Yer : Alaeddin Park Kafeterya
Tarih : 17.01.2009
Saat: 14:00 – 16:00
Yerel Katılım:
1.Alzheimer Derneği – C.Bilge Köylü
2.Alzheimer Derneği – Levent Batur
3.Anneler Kültür ve Sanat Derneği – Gülçin Hekim
4.Atatürkçü Düşünce Derneği – H.Hüseyin Özaydın
5.Bayburt Çamlıkoz Köyü Derneği – Ziya Arslan
6.Bayburtlular Derneği – Muhammer Ardut
7.Buğday Tanesi Derneği – Gülhayat Öcal
8.Çevsad – Emin Can
9.Damlalıkarağaç Köy Derneği – Uğur Yıldız
10.Damlalıkarağaç Köylüleri Derneği – Recep Sarı
11.E. Çevre Derneği – Dr.Güner Sumer
12.E. Eğtim Ve Öğretimi Destekleme Derneği – Ayşe Alptekin
13.E. Kuzey Kafkas Kültür Derneği – Murat Mırza
14.E. Muhacır Dernekleri Federasyonu – Mehmet Kılıç
15.E. Porsuk Yapı Kooperatifi – Ertan Maksut
16.E. Ziya Gökalp Okulu Mezunları Derneği – Ömer Lütfi Şanlı
17.Egev – Ekim Banger
18.Egev – Ertuğrul Akçin
19.Egev – Kenan Akın
20.Egev – Rasim Duru
21.Egev- Süleyman Karakaş
22.Egev- Tahsin Çiloğlu
23.Engeliler Spor Klubü – Cevdet Mansız
24.Ensar Vakfı – Cengiz Kesmli
25.Esimder – Murat Şavk
26.Esköyder- Naci Sertel
27.Eskut – Mahmut Makas
28.Esyo – Karadenizliler Derneği – Ali Akyüz
29.Esyo – Stgm – Gürcan Banger
30.Esyo – Sücaddin Veli Derneği – Sevim Şahin
31.Esyo – Stgm – Banu Gültekin Kocaman
32.Esyo – Stgm – Emre Murat Ermiş
33.Esyo – Sevgi Vakfı – Necmettin Başkut
34.Göknebi Köylüleri Derneği – Ahmet Öksüz
35.Hizmet İş-Sen – Özkan Özsözen
36.İlim Yayma Cemiyeti – Adnan Ercan
37.Kader – Hürriyet Gürsel Arıkan
38.Kalabak Camii Derneği – Himmet Yanık
39.Kalabak Camii Derneği – Zeki İlhan
40.Karaören Köylüleri Derneği – Beydi Toy
41.Kent Konseyi – Ali Karademir
42.Kırkalılar Kltr.Day.Yard. Derneği -Uğur Tepe
43.Kigemder – Süreyya Ballıdağ
44.Kuran Kursları ve Öğrencileri Derneği – Ayşen Kesimli
45.Kuyucak Köyü Derneği – Kerim Çakır
46.Kuyucak Köyü Derneği – Süleyman Tekiver
47.Kuyucak Köyü Derneği – Mehmet Efe
48.Mikro Kredi – Esra Aynalı
49.Mikro Kredi – Polat Gül
50.Mikro Kredi – Sadık Aydoğdu
51.Miyad – Hayri Mutlu
52.Miyad – Mehmet Cengiz
53.Mülkiyeliler Derneği – Necdet Bilgin
54.Numanoluk Köy Derneği – Erdem Doğan
55.Orman Mühedisleri Odası – Halil Usul
56.Sivrihisar Eğitim Vakfı – G.Yavuz Besler
57.T. Bilişim Derneği – Hasan Başaran
58.Tüketiciler Birliği – Süleyman Bakal
59.Veteriner Hekimler Odası – Evren Fatih Mumcu
60.Y.Emre Hlk.Çrs.Sos.Yrd. Derneği – Mehmet Tunçel
61.Yukarı Kalabak Derneği – Sabahhattin Gündoğdu
62.Ziraatçiler Derneği – Hasan Büyükgenç
63.Celal Tunalıer
64.Coşkun Y.Şengun
65.Ali Osman Uysal
66.Ali Özen
67.Ali Uysal
68.Hamdi Arslan
69.Harun Eroğlu
70.Hasan Gürcan
71.Latife Dilek
72.Mehmet Uysal
73.Recep Demirbilek
74.Serpil Yasas
Milletvekilleri:
1.Murat Mercan (Ak Parti)
2.Nedim Öztürk (Ak Parti)
3.Murat Sönmez (CHP)
4.Beytullah Asil (MHP)
Mazeret bildiren milletvekilleri
1-Kemal Unakıtan Maliye bakanı (AK PARTİ
2-Tayfun içli (CHP)
Medya:
Seyfullah Solak – Akşam Gazetesi
Ayşe Kaytan – Milli İrade Gazetesi
Hüseyin Sümer – ES TV
Özgür Erensöz – Kanal 26
Sedat Aydoğan – İstikbal Gazetesi
Özdemir Uçak – Anadolu Gazetesi / NTV
Erhan Altay – İki Eylül Gazetesi
Ali Naki Erdoğan – İstikbal
Moderatör: Muteber Öğreten – TBMM-OÇG
Gündem:
Demokratikleşme yolunda STK’ların katılımdaki mevcut durumu, STK ve Milletvekilleri arasındaki olası işbirlikleri
Konuşmalar ve öneriler:
Sevim Şahin – OÇG Eskişehir Girişimcisi, ESYO Kolaylaştırıcılar Kurulu Üyesi: Eskişehir’de ilk toplantısı yapılan Yerel Forum toplantısına, STK & Milletvekili buluşmasına hoş geldiniz. Yerel Forum toplantısı Eskişehir için çok önemli.
