Yer :Antakya Tic.San. Odası Toplantı Salonu
Tarih :07.03.2009 Cumartesi 15.00-17.00
Yerel Katılım:
Çağrılanlar:
MAZLUMDER
Tüketiciyi Koruma Derneği TÜKODER
ELEKTRİK Mühendisleri Odası EMO
TÜRK-İŞ
Akdeniz İhracatçılar Birliği Başkanı
Antakya Ticaret Borsası ATB BORSASI
BARO
Antakya Kent Akademisi Derneği AKA-DER
Çevre Koruma Derneği ÇKD
Demokratik Kültür Derneği DKD
DİSK
EĞİTİM-SEN; SES; KESK
Kadın Girişimciler Derneği KAGİD
Hatay Esnaf ve Sanatkarlar Odası-HESOB
Antakya Ticaret ve Sanayi Odası ATSO
İNŞAAT M.O.
TABİP ODASI
Antakya Gazeteciler Cemiyeti AGC
Hatay Genç İşadamları Derneği HAGİAD
MUHASEBECİLER O.
T.Yazarlar Sendikası Antakya Temsilciliği
Milletvekillerini İzleme Komitesi TÜMİKOM
MEMUR-SEN
ECZACI ODASI
Hatay Sanayici İşadamları Derneği HASİAD
ESNAF KEF.KOOP
Çağdaş yaşamı Destekleme Derneği
ÇYDD
HARİTA M.O.
Hatay Öğretim Üyeleri Derneği
İHD
ANTAKYA Gazetesi Sahibi
Sinan Seyfittinoğlu
TURK EĞİTİM-SEN
KAMU-SEN
MİMARLAR O.
Akdeniz Aktif Gazeteciler Cemiyeti
Seçilmişleri İzleme Derneği
Siz-Der
Katılanlar:
1. Antakya Kent Akademisi Derneği-AKA-DER
2.Baro Kadın Komisyonu Başkanı
3.Elektrik Mühendisleri Odası
4.Harita Mühendisleri Odası
5.İnsan Hakları Savunucusu-Eğitimci
Milletvekilleri: Milletvekillerinden Katılan olmadı
Medya:
Medyadan ne yazık ki tek bir katılım olmadı; daha ötesi biz saatlerimizi öteleyince gazeteciler kendi aralarında toplantının iptal edildiğini konuşmuşlar. Bunu toplantıdan sonra gazetecilerden neden bir kişinin bile katılmadığını sormak için aradığımda öğrenmiş oldum. Doğrusu o gün Başbakan vardı ve tüm basının orada olacağını biliyorduk. Üstüne 8 Mart ve Tıp Bayramı sebebiyle bir çok katılımcımızın mazeretleri de vardı. O programlar aynı saatlerle çakıştığı için basının oraya gidebileceğini de düşündüm. Ancak bir kişinin dahi gelmeyeceğini hesaba katmamıştım.
Moderatör: Ekrem DÖNMEZ
Konular:
1-Genel konu
Siyasi Partiler Yasası ve Seçim Yasası;
2-Yerel Konu,
Hatay’da Belediye Hizmetleri idi.
Değerlendirme:
1. İletişim
a. Sivil toplum ile
Hatay Forum OÇG’nin ilk iki toplantısına katılan kurumların çoğu bu toplantımızda yoktu ve düzenli katılım gösteceğini bildiğim kurumların çoğu mazeret bildirdiler. Toplantı öncesi tüm kişi ve kurumlardan konu belirlemeleri istendi. Konular belirlenince bir kez hatırlatma maili gitti ve Başbakan’ın mitingi sebebiyle saat değişikliği yapmak durumu doğunca saat değişikliği fikrini sordum son olarak da değişikliği bildiren e-posta ile katılımcılara ulaştım.
