağrı Dağı turizmi de gelişmelidir. Ama bunların oluşum aşaması uzun vadeli düşüncelerdir. Sınır kapıları ise kısa süreli düşüncelerdir. Sınır kapılarıyla fabrikalar açılır ve işsizlik önemli ölçüde giderilebilir. Yatırım Korhan Yaylası’na yapılacağına meyve suyu fabrikasına yapılabilir. Ayrıca üniversitemiz de gelişmeli ama öncelikle Iğdır halkı buna müsait olmalıdır.
8- Abdulali Çelik: Sınır kapısı ayrı, serbest bölgeler ayrı olmalıdır. Üniversitenin kampusu bir an önce oluşturulmalıdır. Eğer üniversitenin yer konusunda bir sıkıntısı varsa bir an önce bir çözüm aranmalıdır. Bölge tarım ticaret bölgesi olduğu için et, süt entegre tesisi kurulabilir.
9- Ferdi Turan: Ülkelerle olan problemlerden önce kendi ilimizdeki problemleri çözmeliyiz. Sivil toplum örgütleri siyasi düşünceleri ayrı olsa bile Iğdır için bir yolda olmalıdırlar. Kişisel değil toplumsal ilerlemeliyiz.
10- İsa Bilir: Bütün siyasi topluluklar Iğdır’ın sorunlarının çözümüne katılmalıdır. Üniversiteler çok önemlidir ve özellikle üniversiteler tarım alanları üzerine kurulmamalıdır. Tarım alanları betonlaştırılmamalıdır. Üniversitemizin kampusu üzerinden rant sağlanmamalıdır. Iğdır’ın sorunları için çözüm aranacaksa önce sorunların sıralanması daha önemlidir. Ağrı Dağı turizmi uzun zaman alacak bir olaydır ama asla küçümsenecek bir olay değildir. Ağrı Dağı üzerinde durulmalıdır.
11- Halis Öden: Sınır kapıları önemli ama öncelikle Iğdır’daki ön yargılar yıkılmalı ve ırkçılık aşılmalıdır.
12- Efrahim Tabak: Eğitim için sınır kapıları çok önemlidir. Özellikle diğer ülkelerin üniversitelerini tanıma şansı ve öğrenci değişimleri söz konusu olacaktır. Devletimizden beklentimiz yeni okullar açılması yerine var olan okulların öğretmen eksiklikleri giderilmesidir. Sokak çocukları eğitilmelidir, eğitim yerleri açılmalıdır. Sivil toplum ve belediye destekli sinema, tiyatro gibi yerler açılmalıdır.
13- Zahir Akkuş (Müteahhit): Nahçıvan sınır ihracatı evrak işlemleri kolaylaştırılmalıdır, evrak fazlalığı azaltılmalıdır. Ağrı Dağı turistik bir bölgeye dönüştürülmelidir.
Öneriler:
1. İlimizin sınırları içerisinde bulunan sınır kapılarına işlerlik kazandırılması (Ortak öneri)
2. Iğdır Üniversitesi’nin yapımına bir an önce başlanması ( Ortak öneri)
3. Ağrı Dağı’nın turizme açılması (Ortak öneri)
Değerlendirme:
Katılımcılar OÇG broşürlerimizden 2 tane numunenin dışında kalanları aldılar. Çağırdığımız tüm medya mensupları eksiksiz katıldılar. Katılım istenilen düzeyde olmasına rağmen, gelecekteki toplantılarda davetli grubunu daha geniş tutma gereğini hissettik. Ayrıca bir moderatör bulundurmamız daha iyi olacak kanaatine vardık. Sonuç itibariye; verimli ve olumlu bir ilk toplantı yaptığımıza inanıyoruz. Çalışmalarda bana yardımcı olan gazetemin çalışanlarıma teşekkür borçluyum.
Değerlendirenler: Murat Akkuş