Yer : GASED Toplantı Salonu
Tarih : 09.06.2010
Saat : 17:00
Yerel Katılım:
a. Dernek, Vakıf ve Girişimler:
1- Gaziantep Yaşam Hakkı Derneği (Hasan Fuat Göçer – Başkan)
2- Gaziantep Gazeteciler Cemiyeti (Murat Güreş – Yönetim Kurulu Üyesi)
3- Gaziantep Talesemi Derneği (Bülent Öner – Yönetim Kurulu Üyesi)
4- Tema Vakfı Gaziantep Şubesi (Doğan Özdinç – Şube Başkanı)
5- Güney İlleri Gazeteciler Derneği (Kemal Polat – Yönetim kurulu üyesi)
6- Gaziantep Kültür Sanat ve Edebiyat Derneği (Ertuğrul Çoşkun-Yönetim kurulu üyesi)
Milletvekilleri:Katılım olmadı.
Belediye Başkanları:Katılım olmadı.
Destek Mesajı Yollayanlar:
1- Yaşar Ağyüz (CHP Milletvekili)
2- Halil Mazıcıoğlu (AKP Milletvekili)
3- Asım Güzelbey (Mimarlar Odası Başkanı)
Moderatör:Ali Atalar (Gazeteci- Yazar)
Destek Çevresi/Gözlemci:İlknur Gunuç (CHP Gaziantep Milletvekili danışmanı)
Medya
1- Telgraf Gazetesi (Gülşah Erkaya)
2- İHA (Hanefi Özer)
3- Aksu TV (Emine Öğüç
4- Kanal 27 TV
5- GRT TV
6- Olay TV
7- Hisar TV
Konular:
Genel Konu: Anayasa ve Referandum
Yerel Konu: Gaziantep kent içi ulaşım sorunları ve çözüm yolları
Konuşmalar:
Açılışı, toplantı formatını belirleyici bir konuşmayla Gaziantep kMM Girişimcisi Ali Atalar yaptı.
Genel Konu: Anayasa ve Referandum
Hasan Fuat Göcer (Gaziantep Yaşam Hakkı Derneği Başkanı : Anayasa değişikliği konusunu ben farklı düşünüyorum. 1980 darbesinden sonra hazırlanan ve daha sonra referanduma sunulan 1980 Anayasası %92’lik bir oyla kabul edilmişti. Bu anayasanın bazı maddelerini değiştiren düzenlemenin %50’ lik bir oy oranıyla değiştirilmesinin demokratik olmadığı kanaatindeyim. Anayasa mevcut hükümetin, yani AKP’nin istediği doğrultusunda değiştirilmemeli. Halk anayasanın hangi maddelerinin nasıl değişeceği konusunda bilgilendirilmeli. Örneğin televizyon kanallarında enine boyuna tartışılmalı. Anayasa’da hangi maddelerin değişeceği tam olarak anlatılmalı ve madde madde oylanmalıdır. Ben bu anayasanın referandumdan geçebileceğini sanmıyorum. Ben bu haliyle referandumda hayır oyu kullanacağım.
Murat Güreş (Gaziantep Gazeteciler Cemiyeti temsilcisi): Anayasa paketinin bir bütün olarak halka anlatılmadan bir bütün olarak sunulması anayasanın özüne terstir. AB’ye giriş sürecinde yargının bağımsız olmadığından söz ediliyor. Anayasa değişikliği ile ilgili yöntemler konusunda çeşitli toplantılar yapıldı. Çeşitli taslaklar ortaya çıktı. Bunun tamamı taranarak bir kitap ortaya çıktı.Eğer bir yasa değiştirilmesi toplum önündeki bentleri yıkmak için bir değişiklik önerisiyse halkın onayından geçer. Bu konuda iptal edilmez referanduma gidilirse ben hayır oyu kullanacağım. Hasan Fuat Göçer’in ileri sürdüğü görüşlere katılmıyorum. 12 Eylül Anayasası’nın onaylanması farklı bir olaydır. O dönemde referanduma gidildiğinde korku iklimi farklıydı. İnsanlarımızın anayasaya hangi şartlar altında evet dediğini hepimiz biliyoruz. Şu anda anayasa değişikliği için sağlıklı bir seçim döneminin atlatılması ve gelecek olan yeni parlamentonun işi sürdürmesi ve karar vermesi gerekir diye düşünüyorum. Eğer bu hükümet samimi ise dokunulmazlıkları kaldırsın. Kürsü dokunulmazlığı gibi şeylerin arkasın gizlenmesinler. Milletvekili seçimleri yapılmalı, yeni seçilen meclis, anayasa değişiklikleri konusunda kararı o zaman vermelidir.
