Yer : Eskişehir Sivil Yerel Oluşumu Toplantı Salonu
Tarih : 21.02.2009
Yerel Katılım:
1.Bayburtlular Çamlıkoz Köyü Derneği – Ziya Arslan
2.Bilecik OÇG Girişimcisi – Cengiz Kırbıyık
3.Bilecikliler Derneği – Mustafa Yürükçü
4.Buğdaytanesi Zihinsel Engelliler Derneği – Sevim Kaçar
5.Buğdaytanesi Zihinsel Engelliler Derneği – Hüseyin Diyarbakırlı
6.Büyükdere Gültepe Dayanışma Derneği – Ahmet Doğrubak
7.Eğitim ve Öğretimi Destekleme Derneği – Fatma Ok
8.Eğitim ve Öğretimi Destekleme Derneği – Hanife Keser
9.Esk.Kuzey Kafkas Kül.Day. Derneği – Murat Mırza
10.Eskişehir Çevre Derneği-Dr.Güner Sümer
11.Eskişehir Eczacılar Odası – Özlem Akça
12.Eskişehir Engelliler Spor Kulübü – Derya Çolpan
13.Eskişehir Engelliler Spor Kulübü – Cevdet Mansız
14.Eskişehir Gelişim Vakfı – Tahsin Çiloğlu
15.Eskişehir Gelişim Vakfı – Ertuğrul Akçin
16.Eskişehir Muhacır Dernekleri Federasyonu – Recep Demir
17.Eskişehir Porsuk Yapı Koop. Birliği – Ertan Maksut
18.Eskişehir Tüketiciler Derneği – Beytullah Yalçın
19.Eskişehir Veteriner Hekimler Odası – Evren Fatih Mumcu
20.Eskişehir Ziya Gökalp İÖO Mezunları Derneği – Ömer Lütfi Şanlı
21.Eskut – Mahmut Makas
22.ESYO – Oğuz Kayı Boyu HBA Derneği – Basri Köseler
23.ESYO – Sevgi Vakfı – Necmettin Başkut
24.ESYO – STGM – Gürcan Banger
25.ESYO – STGM – Banu Gültekin Kocaman
26.Hizmet-iş Sendikası – Özkan Özsözen
27.İlim Yayma Cemiyeti – Halil Tekin
28.İşitme Engelli Çocukları Olan Aileler Derneği – Cemal Özmen
29.Kader Eskişehir Şubesi – Hürriyet Gürel Arıkan
30.Kalabak Camii Derneği – Zeki İlhan
31.Kırkalılar Kültür Day. ve Yrd. Derneği – Uğur Tepe
32.Kuyucak Köyü Derneği – Mehmet Efe
33.Kuyucak Köyü Derneği – Kerim Çakır
34.Kuyucak Köyü Derneği – Orhan Özbek
35.Mülkiyeliler Birliği – Necdet Bilgin
36.Numanoluk Köyü Derneği – Erdem Doğan
37.Sanayici – Erkan Besler
38.Sandıköz Köylüleri Derneği – Yakup Şen
39.Sivrihisarlılar Eğitim Vakfı – G.Yavuz Besler
40.Sivrihisarlılar Eğitim Vakfı – Naci Şakar
41.Tema – Ekrem Yıldırım
42.Türkiye Bilişim Derneği Eskişehir Şubesi – Hasan Başaran
43.Türkiye Ziraatçiler Derneği Eskişehir Şubesi – Hasan Büyükgenç
44.Uluslararası Af Örgütü – Ziya Yavuzeşler
45.YunusEmre Hlk.Çrşs.Dynş.Derneği – Hüdayi Yorgun
46.YunusEmre Hlk.Çrşs.Dynş.Derneği – Mehmet Tuncer
Milletvekilleri: Milletvekili katılımı olmadı.
