Yer: Antakya Ticaret ve Sanayi Odası Toplantı Salonu
Tarih: 04.04.2009 Cumartesi 11.00-13.00
Yerel Katılım:
Çağrılanlar:
MAZLUMDER
Tüketiciyi Koruma Derneği TÜKODER
ELEKTRİK Mühendisleri Odası EMO
TÜRK-İŞ
Akdeniz İhracatçılar Birliği Başkanı
Antakya Ticaret Borsası ATB BORSASI
BARO
Antakya Kent Akademisi Derneği AKA-DER
Çevre Koruma Derneği ÇKD
Demokratik Kültür Derneği DKD
DİSK
KESK; EĞİTİM-SEN; SES;
Kadın Girişimciler Derneği KAGİD
Hatay Esnaf ve Sanatkarlar Odası-HESOB
Antakya Ticaret ve Sanayi Odası ATSO
İNŞAAT M.O.
TABİP ODASI
Antakya Gazeteciler Cemiyeti AGC
Hatay Genç İşadamları Derneği HAGİAD
MUHASEBECİLER O.
T.Yazarlar Sendikası Antakya Temsilciliği
Milletvekillerini İzleme Komitesi TÜMİKOM
MEMUR-SEN
ECZACI ODASI
Hatay Sanayici İşadamları Derneği HASİAD
ESNAF KEF.KOOP
Çağdaş yaşamı Destekleme Derneği
ÇYDD
HARİTA M.O.
Hatay Öğretim Üyeleri Derneği
İHD
ANTAKYA Gazetesi Sahibi
Sinan Seyfittinoğlu
TURK EĞİTİM-SEN
KAMU-SEN
MİMARLAR O.
Akdeniz Aktif Gazeteciler Cemiyeti
Seçilmişleri İzleme Derneği
Siz-Der
Katılanlar:
KURUMU KATILIMCI
1.Antakya Gazeteciler Cemiyeti Ahmet Abdullahoğlu-Başkan
2.Antakya Kent Akademisi Derneği-AKA-DER Mustafa Sevinir YK Üyesi
3.Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Av. Nabi İnal-Başkan
4.MAZLUM-DER Ahmet Hamdi Ayan-Başkan
5.Tabip Odası Doç.Dr. Tacettin İnandı-Başkan
6.Avukat-Baro Kadın Komisyonu Başkanı Av.Hatice Can
7.İnşaat Mühendisleri Odası Yusuf Kanaldı-YK Üyesi
8.İHD Cemile Sakuroğlu-Sayman
9.TÜRK-İŞ Ali Hamderi –Türk Metal-İş Şube Başkanı
10.Harita Mühendisleri Odası Kenan Kantarcı-TMMOB İKK sekreteri
11.İnsan Hakları Savunucusu-Eğitimci Lümeys Dede
Milletvekilleri:
Milletvekillerinden Katılan olmadı
Medya:
1.)Antakya Gazetesi
2.)Atayurt Gazetesi
Moderatör: Ekrem DÖNMEZ
Konular:
Hatay Forum OÇG’nin Dördüncü toplantısının iki gündem konusu vardı. Genel konu; Yerel Seçim Sonrası Türkiye; Yerel Konu; Yerel Seçim Sonrası Hatay idi.
Değerlendirme:
1. İletişim
a. Sivil toplum ile
Toplantı öncesi tüm kişi ve kurumlardan gündem istedik. Sonra bu tekrar edildi. Gündemle ilgili Şanar Bey’in bir önerisi vardı. O öneriye uygun alternatif öneride bulundum ve bu alternatifin gündemle uyumlu olduğu yönünde geri bildirim alındı ve yerel seçimler sonrası Türkiye ve Hatay’ı konuşmak uygun geldi.
Gündem belli olduktan sonra da tüm katılımcılara davetiye ve gündem gönderildi.
Yukarıda belirttiğim katılımcı gurubu yanında, gelmeyen katılımcıların katılımı için Hatay’daki Meslek odaları Kuruluşları -ki bunların sayısı Hatay’da 13’tür- olarak Tabip Odası, Harita Odası, İnşaat Mühendisleri Odası ve Elektrik Mühendisleri Odası dışında kalan odalarla katılım için Elektrik Mühendisleri Odasından sayın Adnan Orukoğlu ile temas sağladık ve tüm odalarla katılım için çağrı yapacağını iletmişti bize.
b. Milletvekilleri ile
Milletvekillerine Nisan ayı toplantısı ile ilgili gündemi ve daveti içeren faks yazıları iletildi. Faksın gitmesinden sonra e-mail yolu ile davet yazıları gönderildi. Mart toplantısından farklı olarak danışmanların da e-maillerine aynı gündem ve davetiyeyi gönderdim. Toplantıdan önce milletvekillerinin ofislerini arayarak faks teyidi ve katılıp katılamayacaklarını sordum. Davetiyeler ulaşmış ancak milletvekilleri yoktu. Tüm milletvekilleri davetiyeden haberdar edilmişlerdi.
