Yer :Antakya Ticaret ve Sanayi Odası Toplantı Salonu
Tarih :07.02.2009 Cumartesi
Yerel Katılım:
1.Antakya Gazeteciler Cemiyeti Ahmet Abdullahoğlu
2.Antakya Kent Akademisi Derneği-AKA-DER Bereket Kar
3.Hatay Barosu Sinan Akgöl yerine Genel sekreter Cihat Açıkalın
4.Antakya Çevre Koruma D Celal Yahyaoğlu
5. Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği-ÇYDD Nabi İnal
6. Hatay Sanayici İşadamları Derneği- HASİAD Mehmet Kılıçlar yerine Y.K:
7.MAZLUMDER Ahmet Hamdi Ayan
8.MUSTAFA KEMAL ÜNİVERSİTESİ ÖĞRETİM ÜYELERİ DERNEĞİ Prof.Dr. Nureddin Çolak
9. TABİP ODASI Doç.Dr. Tacettin İnandı
10. Hatay Tüketiciye Koruma Derneği -TÜKODER Nihal Mengüllüoğlu
11. Avukat-Baro Kadın Komisyonu Başkanı Hatice Can
12. İnsan Hakları Savunucusu Lümeys Dede
Milletvekilleri: Milletvekillerinden Katılan olmadı
Medya:
1.) HRT (Hatay Radyo Televizyonu)
2.) İhlas Haber Ajansı
3.) Anadolu Ajansı
4.) Doğan Haber Ajansı
5.) Antakya Gazetesi
6.) Hatay Gazetesi
7.) Özyurt Gazetesi
8.) Atayurt Gazetesi
9.) Kent Gazetesi
10.) Kardelen Gazetesi
Moderatör: Ekrem DÖNMEZ
Konular:
Hatay Forum OÇG’nin İkinci toplantısının iki gündem konusu vardı. Birincisi ve genel konu Ekonomik Kriz ve Türkiye’ye etkileri; İkincisi ve Yerel Konu, Hatay’da Trafik Sorunu idi.
Değerlendirme:
1. İletişim
a. Sivil toplum ile
Hatay Forum OÇG’nin ilk toplantısına katılan ve sonraki toplantılar için e-mail adresi ve iletişim bilgileri alınarak sonraki toplantılarda varım diyen kurumlar yanında bu toplantı için ilk kez çağrılanlar da oldu. Örneği Antakya Belediye Başkan adayları bu toplantıya ilk kez çağrıldı. İlk kez çağrılı olanlara yüz yüze toplantının içeriği ve amacı anlatıldığı ve birinci toplantıya bu kurum ve kişilerin tamamı katıldığı için de Moderatörlüğünü Şanar Yurdatapan’ın yaptığı birinci toplantıda ayrıca toplantının içeriği ve amacı kendilerine ikinci kez doğrudan iletildiği için birinci toplantıya katılanlara ayrıca telefon yolu ile ulaşılmadı.
Ancak bu kişi ve kurumların tamamından; ikinci toplantının gündemi ile ilgili olarak gündem belirlemeleri istendi. Yarısı kadarı gündem belirleyip gönderdiler. Aynı süreçte toplantı gününe değin milletvekillerine yazılan yazılar milletvekilleri il yapılan görüşmelerin tamamı e-mail yolu ile katılımcılara iletildi.
Aynı şekilde son gün ve bir önceki gün de ayrı ayrı yazılarla toplantının hatırlatması yapıldı.
Bu çabalara karşın birinci toplantımızda yaşadığımız canlılık ve ilgiyi bu toplantıda göremedik. Çağrılı 40 kişi veya kurumdan sadece 12 kişi ile toplantı yapıldı. Bu durum hepimiz için oldukça sürpriz oldu.
b. Milletvekilleri ile
Milletvekillerine Şubat ayı toplantısı ile ilgili gündemi ve daveti içeren faks yazıları milletvekillerinin tamamına iletildi. Faksın gitmesinden sonra e-mail yolu ile resimli olarak davet yazıları gönderildi. Daha sonra toplantı gününden iki gün önce Yani 05 Şubat 2009 Perşembe günü tüm milletvekilleri doğrudan cep telefonlarından arandı ve 10 olan milletvekillerinin tamamı ile doğrudan görüşme yapılarak toplantıya ilişkin faks yazısı ve davetiyenin ulaşıp ulaşmadığı soruldu. ve toplantıya mutlaka katılmalarını istediğimizi ve beklediğimizi ilettim.