Mazeret bildiren vekiller : AKP Millet Vekili Maliye Bakanı Kemal Unakıtan CHP Millet Vekili Murat Sönmez AKP millet vekili Murat Mercan
Medya:
1.Özcan Köseler – Milli İrade Gazetesi
2.Özdemir Uçak – Anadolu Gazetesi
3.Tarkan Demir – Anadolu Ajansı
4.Altan Evgün – Sakarya Gazetesi
5.Emre Albayrak – Burç Gazetesi
6.Abdullah Yeşilkaya – Yeni Şafak Gazetesi
7.Halit Demet – Sonhaber Gazetesi – Ekonomi Yazarı
8.Özgür Erensözler – ES TV
Moderatör: Sevim Şahin- Eskişehir Girişimcisi
Gündem: Ekonomik Kriz ; Toplumun Değişik Kesimlerine Yansımaları ve Öneriler
Konuşmalar ve Öneriler:
Sevim Şahin – OÇG Eskişehir Girişimcisi, ESYO Kolaylaştırıcılar Kurulu Üyesi: (OÇG Eskişehir girişimcisi açılış konuşmasında mazeretlerinden dolayı gelemeyen Milletvekillerinin mesajlarını okudu.) Milletvekillerimiz gelmese de biz gündemimiz üzerinde görüşüp, raporumuzu hazırlıyoruz ve kendilerine iletiyoruz. Biliyorsunuz her ayın 3’üncü cumartesi günü bizler yine burada olacağız. Bu raporlar ve gazetelerde çıkan haberler ile birlikte Milletvekillerimize posta ile gönderilecektir. Eskişehir milletvekillerimizin bu toplantıda olmamaları bizleri üzmesin bundan sonraki toplantımızda olacaklarına inanıyorum ve onları bu konuda samimi buluyorum.
Tahsin Çiloğlu Öğretmen– Eskişehir Gelişim Vakfı : Ekonomik kriz önlem alınmazsa önemli sorunlar olabilir.Değerli faktörlerin yaratılmasında emeğin önemli bir yeri vardır. Önerilerim ise;
•İşsizlik konusunda iş verenlere çok uygun faizle uzun vadeli kredi açılması.
•ESYO faaliyetlerine teşekkürler
•Projesi olan insanlara projesine gerektiği kadar devlet tarafından kredi açılması.
•Sözleşmeli öğretmenler yerine gerekli kadrolara öğretmen alınması.
•Polislerin Fakülte mezunlarından alınması, üniversiteli işsizlerin istihdamı adına önemli tabii bilinçli polis olması açısından da.
•Askerlik konusunda ise;askere aldığı her kişiye asgari ücret ödenmesi ve PKK ile mücadele eden askere asgari ücretin 3 katı ücret ödenmesi.
Mahmut Makas Emekli- ESKUT : Halen kişinin mal varlığı tespit edilmeden kredi kartı verilmesi harcamalarda ve maddi yönden kişiyi sıkıntıya sokmakta. Kiralar çok yüksek. Boş bekleyenler kıraathane bekliyor. Kütüphanelerin daha fazla kullanılması lazım. Kurslardan faydalandırılmak ve sertifika sahibi etmek iş sahibi olunması ve meslek edindirme adına önemli. Spor yapılmalı. Mesai saatleri ayarlanmalı ve verimli çalışma için gözden geçirilmeli.
Recep Demir – Muhacir Dernekleri Federasyonu : Yerli mallı kullanmak ve çevremize yerli malı kullanımını önermek önemli. Kalite devrimi yaşanıyor yerli malları yabancı maldan çok daha iyi oluyor. Yerli malı kullanılarak işyerine destek olabiliriz ve işsizliğin önlenmesi için katkı sağlamış oluruz. Ayrıca işyerlerinden işçilerin çıkarılmasını önleyen tedbirler alınması lazım.
Hüseyin Diyarbakırlı Emekli Bankacı– Buğdaytanesi Derneği : Derneğimizin 300’ e yakın üyesi var. Üyelerimizin ekonomik durumu çok kötü. Engelli insanların durumları düşünülmeli. Özellikle vekiller Ankara’daki işlerimizi kolaylaştırılmalı.
