Yer : Belediye Toplantı Salonu
Tarih : 09.01.2010
Katılımcılar:
a. Dernek, Vakıf ve Girişimler:
1- Anadolu Gençlik Derneği (Ahmet Pekcoşkun)
2- İşçi Emeklileri Derneği
3- Gökdereliler Derneği
4- İnsan Hakları Derneği ( Nafiz Koç- Şube Başkanı)
5- Hukuki Araştırmalar Vakfı ( Av. Salih Demirdağ )
b. Sendikalar:
1- Eğitim Sen (Halit Ateş – Şube Başkanı)
Katılan Milletvekilleri:Milletvekili katılımı olmadı.
Belediye Başkanları:Belediye Başkanı katılımı olmadı.
Mesaj Yollayanlar: Mesaj yollayan olmadı.
Moderatör: Metin Aktaş- Yazar
Gözlemciler: Av.Kadir Çiçek ( SP )
Diğer Katılımcılar:
Çeşitli sivil kuruluşlardan ve halktan toplam 6 izleyici/gözlemci katıldı.
Medya:
1.Kanal E
Konular:
Genel konu: Parti Kapatmalar ve Anayasa Mahkemesi
Konuşulanlar:
Metin Aktaş ( Moderatör) : Ülkemizde yaşayan bütün kimlikler kendilerini demokratik yollarla ifade edebilmelidir.Siyasi parti kapatmak asla çözüm olmamıştır.Sağdan olsun soldan olsun partiler kapatılmamalıdır.Çocuklarımıza sağlam bir gelecek bırakmak istiyorsak Anayasayı sivilleştirmeliyiz.
Halit Ateş ( Eğitim Sen Şube Başkanı ): Türkiye’de ırksal ,inançsal ve düşünsel anlamda partiler vardır.Statüko topluma tek partililiği dayattı.Bu yüzden aykırı partiler kapatılmayla karşı karşıya kaldı.Sistem toplumun kendini legal ortamda ifade etmesine olanak tanımazsa sisteme karşı illegal faaliyetler artar.
Ahmet Pekcoşkun ( Anadolu Gençlik Derneği ) : Türkiye bağımsız karar alıp uygulayabilen bir devlet değildir.Tamamen dış güçlerin etkisindedir.Ülkemiz siyasi parti çöplüğüne dönmüştür.Devlet kendi gibi düşünene yaşam hakkı tanıyor, düşünmeyene ise bu hakkı tanımamaktadır.Türkiye’nin kim tarafından yönetildiği belli değildir.Parti kapatmaları dış güçlerin emriyle gerçekleşmektedir.Bir an önce kendimize dönmeliyiz , öz kaynaklarımızı harekete geçirerek ekonomik bağımsızlığımızı elde edip dış güçlerin etkisinden kurtulmalıyız.
Nafiz Koç ( İHD Şube Başkanı ) : Anayasalarımız militarist güçler tarafından oluşturulmuştur.Bu durumdan toplumun hiçbir kesimi hoşnut değildir.Siyasi partiler tüzüklerinden dolayı değil de partililerin bireysel hata veya suçlarından dolayı kapatılmaktadır.Anayasamız militarist güçlerin elinden kurtarılıp tamamen sivilleştirilmelidir.Şuanda Anayasanın sivilleştirilmesi için gerekli ortam mevcuttur.Sivil toplum örgütleri bu konuda seslerini biraz daha yükseltmelidir.
Enes Arslan ( Anadolu Gençlik Dergisi ) : Mevcut Anayasa kendi içeriğiyle çelişiyor.Anayasanın 2, maddesinde yer alan Laiklik kavramı ile 3, maddesinde yer alan Devletin dili Türkçedir maddeleri başta kendileriyle çelişmektedir.24, madde yer alan özgürlük ve hürriyet kavramları da sözlü olup hiçbir yaptırımı yoktur.Çözüm de Anayasanın sivil bir şekilde değil net bir şekilde değişmesidir.
Kadir Çiçek ( Avukat ) : Yargı erki ideolojik bir kimliği temsil ediyor.Yani benim gibi düşünen dost aykırı düşüne ise düşmandır gözüyle bakıyor.Yargıya göre sisteme aykırı düşünen parti kapatılmalıdır, dernek ve vakıflar kapatılmalıdır.Bu durum ancak diktatörlüklerde görülebilir.
Değerlendirme:
İletişim:
a. Sivil toplum ile
30 kadar sivil toplum kuruluşuna yazılı , sözlü ve telefonla duyuru yapıldı. Toplantıda TkMM broşürleri ve Kalıcı Bir Anayasaya Doğru Sivil Önermeler kitapçığı verildi.
b. Milletvekilleri ile
Faks E- mail ve SMS ile 5 milletvekiline ulaşıldı.Katılım olmadı. Mazaret bildiren olmadı.
c. Katılımcılarla
d. Medya ile
Yerel kanallarla ve basınla telefon ile irtibata geçilip davet edildi. Bir yerel kanal katıldı.
Değerlendirenler:
Ercan Sözüer
EkMM Hamalı