Milletvekillerinden hiç biri mazeret göndermediği gibi, arayıp gelmeyeceğini dahi bildirmedi.
c. Girişim ile
Girişime e-posta yolu ile gelişmelerin bilgisi verildi.
2. Malzeme
“ ÖNYARGILAR GİREMEZ” afişi hazırlanarak; salon girişine ve salon içine asıldı.
Ayrıca toplantı açılışında Av. Mustafa Çinkılıç’ın önderlik ettiği milletvekili karnelerini Hatay için hazırladım ve perdeden milletvekillerinin karneleri ile forumun yapısı ve geçmişteki toplantıların özetini kısa bir sunum olarak verdim.
3. Medya
Yerelde bulunan tüm ulusal ve yerel basın temsilcileri toplantıya e-mail ve faks yolu ile davet edildi.
Toplantı sonrası katılan her iki gazetenin de toplantı ile ilgili haberlere yer verdikleri görüldü.
4. Toplantı yönetimi:
Toplantı açış ve sunumla başladı. Daha sonra gündem konuları ile ilgili katılımcılar söz alarak hem belirlenen gündem hem de daha çok toplantının süreci, milletvekillerinin ilgisizliği ve yeni çareler üzerinde geçen toplantı toplam 1 saat 35 dakika sürdü.
Toplantı Gündeminde yer alan konularla ilgili görüş bildirenler:
1.) Katılanlardan Tabip Odası Başkanı Doç. Dr. Tacettin İnandı; Dünya Sağlık Örgütünün sağlıklı kentler projesinin hayata geçirilmesini ve özellikle yerel konuların yerel yöneticileri ilgilendirmesi sebebiyle belediye başkanlarının da bu toplantılarda yer alması gerektiğini, herkesin bir araya geldiği toplantılarla, hesap verilebilir, eşitlikçi, ayrımcısız, plan yaparken temel ilkelere uyan belediyeler ve belediye başkanları olması gerektiğini. Belediye başkanlarının herkesin belediye başkanıyız düşüncesi içinde olmaları gerektiğini, bu kuralların ilkeleşmesi gerektiğini, sağlıklı hava, sağlıklı suya herkesin kavuşması için sağlıklı kentlerin hayata geçmesi gerektiğini belirtti ve gelecek toplantılarda yerel belediye başkanlarının katılımının toplantıyı daha anlamlı kılacağını belirtti.
2.) Antakya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Ahmet Abdullahoğlu; Antakya’nın doğu yakasındaki beldelerin hiçbirinin altyapısının bulunmadığını, bu eksikliğin acısını Antakya’nın çekeceğini, Antakya’da bulunan belde belediye başkanlarının tamamının bu toplantılara çağrılmaları gerektiğini belirtti.
3.) Antakya Kent Akademisi Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Ziraat Mühendisi Mustafa Sevinir de Belediye Başkanlarının bu toplantılara çağrılmaları gerektiğini söyledi.
4.) Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Başkanı ve eski Hatay Baro Başkanı Av. Nabi İnal; Yerel seçimlerden sonra iş ve aş sorununun, ekonomik krizin devam ettiğini, insanların çağdaş yaşama özgürlüğünün sağlanması gerektiğini, ülkenin gelişimi için çıkan tabloya göre yaşam güvencesinin sağlanması gerektiğini, geniş çapta yerel toplantıların yapılması ve yerel belediye başkanlarının belki sürekli olmasa da geçici olarak toplantılara katılımının sağlanmasının doğru olacağını belirtti.
5.) TÜRK-İŞ adına katılan Türk Metal-İş Sendikası Şube Başkanı Ali Hamderi; toplantılara bundan böyle TÜRK-İŞ adına kendisinin katılacağını, şimdiki milletvekillerinde geçmişte görev yapan vekillerin ilgisinin bulunmadığını belirtti.
6.) İnsan Hakları Savunucusu –Öğretmen Lümeys Dede, hazırlanan milletvekili karneleri milletvekillerine gönderelim mi? diye sordu.
7.) İnşaat Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Üyesi Yusuf Kanaldı ; bundan sonraki toplantılara oda adına temsilen kendisinin katılacağını belirtti.
8.) Hatay Öğretim Üyeleri Derneği adına toplantıları izleyen Prof.Dr. Nureddin Çolak, açıköğretim sınavları sebebiyle toplantıya katılamayacağını belirtti ve mazeret bildirdi.
Değerlendirenler:
Bir önceki toplantının karamsarlığına karşın gelecek toplantılar için bu toplantı daha umut verici idi. Özellikle basının bu işin ucundan tutan olması halinde geleceğe dair katılım umudunu arttıracağı ve baştaki katılım düşüklüğüne karşın basınla bu işin olacağı yönünde düşünce katılımcılara ve basın temsilcilerine iletildi. Belediye Başkanlarının çağrılması yönünde doğan genel istek üzerine yerel belediye başkanları ile toplantılara katılım için görüşülecek ve toplantıya katılan ancak sonraki toplantılarda gelmeyen katılımcılara bizzat gidilecek.
Saygılarımla…08 Nisan 2009
Av. Ekrem Dönmez
Hatay FORUM OÇG girişimcisi