Ziya Yavuzeş Esnaf– Uluslararası Af Örgütü : STK’lar toplanmışken burada milletvekillerinin gelmeyişini eleştiriyorum.En azından millet vekilli adına başka bir görevli gelebilirdi. Burada toplanmışken onların burada olmaması anlaşılabilir değil. Özellikle seçim döneminde burada olmalarını beklerken, hiç biri gelmedi. Eskişehirliler genel olarak “Milletvekillerinin iyi temsil etmediğini, yeteri kadar temsil edilmediğini” düşünür. Diğer illere göre. Eskişehir milletvekillerinden öncelikle Eskişehir adına birleşmelerini istiyoruz. Partiler arasında rekabet; ülkeler arasındaki rekabetten kötü oluyor. Şehir için neler yapılabilinir diye konuşulmuyor. Ama umarım ki Eskişehir vekilleri bunu başarabilir ve Eskişehirlilik ön planda tutulur. İşsizlik artıyor ve nereye kadar gideceği belli değil. işsizlik %20’ yi buldu. Eskişehirli olarak krize direnme konusunda plan yapmamız gerekiyor. Milletvekilleriyle görüşme yapılmalı. Eskişehirli bir yurttaş olarak önlemlerin alındığını duymak istiyorum. “Eskişehir’i krize hazırladınız mı? , şehrin analizi yapıldı mı?” diye Millet vekillerine sorulmalı. Halit Beye katılıyorum. Bir hazırlık olması gerekir verilen rakamlar doğrultusunda çalışmalar yapılmalı. Akademi mezunu esnaflardan. Bu şehrin bilançosu çıkarılmalı.
Fatih Mumcu –Veteriner Veteriner Hekimler Odası : Sorunun kaynağı üretmemeliyiz. Her şeyin dışarıdan alınması kötüye gider. Üretken olunmalı. Sorun nedir? Mikrop nedir? Araştırılmalı çözüm bulunmalı.
Ertan Maksut –Memur Porsuk Yapı Koop : Bu toplantıların rapor olarak milletvekillerine aynen iletilmesini bekliyorum.Ertan Maksut konuşmasında Milletvekillerinin gelmediğini anladığımda toplantıyı terk etmek istedim. Maliye Bakanı Unakıtan “2001 krizi bankalara adam olmayı öğretecek” demişti. Bu krizde de “iş adamlarına adam olmayı öğretecek dedi” doğru söyledi. Kredi borcu olanlar çektiği krediyi borcuna yatıracak ,borcu olmayanlar dış ülkeye yatırım yapacak böyle olunca kaynaklar yanlış yere aktarılıyor. Yastık altı paralar yatırıma aktarılmıyor. Deposundaki malı % 200-300 e satmaya çalıştı esnaf. Şimdi 100 TL’lik malı 120 TL’ye satamıyor zorlanıyor. İş dünyasının disipline edilmesi gerekiyor. Esnafa can suyu diye kaynak aktarmak doğru değil. Bu kaynaklar memura, işçiye, halka dağıtılmalı ki onların harcamasıyla piyasa canlansın. 2023 yılında Türkiye iflas edecek.
Ekrem Yıldırım – TEMA : İşsizlik ordusu çığ gibi büyüyor. küresel krizin önlenmesi lazım. Tarıma verilen ilginin çoğalması gerekiyor. Erozyondan dolayı toprak kaybı var ve bu durum tarımı etkiliyor. Köylerden şehre gelinmesi ve dolayısıyla işsizliğin büyümesine sebep oluşturuyor. Tarım emek isteyen iştir. Tarım ürünlerini dışarıdan alıyoruz ülkemizden temin edilmeli ülkemiz açısından faydalı. Elimizdeki kaynakları çok iyi kullanmalıyız.Gözümüz gibi bakmalıyız. Birinci sınıf tarım arazilerimizi mahvettik. Değerini bilmedik ve hala da bilmemeye, yitirmeye devam ediyoruz. Önlem alınmıyor. Tarım ürünlerimizi ithal ediyoruz. Tarım için Pazarlamayı siz sağlayın tüm herkes üretim yapar.
Güner Sümer –Prof Dr Eskişehir Çevre Derneği : Çöp konusunda dikkat edilmeli, çöpler değerlendirilmeli,geri dönüşüm yapılmalı. Odunpazarı Belediyesi bu işi başlattı. Kent Konseyi çalışmaları yürümüyor. STK’lar birlikte olmalı. Bundan sonraki toplantılara milletvekillerinin gelmeyeceğini düşünüyorum.martın 3üncü cumartesi Güner Sümer İş-kur’dan işsizlik çizelgesi hazırlayarak çalışmaya destek verecek.Rüzgar enerjisi kullanımı enerjinin verimli kullanımını artırır. Kaynakların ve Enerji kullanımı konusu kriz ile doğrudan ilgili.