Faks yazısının kendilerine ulaştığını milletvekilleri teyid ettiler. Ancak ne yazık ki bu çabalara karşın AKP Milletvekilleri aday tanıtım toplantıları sebebiyle MHP milletvekilleri 40. Yıldönümü etkinlikleri sebebiyle, CHP milletvekilleri İstanbul’da parti görevlendirmesi sebebiyle toplantıya katılamayacaklarını belirtip mazeret telgrafı çektiler.
c. Girişim ile
Telefon ve e-mail ile sürekli iletişim sağlandı.
2. Malzeme
“ ÖNYARGILAR GİREMEZ” afişi hazırlanarak; salon girişine ve salon içine asıldı.
3. Medya
Yerelde bulunan tüm ulusal ve yerel basın temsilcileri toplantıya e-mail ve faks yolu ile davet edildi. Toplantıya katılması hedeflenen basın çalışanları gereken ilgiyi toplantıya gösterip katıldılar. Toplantı sonrasında yerel televizyon kanalında toplantı ile ilgili habere yer verildiği görüldü. Toplantının yer alması istenen yerel gazetelerin tamamında amaca uygun ve istenen şekilde toplantının haberleştirildiği görüldü.
4. Toplantı yönetimi
1.) Toplantı açılışı tarafımdan yapıldı ve beş dakikalık bir sunum ve Ocak ayı toplantısından bu toplantıya kadar neler yaptığımız açıklandı. Milletvekillerinin bu ilgisizliğine karşı bizim daha da bir arada olmamız gerektiği, bu durumun umutsuzluk ifade etse de en azından biz her ay için verdiğimiz iki saatlik söz hatırlatılarak, biz sözümüzü tutmamız ve ısrarımızı sürdürmemiz halinde amacımıza ulaşabileceğimiz belirtildi. Kimse gelmese de üç kişi de kalsak yine bir arada gelmeye devam edeceğimizin sözünü tekrar verdik. Medyadan da boş koltukları görüntülemesini isteyerek, bu boş koltukların haberleştirilmesi ricasında bulunduk.
2.) Daha sora katılımcılara söz verilerek gündem ile ilgili konuşmaları sağlandı.
3.) Ancak milletvekillerinin katılmayışının gelen katılımcıların moralini bozduğunu gözlemledim. Ayrıca çoğu katılımcının Şubat toplantısına ilgi göstermemesi de başka bir sorundu.
4.) Katılımcılardan sadece 4’ü mazeret bildirdi.
5.) Toplantıda bir yerel bir de genel konu belirlenmesine karşın önce yerel gündemin görüşülmesi istendiği için yerel konu öne alındı.
6.) Yerel konunun bir saat kadar sürede bitmesinden sonra beş dakikalık bir çay arası verilerek toplantıya devam edildi.
7.) Toplantının ikinci bölümünde gündemin diğer konusunun görüşülmesinin ertelenmesi ve gelecek toplantıların süreci ile konuşulması düşüncesine katılımcıların tamamı onay verince gündemde bulunan ekonomik kriz ve Türkiye’ye etkileri konusu görüşülmeksizin gelecek toplantıların süreci üzerinde duruldu.
Toplantı Gündeminde yer alan konularla ilgiil görüş bildirenler:
Toplantının birinci ve yerel gündem konusu olan Hatay’da trafik sorunu konuşuldu. Konuşan katılımcıların görüşleri özetle şöyle ;
1.) Tacettin İnandı- Hatay Tabip Odası Başkanı: Trafik ışıkları yaya geçitleri üretmek ve düzenlemek fazla masraf gerektirmiyor. Trafiği çözmek için otopark veya yol yapmak da yetmiyor. Kişilerin davranışlarına da yön vermek gerekiyor. Trafik sorunu aynı zamanad çevra sorunu yaratıyor. Sağlıklı bir çevre için proje üretilmesi gerekir.
2.) Ahmet Abdullahoğlu-Antakya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı: Üst yapıyı değil öncelikle alt yapıyı yapmalıyız. Araçlar arıyor yeni yollar üretilmiyor. Yerel yöneticiler aday olduklarında projelerini de getirsinler.