Gönderdiğim e-postalar okundu bilgisi istediği ve haber alamadığımız kurumlar bu postalara okundu bilgisi verdikleri için postaların ulaşmaması gibi bir tereddüdüm olmadı. Şu sonucu çıkarmak mümkün: kimi kurumlar bu toplantılara katılmak istemiyorlar ve eğilimleri bunu gösteriyor. Şimdi bunları gelecek toplantıya kadar tek tek yüzyüze görüşmeye alacağım ve niyetlerini öğrenmiş olacağım.
b. Milletvekilleri ile
Milletvekillerine Mart ayı toplantısı ile ilgili gündemi ve daveti içeren faks yazıları iletildi. Faksın gitmesinden sonra e-mail yolu davet yazıları gönderildi. E-postaların çoğu geri döndü. Toplantıdan iki gün önce Perşembe günü tüm milletvekillerinin ofislerini arayarak faks teyidi yaptım. Sorun yoktu. Tüm milletvekilleri alınan fakslardan haberdar edilmişlerdi danışmanları tarafından.
Değişiklik faksı da gitti ve yine onun da teyidini yaptım.
Milletvekillerinden AKP Milletvekili Mustafa Öztürk katılamayacağını iletti. Geri kalan hiçbir milletvekili gelmeyeceğini bildirmedi.
c. Girişim ile
E-mail yolu ile her gelişme bilgi olarak girişime iletildi.
2. Malzeme
“ ÖNYARGILAR GİREMEZ” afişi hazırlanarak; salon girişine ve salon içine asıldı.
3. Medya
Yerelde bulunan tüm ulusal ve yerel basın temsilcileri toplantıya e-mail ve faks yolu ile davet edilmesine karşın basın bu toplantıda bizi tamamen yalnız bıraktı.
Yukarıda da basınla ilgili duygularımı paylaşmıştım. Basının bizi protesto veya bizi yalnız bırakma gibi bir niyeti olmadığını iyi bilmeme karşın kendilerine, size de bilgi amaçlı gönderdiğim ince sitem dolu e-maili ilettim. Gelecek toplantılarda sorun yaşayacağımızı düşünmüyorum.
4. Toplantı yönetimi:
Toplantı gündemindeki konular, katılımcıların azlığı sebebiyle görüşülemedi. Ancak gelen az sayıdaki katılımcılara Şubat toplantısından Mart toplantısına kadar olan süreçle ilgili bir değerlendirme sunumu yaptım. Toplantıda gündem konuları yerine Forum sürecini, çalışmalarını ve katılımın azlığını görüştük.
Toplantı Gündeminde yer alan konularla ilgili görüş bildirenler:
1.) Katılanlardan Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) temsilcisi , HAMOK adıyla (Hatay Meslek Odaları Kuruluşu) toplam 11 meslek odasının oluşturduğu odaların tamamını Forum sebebiyle toplantıya çağırarak bu toplantılara her odanın her toplantıya bir temsilci göndermesi için çağrıda bulunacağını ve bu çalışmaya sahip çıkacağını belirtti.
2.) Harita Mühendisleri odası temsilcisi de toplantılara katılma kararlığında olduklarını bildirdi.
3.) Katılımcılardan Tabip Odası, ÇYDD, Türkiye Yazar Sendikası Antakya Temsilciliği, Antakya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı, Hatay Öğretim Üyeleri Derneği mazeret bildirerek katılamayacağını iletti.
Değerlendirenler:
Her toplantıda azalmaya devam etsek de toplantıya katılımların azlığına karşın umut taşımaya devam ediyorum. Kurumlara ilettiğim her iletide başkan olarak mazeret bildirseniz de kurum olmanın gereği olarak birden fazla kişiden oluşmaları sebebiyle temsilin başkanla sınırlı olmadığı, başkanın mazerete halinde bu toplantılarda başkanın olmadığı zamanlarda gidecek bir temsilci belirlemelerini sık boğaz edercesine tekrar etmemize karşın bu çabamız karşılık görmedi. Umuyorum önümüzdeki günlerde kurumlarla birebir görüşerek bu sorunu aşabiliriz.
Saygılarımla…10 Mart 2009
Av. Ekrem Dönmez
Hatay FORUM OÇG girişimcisi