Erdem Doğan –İşçi Numanoluk Köylüleri Derneği : Özel sektör “kriz var” diyip işçi çıkarıyor. patronlara katılmıyorum. Bahanesi bu. Krizden faydalananlar zenginler oluyor. Asgari ücret çalışan ve küçük esnaf üzerinden dönüyor çark. Devlet bundan geçiniyor. Organize sanayi bölgesinde makinalar kaçırıldı. Kriz bahane oluyor ve işçiye baskı oluyor. Zarar gören esnaf oluyor ve işçi oluyor. Patronların 10 kişiyi çıkarıp 20 kişiyi aldığını düşünüyorum.
Zeki İlhan –Emekli Öğretmen Kalabak Camii Derneği : Hammadde var, makine var üretim satılamıyor. Çin malı çok yaygın oluyor ülkemizde. İş tüketiminde azalma var. Ekonomik tasarruf politikası kültürü yanlış. Yurt dışına yatırılan paralar ile nakit sıkıntısı çekiliyor. Bankaların faiz uygulamaları sıkıntılı. Kredi kartı denetlenmesi yapılmalı. Kredi kartı konulu inceleme yapılmalı ve değerlendirilmeli. Şirketlerin kar-zarar tablosu denetlenmeli.Akrabalar arasındaki dayanışma azaldı. İnsanlar teknoloji satın alarak yoruldu. Tüketim ile ilgili tasarruf politikası üzerine çalışılmalı. Geri dönüşümü yaygınlaştırılmalı. Biyogaz çiftlikleri, rüzgar gülü gibi yeni alternatif enerji kaynakları üzerine konuşulmalı.
Halit Demet – Sonhaber Gazetesi : ESYO’nun hazırlık yapması gerekir. Eskişehir’de kaç dükkan kapatıldı, kaç işsiz var, intihar olayları, kaç icra mahkemesi var vb. Bu bilgiler üst kurumlardan alınarak done hazırlanmalı. ESYO denetim mekanizmasının oluşturulmalı. ESYO’yu bu hazırlığı yapması için yürekli görüyorum.
Uğur Tepe – Kırkalılar Derneği : Bu toplantılardaki gündeme uygun olarak kamu kurumu görevlisi çağrılmalı. Sanayi Odası, Ticaret Odası, İş Bulma Kurumu …gibi kurumlar. Köyden şehre gelinmesinde artış var. Yatırımların köy-kasaba ilçe merkezlerine göre yapılması buna çare olabilir. Pazarlama yapılması çok önemli.
Hürriyet Gürsel Arıkan İnşaat Mühendisi– Kader : Herkes ekonomiye katkı yapmalı. Kadınlar da ekonomiye katkı yapabilir. Üretimin desteklenmesi gerekiyor. İstihdam yaratılmalı. Kriz dışarıda olduğu için mal satılamıyor. Tarım ve hayvancılık politikası yok gibi geliyor.Tohumlarımız üzücü durumda ; İsrail’den domates tohumu alınması üzücü. Çöp konusunda dikkat edilmeli lazım, geri dönüşüm sağlanmalı. Bitkilerin genetikleriyle oynanması beni korkutuyor.
Özkan Özsözen Hizmet-iş Sendikası: öğretmen köy birlikleri kurulması. Can suyu projelerinin olumlu yönü ve katkısı var.
Cengiz Kırbıyık – Bilecik OÇG : Pazarlamanın köylerde azalması, üretimi azalttı. Köy kalkınma kooperatifleri kurulması buna çare olur. Köylerin üretici olması sağlanmalı ve pazarlama ortamı sağlanmalı.
