Yer : Hakkari Ticaret ve Sanayi Odası Toplantı Salonu
Tarih : 03.04.2010
Katılımcılar:
a. Dernek, Vakıf ve Girişimler:
1. Bedensel Engelliler Derneği- Bedri Çallı (Şube Başkanı)
b. Meslek Odaları
1. Hakkari Ticaret ve Sanayi Odası (İsmail Çatal-Yönetim Kurulu Üyesi)
c. Sendikalar
1. Memur-Sen- Cabbar Yakar (Şube Başkanı)
d. Bireysel
1- Bülent Tanyürek- Hakkari Tarım İl Müdürü
2- Fikret Keskin (Hakkari Tic. Sanayi Odası Genel Sekrt.)
Katılan Milletvekilleri:Rüstem Zeydan- AKP
Belediye Başkanları: Katılım olmadı.
Moderatör: Hakkâri Ticaret ve Sanayi Odası (Cemal Erip-Meclis Başkanı)
Gözlemciler: AKP İl Genel Başkanı Mehmet Ertuş
Medya:
1- İHA
Konular:
1- Genel konu: Anayasa-Referandum
2- Yerel konu: Hakkâri’de Ekolojik Denge ve Şehirleşme Sorunları
Genel Konun Üzerine Konuşulanlar:
1- Bedri Çallı: AKP’yi samimi görmüyorum. %10 barajını indirmeye yanaşsaydı ve Kürt meselesinde çözüm yollarına gitmeye çalışsaydı ve bunun anayasal alt yapısını kurmaya çalışsaydı diğer partileri de yanına çakerdi. 2-3 paket halinde gelseydi belki daha az tartışılarak kabul görürdü. Askerlerin sivilde işledikleri suçlara sivil mahkemelerde bakılması gerekmektedir. Siz bunu uygulamaya soktunuz. Kalkıp sivil mahkemelerden sonra tekrar askeri mahkemelerde yargılanmasını gündem konusu yaptınız. Bunun bir faydası olmaz ki. Siyasi partileri temelli kapatmaya engel koyarken geçici olarak kapatılabilmesinin yolunu açacaksınız. Siyasi partilerin geçici olarak bile kapatılabilmesi doğru değildir.
2- İsmail Çatal: Bu geç kalınmış bir anayasa değişikliğidir. Çok daha önce yapılmalıydı. Kürt meselesiyle ilgili duyarlılıkla yasa değişikliğine gidilmelidir. Sadece AKP’nin içerisinde 75 tane Kürt vekil bulunmamaktadır ve bunun hassasiyetinin farkında olunmalıdır. Bu şekilde bir anayasa değişikliği 367 oylama sınırını rahatlıkla aşacaktır.
3- Bülent Tanyürek: Anayasanın referanduma paket halinde gitmesi konuşulmaktadır. Oysa yasaların halkın önüne tek tek gidip oylanması gerekmektedir. 24 maddenin tek tek açıklanıp halkın oylamasına sunulması halkın daha iyi bir seçim yapmasına olanak sağlayacaktır.