Muteber Öğreten – OÇG : (TBMM OÇG ve Yerel Forumlar hakkında ayrıntıları ile bilgi verdi.)
Beytullah Asil – MHP : Bizler siyasi partilerden seçilen kişiler olarak seçildiğimiz gün siyasi kimliklerimizi bir kenara bırakarak Eskişehir için çalışmaya başladık. Bu çalışma sırasında da Eskişehir için sizlerle birlikte çalışacağız.
Murat Mercan – Ak Parti : (OÇG ve Yerel Forumlar ile tanışmasından bahsetti.) Böyle bir çalışma gelecekte çok başarılı olacak. Ayda bir, bir araya gelmek de çok iyi bir fikir. Demokrat bir çerçevede bu toplantıların düzenlenmesi bizi mutlu etti.
Nedim Öztürk – Ak Parti : OÇG ile tanıştıktan sonra hayvanları koruma derneğinden bir arkadaşın talebi özerine Meclis’e hayvan hakları ile ilgili bir teklif verdim ve kabul edildi. Bu tür çalışmalar, bizlerin gündemi takip etme konusunda çok faydalı oldu.
Murat Sönmez – CHP : Bu toplantıda olmaktan dolayı mutluyum. Birlikte çalışmak çok önemli. Bunun yanı sıra en güzeli siyasi görüşlerin yansıtılmadan Eskişehir için ortak fikirler ve ortak çalışmanın üretilmesi adına önemli bir fırsat.
Ali Akyüz – ESYO Kolaylaştırıcılar Kurulu üyesi ve Karadenizliler Derneği: “STK’lar milletvekillerine artık ulaşamıyoruz diyemez bakın tüm siyasi partilerin vekilleri burada ve Eskişehir’in sosyal hayatına birlikte katkı sağlayacaklar ve bu gün bu çerçeve bizi çok onurlandırdı.”
Gürcan Banger – STGM Temsilcisi ve Eskişehir Ticaret Odası : “Dünyada iki tür özgürlük vardır. Özgürlük dediğimizde; bunun negatif özgürlük ve pozitif özgürlük olmak üzere iki farklı türünden söz edebiliriz. Negatif özgürlük kavramı, nelerin yasak olduğunu anlatır. Pozitif özgürlük ise nelerin yapılabileceğini ifade eder. Sivil toplum çerçeve yasaları çıkarılmalı, sivil toplum çerçeve yasası sivil toplum çalışmalarındaki kolaylıkları da getirecektir. Örneğin Odunpazarı Belediyesi ile birlikte katılımcı demokrasi ve katılımcı bütçe çalışmaları başlattık, yapıyoruz.”