Banu Gültekin Kocaman – ESYO/STGM : Eskişehir bölgesindeki çalışma istatistiklerine bakıldığında en fazla istihdamın özel sektör tarafından sağlandığı görülüyor. İşsizlik için büyük paya sahip bu sektörün desteklenmesi lazım. Yine bu istatistiklere bakıldığında en az istihdam tarımda gözüküyor. Demek ki bu alanda teşvik için, üretim için politika üretilmeli. Ülke de değil sadece kriz, dünyada. Pazar sıkıntısı var. Şu an özel sektörde AR_Ge bölümlerinde çalışanların vergisi nispeten daha az. Bu teşvik pazarlamacılar için de yapılabilir. Üretilenler satılmadığında kriz genişliyor. Dış ticaret ne demek ? Ne demekse birlikte öğrenelim ve ne yapılacaksa yapalım. Sadece bireysel satın almalar değil kurum satın almalarında Türkiye’deki üreticiler tercih edilmeli. Belki ihale şartı olarak girebilir bile. Yastık altı paralar çıksın noktasında, yatırım noktasında en büyük problem güven sıkıntısı. Bunun için yolsuzlukla mücadele konusunda TBMM’de bir komisyon var sanırım. Buraya iller de dahil olsun.
Basri Köseler –Makine yüksek mühendisi MBA ESYO / Oğuz Kayı Boyu HBA Derneği : Jeotermal enerjisi de enerji konusunda yeni bir alan açılmalı. 2050 yılında Eskişehir iflas edecek.En kısa zamanda enerji ihtiyacımızı kendi kaynaklarımıza yönetmeliyiz.rüzgar enerjisi, güneş enerjisi jeotermal enerji,kömür madenlerimizin değerlendirilmesi ile bağımsız bir enerji politikası uygulamaya geçilmez ise kesin 2050 Türkiye’nin İflası olarak hesaplanmaktadır. Biraz daha kötümser hesaplar 2023 olarak tahmin edilmektedir. Ulaştırmada ;şehir içi ve şehirler arası raylı ulaşım dışa bağımlı klasik demir yolu yerine kendi sistemimizi havaray ,monoray adlandırılan sistemleri geliştirebiliriz.Bu sistemlerin yatırım ve işletim masrafları klasik demir yoluna göre ortalama on kat daha ucuz ve ekonomiktir. Tamamen kendi insanımız kendi sermayemiz ve kendi teknolojimizle başarılabilir dışa bağımlı olmamak büyük bir avantajdır.
Zeki İlhan –Emekli Öğretmen Kalabak Camii Derneği :Bankalar birliği başkanı Hisarcıklıoğlu kendi şikayet ediyor. Bankalar onun başkanlığında aslında devam ediyor.
Değerlendirme:
1. İletişim
a. STK’lar ile; Eskişehir’de faaliyet gösteren STK ilk toplantıya katılan kişilere mail ve telefon ile çağrı yapıldı. ESYO google gruptan çağrı yapıldı.
b. Milletvekilleri ile ; Toplantı günü 15 gün öncesinden faks ile iletildi. 5 gün öncesinden gündem ve katılım için davet yazısı tekrar faks ile gönderildi. Telefon ile arandı. Ayrıca bir önceki toplantı raporu ve basın yansımaları tüm milletvekillerine kargo ile gönderildi.
c. Girişim ile; Telefon,e-mail ve faks ile sürekli iletişim halinde olunmuştur.
d. Basın ile; Basının katıldığı farklı etkinliklerde elden davet edildi. Etkinlikten bir gün önce tüm yerel basın kuruluşlarına ve Eskişehir’deki yaygın medya temsilcilerine (gazete, TV, radyo, web portalı, dergi) davetiye ve bilgilendirme notu mail atıldı.
2. Malzeme ;
Toplantı salonu girişine OÇG&Yerel Forum, ESYO kırlangıçları asıldı. Konuşmacı masası arkasına Yerel Forum Brandası asıldı. Girişte 2 masa oluşturuldu. Birinde katılımcı kayıtları alındı. Diğerinde bir önceki toplantı raporu ve basın yansımaları dosyası katılımcılara dağıtıldı.
3. Medya
Tüm yerel basın mensupları davet edildi
4.Toplantı yönetimi
Toplantı Eskişehir Girişimcisi ve ESYO Kolaylaştırıcısı Sevim Şahin tarafından açıldı ve sürdürüldü. STK görüşleri tamamlandıktan sonra toplantı kapatıldı.
Değerlendiren:
Eskişehir Forum OÇG Girişimcisi
Sevim Şahin