4- Rüstem Zeydan: Toplumsal mutabakat yapmak istiyoruz. Yepyeni bir anayasa oluşturmaya gerek vardır. Bütün siyasi partiler, sivil toplum örgütleri, dernek ve vakıflarla ayrı örgütlenmeler içerisinde yeni bir anayasa oluşturmak gerek. Bunun yanı sıra cinsiyet ayrımcılığıyla mücadele eden derneklerin de örgütlenmesi vardır. Bütün belge ve paketler hazır olduğu halde anayasayı 9 partinin isteklerine göre yapmak imkânsız gibi. Amaç yeni anayasayı toplumun tüm kesimlerine göre yapmak. Ama bu o kadar kolay değil. Biz yeni anayasa konusunu gündeme getirdiğimiz zaman zaten birçok parti kapıları yüzümüze kapattı. Anayasa maddeleri tek tek tartışılacak. 336 vekilimiz var. 367 kabul oyla oylanması gerek. Biz bunu istiyoruz. Ama referanduma da gidebilir. Bunu da destekleriz. Bazı siyasi partilerin içinden de destek bekliyoruz. 24 madde içinde kadınlara, çocuklara, engellilere ve toplumun zor gören diğer kesimlerine göre de çeşitli olumlu düzenlemelerde bulunduk. Eskiden mesela memurlar çalıştığı kurumdan azar ve aşağılama görürken mahkemeye gidemiyordu. Artık memurlar rahatlıkla mahkemeye götürebilecek bu konuları. Partilerin kapatılmasıyla ilgili yasa da yeniden düzenlenip bunun önüne geçilecek. Siyasi yasaklı vekillerin yasağı 5 yıldan 3 yıla inecek. Anadil ile ilgili ve Kürt meselesini çözmeye yönelik niye yok diyorsanız biz buna zemin hazırlıyoruz. Birden bütününü değiştiremeyiz. Biz bu değişikliklere karşı değiliz ama bu o kadar kolay değil
Yerel Konu Üzerine Konuşulanlar:
1- Bedri Çallı: Depremler Hakkâri bölgesi için büyük tehlikeler arz etmektedir. Bu konuda acilen bazı çalışmalar yapılmalı. Bu konuda araştırma ve projeler geliştirilmeli. Bunlar yapılmazsa bilhassa nüfus artışıyla dikkat çeken ve alt yapı yetersizlikleriyle boğuşan Yüksekova için ileride bu, çok büyük tehlikeleri de beraberinde getirecektir. Çünkü Yüksekova ovası yanlış bir şekilde imara açılmış ve çarpık kentleşmeyle büyüyen bu şehrin depremle ilgili yeterli duyarlılığı ve çalışmaları bulunmamaktadır. Buna herkesin dikkatini çekmek isterim.
2- İsmail Çatal: Yüksekova ilçesinde bulunan ve yüzlerce kuşu barındıran kuş cenneti olarak da bilinen Nehir Sazlığı'nın bir an önce kurtarılması için acilen bir çözüm yolunun bulunması gerekmektedir. Değişik türden kuşlar ve göçmen kuşlar bu sazlıkta barınıyorlar. Sazlığın yeniden eski haline gelmesi için çaba sarf edilmesi gerekir. Sazlığı kurtarmak için acilen bir şeyler yapılmalı ve bu doğrultuda hemen projeler yapmaya ve bunları uygulamaya başlanmalı.
3- Bülent Tanyürek: Toprak koruma kurulları düzenlenmeli. Toplantıların sürekli tekrarlanması ve bununla da yetinmeyerek kalıcı çözümler üretilmeli. Bir gram toprağın içerisinde milyonlarca canlı bulunmakta ve ekosistemin devamı için bunların hepsinin ayrı önemi bulunmaktadır. Bu toprağın korunması gerek. Ayrıca drenaj yoluyla yapıya ve toprağa zarar verebilecek suyun yapıdan uzaklaştırılması için çalışmalar yapılmalı.
4- Rüstem Zeydan: Tarımla ilgili bilimsel çalışmalar ve uygulamalar yapılmalı. Drenaj çalışması yaptık ama bunun ekolojik dengeye zararları da oldu maalesef ve bunun sonucu olarak Yüksekova büyük tahribatla karşı karşıya kaldı. Yüksekova’daki Nehir Sazlığı korunmalı. Ramsar Antlaşmasına göre belediyeler bu yerlere zarar veren yapıları yasal olarak yıkma hak ve görevlerini ellerinde tutarlar. Bilindiği üzere Hakkari Bölgesi birinci dereceden fay hattı üzerinde bulunmaktadır. Bunun da tehlikelerinin görülmesi ve gerekli önlemlerin alınması gerekmektedir. Toprak erozyonunun da ciddi yaşamsal etkileri ve zararları bulunmaktadır. Seller Hakkâri bölgesinin coğrafi yapısının doğal bir sonucu olarak bölge insanına zararlar vermektedir. Yerleşik mekânlar için bu büyük bir tehlikedir.
Değerlendiren:
Nesrin Acar
Hakkari kMM Girişimcisi