Dr. Güner Sümer – Çevre Derneği : “STK’ ların artık bilgi ve teknolojik topluma girmesi gerekiyor. ESYO, STK’ların kapasitesinin gelişmesi için büyük çaba sarfediyor ama hala STK’ların kapasiteleri çok düşük”
Himmet Yanık – Kalabak Camii Derneği: “STK’lar ve dernek başkanları cezai sorunlarla karşı karşıya geldiğinden, dernekler kanununda yeni düzenlemeler gerekmekte. “
Cemile Bilge Köylü – Alzheimer Derneği: “Biz, kamuya yararlı dernek olmak için defalarca başvurduk, ama başvurumuz kabul edilmedi. Asrın hastalığı olan bir konuda bilinç geliştirmek üzere ve hastalıkla mücadele, bakım sağlama üzerine çalışıyoruz. Kamuya yararlı dernek statüsünün tekrar ele alınması gerektiğini düşünüyoruz. Bu alanda elimizden geleni yapmaya hazırız”
Süreyya Ballıdağ – Kişisel Gelişim ve Girişim Derneği temsilcisi, ESYO Kolaylaştırıcılar Kurulu üyesi: “Yönetişimdeki enerji yasal süreçlerin düzeltilmesi ile olur. Katılımcılık için şehirde STK temsilcilerinin olacağı mekanizmaları düşünmemiz lazım. Bu kapsamda STK temsilcilerinin seçeceği temsilcilerin bu mekanizmalarda rol alması ve rollerini görüşebiliriz”
Gülhayat Öcal – Buğdaytanesi Zihinsel Yetersizliği Olanları Koruma Derneği: “Bu iyi niyetli çalışma kesin başarı ile sonuçlanacaktır, bu çalışmanın başarısı karşılıklı hazırlık ve niyetlerden geçer”
Hürriyet Gürsel Arıkan – Kader Eskişehir Şubesi: “Yönetim kademelerinde kadınları görmek istiyoruz, %50 temsil hakkı istiyoruz”
Seyide Toy – Kuran Kursları Derneği: “Kuran kurslarında yaş sınırının kaldırılmalıdır. Çocuklarımızın ahlaki değerlerinin gelişimine genç yaşlardan itibaren başlanmalıdır.”
Zeki İlhan – Eskişehir İmam Hatip Lisesi Mezunları Derneği ve Kalabak Camii Derneği: “Milletvekillerinin katkılarıyla katılımcılığı öğreneceğiz. Biz ESYO’nun sayesinde STK olduğumuzu ve konuşmayı öğrendik. STK’lar çalışma temalarına uygun olarak, ilk kamu kurumlar ile birlikte çalışmalı. Öreğin sağlıkla ilgili STK’lar Sağlık Müdürlüğü ve kurumları ile”
Süleyman Bakkal – Tüketiciler Birliği Eskişehir Şubesi: “Bu toplantının en önemli konusu önyargılar giremez, maalesef amalar / fakatlar devam ediyor. Türkiye’ye öncelikle yeni ve sivil bir anayasa lazım, katılımcılık açısından da çok önemli”
Engelliler Spor Kulüpleri Derneği: “Engellilere verilen harcırah yeterli değil dalga geçiyorlar adeta, Bu harcırahlar ve engelli spor klüplerine engelliler için yapılan harcamalar artırılmalıdır.”
Süreye bağlı olarak tartışma kısmında sonra milletvekillerine söz verildi.
Beytullah Asil: “KADER temsilcisi güzel ifade etti. Bir siyasi parti, partinin %50’sini kadın yapalım diyemez. Ben yönetim kurullarında, kadınların olmasını çok arzuladım. Ülkemizde kadın, kendine evinde olma rolünü biçmiş. Kendine annelik, eşlik rolü biçmiş ve çocuklarına adamış. Kadınların kendilerini ifade edemiyor. Engelli Spor Kulüplerine bir kaynak aktarımı olabilir”
Murat Mercan: “Sivil toplum çerçeve yasası, yönetişim talepleri çok güzel. Bu çalışmaları STK’lar hazırlayıp bize iletirler ise meclisten kesin geçecektir. Bu işi başaracak bilgi birikimde sahip bir üst kuruluş ESYO görünüyor. STK’lar kendi cazibesini kendi yaratacak biraz da. Alzheimer Derneği’ ne destek vermemiz gerekir. STK’ların yerel meclislerde yer almasını çok isterim. Kadınların siyasette temsilleri çok önemli bizim listelerimizde göreceksiniz. % 50’si kadın olan ülkemizde kadınların %20’si engelli hala okuma-yazma dahi bilmiyorlar. Yaptığımız işlerde her türlü sorumluluğu hissederek hareket etmeliyiz”
Nedim Öztürk: “Burada olmayan STK’ların katılımını da sağlayalım. Herkes katılımcı olsun. Biz TBMM OÇG’nin Ankara’da yapılan kokteyline Eskişehir olarak, hem milletvekili hem de STK katılımı ile konuyu ne kadar önemsediğimizi göstermiş olduk. Bu çalışmada biz diğer milletvekili arkadaşlarım adına da konuşuyorum, STK’larla birlikte üzerimize düzen tüm görevleri yerine getirmeye hazırız”
Murat Sönmez: “STK’lar, kendi alanlarına ilişkin yürüttükleri çalışmalarını bu ilgili komisyonlarda görev alan milletvekillerine proje olarak sunmalılar. Bu hem STK çalışma alanına katkı sağlar hem de ilgili kararın verimliliğini artırır, yol gösterir. Kader’in önerisi tüm siyasi partiler tarafından dikkate alınmalıdır. Alzheimer Derneği’ nin talebi çok haklı, ele alınmalıdır.”