Bülent Öner ( Gaziantep Talesemi Derneği temsilcisi): Diğer arkadaşlarımın söylediklerine tamamen katılmakla birlikte anayasa değişikliğinin birilerine kurtarma politikası olmaktan çıkarmak gerektiğini düşünüyorum. Yapılmak istenen değişiklik Anayasa Mahkemesi’nden dönebilir. Eğer dönmezse bile bu haliyle halktan onay olmasının güç olduğunu düşünüyorum. Anayasanın maddeleri bir paket halinde değil, tek tek ele alınmalı ve oylanmalıdır.
Doğan Özdinç (Tema Vakfı Gaziantep Temsilcisi) : Bu anayasa değişikliğini kimse bu haliyle kabul etmez. Bilindiği üzere anayasa değişikliği CHP tarafından mahkemeye verildi. Mahkemenin de kararı hayır gibi görünse de seçimden sonraki bir tarihte görüşülmeye bırakılırsa çelişkilere yol açar. Mevcut iktidar Türkiye Cumhuriyeti’ni ele geçirme çabası içerisindedir. Laikliğe göz dikmiş ve sistemi değiştirme gayreti içerisine girmişlerdir. Başkanlık sistemine doğru gidiyor. Bu sistemle ilgili yakında bir görüş ortaya atılır bu iktidarın asıl amacıda budur. Bazı partilerde genel başkanlarının değişmesiyle mevcut partinin ortada kalmayacağı ortadadır.
Kemal Polat (Güney İlleri Gazeteciler Derneği temsilcisi): Gündemde bulunan Anayasa değişikliği konusunda ana fikir şu olmalıdır. Halk, anayasa değişikliği bu haliyle referanduma giderse bilinçli bir seçim yapamayacaktır. Bu nedenle anayasa değişikliklerine yeni gelecek olan parlamentonun karar vermesi en mantıklı karardır.
Ertuğrul Çoşkun (Gaziantep Kültür Sanat ve Edebiyat derneği temsilcisi): Türkiye’nin her kesiminden insanımız mevcut anayasanın değiştirilmesi konusunda hem fikirdir. Ancak şu anda yapılan kendini kurtarma politikasından başka bir şey değildir. Anayasa değişikliği paket halinde halkımızın önüne gelirse bu değişikliklerden hükümet adına olumlu bir sonuç çıkacağını hiç zannetmiyorum.
Yerel Konu
Hasan Fuat Göcer (Gaziantep Yaşam Hakkı Derneği Başkanı: Gaziantep kent içi ulaşım sorunun çözümü, hafif raylı sistem değil metrodur. Bu raylı sistem oldu bittiye getirildi. Raylı sistem ilk gündeme geldiğinde belediye başkanı raylı sistemin 100.Yıl Parkı’nın içerisinden geçirileceğini söylemişti. Bu güzergahın daha da yanlış olduğunu o günlerde söylemiştik. Bu mevcut yolda çok doğru değil ama park içinden geçmesinden daha iyidir. Bir de yaya geçitlerinde bariyer sistemi yapılmalıdır. Ulaşım master planı konusunda fazla bilgim yok ama tüm çalışmalar bir plan dahilinde yapılırsa karmaşa olmaz.
Murat Güreş Gaziantep Gazeteciler Cemiyeti temsilcisi):Bir şehrin ulaşım master planı olmalı. Belediye Başkanı bu sistem için en ucuz sistem dedi. Buna rağmen Belediye Meclisi’nden üç defa borçlanma yetkisi istedi. Ben bu hafif raylı sisteme ne kadar harcandığını öğrenmek istiyorum. Bu sistem içinde can güvenliği açısından önemli sıkıntılar bulunmaktadır. Diğer bir konu ise organize sanayi bölgesine hizmet veren servis araçlarının durumudur. Araçların çoğunluğu eski, hiçbir güvenliği olmayan ve trafiğe çıkmaması gereken araçlardır. Bunlarında engellenmesi gereklidir.