3.) Nureddin Çolak-MKÜ Öğretim Üyeleri Derneği: Trafik sorunun tek başına alınması yetmiyor. Trafik sorununun Belediye Emniyet yetkilileri işbirliği içinde ve vatandaş bilinçlendirilerek yapılmalı. Bu toplantılara belediye yetkilileri de çağrılmalı ki sorunları dinlesinler ve çözümleri bize aktarsınlar. Diğer kentlerle karşılaştırıldığında Hatay çok bakımsız bir kent olarak karşımıza çıkıyor. Trafik sorununun yarattığı bir hava kirliliği sorunu da var. Avrupa’da gaz kullanımı özendiriliyor Vergi alınmıyor.
4.) Ahmet Hamdi Ayan-Mazlumder:Cenazeler Antakya’nın merkezindeki ulucamiden kaldırılıyor. Trafik sıkışıyor. Bakan geliyor trafik kilitlenilor.
5.) Celal Yahyaoğlu-Antakya Çevre Koruma Derneği: Trafik sorunu konuşulurken belediye ve emniyet yetkilileri gelseydi iyi olurdu. Eskiden Atatürk caddesine geniş bir yol istedik. Şimdi bu cadde dar kaldı. Antakya’ya tramvay ve toplu taşımanın getirilmesi gerekir. Araçlara kısıtlama getirilmeli, kişileri toplu taşımaya yönlendirmeliyiz. İlçelerden şehir merkezine gelen araçların şehre girişinde kısıtlama getirmeliyiz. Üst geçit ve ilave duraklar yapılmalı.. Sorunlarımızı çözerken birlikte hareket etmeliyiz. Kent bilinci yaratmalıyız.
6.) Nihal Mengüllüoğlu-Tüketiciyi Koruma Derneği : Antakya’da gündüz trafik yoğunluğu var ve yollara yetmiyor. Kısa vadede yolları değiştirme imkânımız yok. STK’ların bir araya gelerek bu konuda yoğunlaşması gerekir. Yeni seçilecek belediye başkanına ben trafik sorununu çözmeden çiçek ekemezsin diyebilmeliyiz.. STK’ların baskısı ile sorunu çözebiliriz gibi geliyor.
7.) HASİAD-Mehmet Ali Us: Elimizdeki mevcut şehir düzeni bu. Hatay’da trafik sorununu konuşurken bir tek merkez Atatürk caddesini konuşmuş oluyoruz. Şu an sokakları, caddeleri genişletme imkanımız yok.
Değerlendirenler:
1.) Toplantıya olan katılımın gerek katılımcı gerekse milletvekili boyutu itibariyle az oluşu can sıksa da, ikinci toplantıya katılanlar sonraki toplantılara katılabileceklerini devamlılığı sağlayacaklarını, Girişimcinin tek başına bu etkinliği sağlamasının zorluğu yanında girişimciye sekreterya sağlayabileceklerini kurumlarında işin birkaç kişi tarafından üstlenilmesi konusunu kendi kurumlarında değerlendireceklerini ilettiler.
2.) Toplantı sürecinde katılımcıların var olan ilgisizliğine karşı katılımcılarla tekrar tek tek ilişkiye geçileceğini ve bu gibi durumlarda mazeret yerine o kurum adına toplantılara katılabilecek kişilerin olabileceğinin hatırlatılacağı, bunun yanında toplantılara çağrı yapılmasına ve Hatay’ı ifade eden başkaca kişi ve kurumların da saptanıp toplantıya çağrılması gerekliliği üzerinde duruldu. Bunun da STK’ların katılımındaki düşüşü önleyebilen bir çalışma olabileceği konuşuldu.
3.) Bu toplantıda vurgulanan ve gelecek toplantılarda çözüm üretilmesi gereken bur konu vardı. O da; milletvekili gelmediği takdirde katılımcıların tamamı gündem konularını görüşse bile asıl sorunun iletileceği kişilerin milletvekillerinin yokluğu halinde bu durumda konuşmaların suya yazı yazmaya benzeyeceği, sorunların kim tarafından saptanacağı hususu idi.
4.) Basın toplantının birinci bölümünün tamamında vardı ve bu sebeple katılanların gündemle ilgili görüşlerini dinleyip, ertesi gün bunları gazetelerinde kullandı.
Kısacası Şubat ayı Hatay Forum OÇG’nin birinci toplantısındaki ihtişamı en azından STK’lar itibariyle koruyamadı. Bu ihtişamı sağlamaya ve devam ettirmeye yönelik çalışmalarımız bakalım önümüzdeki toplantılarda tutacak mı ?
Saygılarımla…
Av. Ekrem Dönmez
Hatay FORUM OÇG girişimcisi