Burhan Sakallı – Odunpazarı Belediye Başkanı: “Öncelikle toplantıya katılan tüm STK temsilcilerine, basın temsilcilerine ve bu toplantıya katılım gösteren tüm milletvekillerine teşekkür ediyorum. Kent için beraber olmak çok önemli, farklılarla birlikte olmak çok önemli. ESYO’nun bu yüzden farklı bir yeri var. Özellikle bu önemli çalışmayı tüm yurda yayınlaştırmaya çalışan TBMM OÇG ve Yerel Forum Girişimcilerine teşekkür ediyor, diğer illerde de benzer şekilde başarılı olmalarını diliyorum. Katılımcı Demokrasi ve Bütçe konusundaki çalışmalar bizim için çok değerli. Dünyanın gittiği yön sivil toplumun yönü. Biz de bu işin destekçisi olduk ve olacağız.
Değerlendirme:
1. İletişim
a. STK’lar ile; Eskişehir’de faaliyet gösteren STK temsilcilerine Ocak 2008 tarihinde ESYO tarafından bir çağrı yapılmış ve taslak katılımcı listesi oluşturulmuştur. TBMM OÇG ve Yerel Forum işbirliği sonrası 1400 kişinin üye olduğu ESYO google gruba çağrı yapıldı ve toplantı anlatıldı. Ön kayıt yaptıran kişilere toplantının olacağı hafta tekrar mail ve telefon ile çağrı yapıldı. Etkinlik günü sms gönderildi.
b. Milletvekilleri ile ; İlimizi temsil eden 6 milletvekilinden, ziyaret için randevu talep edildi. Murat Mercan (Ak Parti, Nedim Öztürk (Ak Parti), Murat Sönmez (CHP), Beytullah Asil (MHP) TBMM’de ziyaret edildi ve süreç hakkında bilgi verildi. Toplantıdan 1 hafta önce hatırlatma yazısı gönderildi. Aynı yazı toplantının olduğu hafta başı yinelendi. Yazıların ardından telefon ile 6 milletvekili arandı.
c. Girişim ile; Telefon,e-mail ve faks ile sürekli iletişim halinde olunmuştur.
d. Basın ile; Basının katıldığı farklı etkinliklerde elden davetiye verildi ve süreç hakkında bilgi verildi. Etkinlikten bir gün önce tüm yerel basın kuruluşlarına ve Eskişehir’deki yaygın medya temsilcilerine (gazete, TV, radyo, web portalı, dergi) davetiye ve bilgilendirme notu mail atıldı. Süreci takip eden gazete temsilcileri telefon ile tek tek arandı.
2. Malzeme ;
Toplantı salonu girişine OÇG&Yerel Forum, ESYO kırlangıçları asıldı. Konuşmacı masası arkasına Yerel Forum Brandası, OÇG&Yerel Forum/ ESYO kırlangıçları asıldı.
Girişte 2 masa oluşturuldu. Birinde katılımcı kayıtları alındı ve Yerel Forum OÇG broşürleri dağıtıldı. Diğer masada basın kayıtları alındı, Yerel Forum OÇG broşürleri dağıtıldı, Basın bülteni dağıtıldı.
3. Medya
Tüm yerel basın mensupları davet edildi. Yerel basından 9 temsilci geldi. Bu temsilciler arasında 2 yerel TV temsilcisi ve 2 yaygın medya temsilcisi katıldı. Toplantı her iki televizyon kanalında yarım saate yakın yayınlandı.
4.Toplantı yönetimi
Toplantı Eskişehir Girişimcisi ve ESYO Kolaylaştırıcısı Sevim Şahin tarafından açıldı. Muteber Öğreten, süreç hakkında detaylı bilgi verdi. Bunun sonrasında milletvekilleri masaya davet edildi. Her biri toplantı hakkında görüşlerini söyledi. Ardından STK’lar görüşlerini anlattılar. Toplantının bu kısmı Muteber Öğreten tarafından başarılı bir şekilde yönetildi. STK görüşleri tamamlandıktan sonra, Milletvekilleri belirtilen isteklere ilişkin olumlu ve yapıcı cevaplar verdiler.
Öneriler:
1-Bir sonraki toplantı 21 Şubat 2009 Cumartesi günü yapılacak ve her ayın 3. Cumartesi günü devam edecek.
2-Toplantı katılımcıları gündeme ilişkin önerileri daha önceden alınacak, katılımcı ve milletvekillerine gönderilerek hazırlık için süre verilmiş olacak.
Değerlendirenler:
Eskişehir Forum OÇG Girişimcisi
Sevim Şahin