Bülent Öner ( Gaziantep Talesemi Derneği temsilcisi): Önce bu sistem bu kente uygun mudur ona bakmak gerekir. Bence uygun değildir. Sistemin kendisi yanlış, güzergahı yanlıştır. Gaziantep’in toplu taşımacılık konusunda sıkıntıları mevcuttur. Bunun çözümü şehrin bir ucundan diğer ucuna kadar tren rayı döşemek değildir.
Doğan Özdinç (Tema Vakfı Gaziantep Temsilcisi): Raylı sistemde %7’den fazla meyil olmaz. Daha önce yapılan master planda metrobüs çıktı. Metrobüs lastik tekerlidir. Bu konular STK’lar tarafından tartışılmıyor. Herkesimin üzerinde AK Parti baskısı var. Bu sistem, bu kentin geleceği için gerekli midir sorusu tartışılmıyor. Kentimizin çeşitli yerlerine de yapılan üst geçitlerin literatürde ismi yok. Tarifi yok. Ben ilk başından beri bu sisteme karşıyım. Bu model bir tren EBK’nun olduğu yerden başlayıp, çimento kavşağı ve OSB’ye ring yapılmalıdır. Bu sistem çalışmayacaktır. Projeler Ankara’dan geliyor. Gaziantep’i görmeyen insanlar çiziyorlar.
Değerlendirme:
Toplantımız saat 17:00’de GASED toplantı salonunda kMM Gaziantep girişimcisi Ali Atalar’ın toplantının amacı doğrultusunda yaptığı açıklamalarla başladı. Toplantıya haber amacıyla gelen basın temsilcilerinin soruları cevaplandıktan sonra oturuma geçildi. Tanıtım filmi izlendikten sonra katılımcılara sıra ile söz hakkı verildi. Öncelikle genel gündem maddesi üzerinde görüşler belirtildi. Arkasından yerel gündemle ilgili olarak tekrar söz verildi. Toplantı 19.30 sona erdi.
1. İletişim
a. Sivil toplum kuruluşları, sendikalar, partiler ve meslek odalarına duyuru yapılmıştır. (E-mail – Yazı ile – Sözlü –Telefonla)
b. Milletvekillerine meclis telefonlarından ve cep telefonlarından ulaşılarak duyuru yapılmıştır.
c. Medya
Davet edilen ulusal basın temsilcileri ve yerel basın mensuplarının bir kısmı katıldı.
Kullanılan Materyaller
Toplantı Salonunun girişine ''Önyargılar Giremez'' afişi asıldı. Salonun her köşesine TkMM’nin ilkeleri asıldı. Toplantı masasının üzerine TkMM broşürleri yerleştirildi. ‘’Anayasa ve Referandum’’ konusunda sunumlar gösterildi.
Ortak Görüş
Genel gündem konusuna ilişkin şu görüşler üzerinde yoğunlaşıldı.
Anayasa değişikliği paket olarak değil tek tek oylanmalı. Değişiklikler halka daha iyi anlatılmalı. Bununla ilgili olarak televizyonlarda açık oturumlar yapılmalı.
Yerel konuyla ilgili olarak şu görüşlere yer verildi:
Kent içi ulaşımın yeni yapılmakta olan hafif raylı sistemle çözülemeyeceği, bu sisteminin eski teknoloji olması ve güzergâhının yanlış olduğu konusunda görüş birliğine varıldı. Hafif raylı sisteminin kent dokusuna uymadığı ve raylı sistem duraklarının insan hayatı için tehlike oluşturacağı konusunda ortak fikir ortaya çıktı. Ulaşım master planı yapılmadan kentin merkezinden raylı sistem geçirilmesinin sakıncalı olduğu ifade edildi.
Değerlendiren:
Ali Atalar
Gaziantep kMM Girişimcisi