Tarih: 21.02.2009 Cumartesi
Yerel Katılım:
1. Edirne Gazeteciler cemiyeti Yönetim Kurulu Üyesi – Ercan Bitti
2. Edirne Kent Konseyi – Ziya Göker Küçük
3. GüneyDoğu Avrupa Gazeteciler Derneği Genel Sekreteri-Murat Savaş
4. DİSK Trakya Bölge Temsilcisi– Arif Kuday
5. TMMOB – Yılmaz Eren
6. EDROM – Erdinç Çekiç
8. Mesut Çınar, Orkun Akman, Hüseyin Seyhan, Tülay Çağlaer, dinleyici olarak katıldı.
Milletvekilleri:
Necdet Budak toplantıya katılamayacağını bildiren bir telgraf gönderdi. Diğer vekillerden cevap gelmedi.
Medya:
1. Edirne Gündem Gazetesi
2. Medya 22 (internet sitesi)
3. Yenigün Gazetesi
4. Hudut Gazetesi
Konu:
1. Sosyal Belediyecilik nasıl olmalı?
Değerlendirme:
1. İletişim
a. Sivil toplum ile
28 sivil toplum kuruluşuna davetiye gönderilmiştir. Ayrıca sivil toplum kuruluşlarının bir çoğu da telefonla ve bizzat davet edildi. Bunun haricinde Edirne Kent Konseyi aracılığıyla da 50’nin üzerindeki sivil toplum kuruluşuna ve 2000 kişiye mail atıldı.
b. Milletvekilleri ile
Telefon ve mail iletişim yolu ile davet edilmişlerdir.
c. Girişim ile
Telefon ve e-mail ile sürekli iletişim halinde olunmuştur.
2. Malzeme
“ ÖNYARGILAR GİREMEZ” afişi hazırlanarak salon girişine asıldı.
3. Medya
Yerel basın mensupları davet edildi. Toplantıya katılan yerel gazeteler erken ayrıldı. Hazırladığım bülten tüm gazetelere tekrar gönderildi.
Edirne Forum OÇG 5’inci kez vekilsiz toplandı
Sivil Toplum Kuruluşları ile Milletvekillerini buluşturma toplantılarının beşincisi yapıldı. Toplantıya Milletvekilleri katılmazken, katılımcılar Sosyal Belediyecilik nasıl olmalı? Konusunu tartıştı.
DİSK Toplantı salonunda yapılan toplantıya çok sayıda Sivil Toplum Kuruluşu katıldı. Sivil Toplum Örgütleri ile Milletvekillerinin buluşturulmasının amaçlandığı toplantıya 4 vekilden hiçbirinin katılmaması Sivil Toplum kuruluşları tarafından yadırgandı.
Edirne OÇG Girişimcisi olarak Yavuz Göktaş’ın katılımıyla yapılan toplantıda Sivil toplum kuruluşları Sosyal belediyecilik konusunda tartıştı. Toplantıda konuşan DİST Trakay Bölge Temsilcisi Arif Kuday, siyasi partilerin seçim sistemlerinin ve siyasi partiler yasasının bir an önce değişmesi gerektiğine inandıklarını bildirdi. Kuday, “Seçim sistemi değişmedikçe parti liderlerinin iki dudaklarının arasında adaylar belirlenmekte. Bunun değişmesine yönelik çalışmalar yapılmalı” diye konuştu.
EDROM Genel Başkanı Erdinç Çekiç, toplantıya katılımın daha fazla olması gerektiğini vurgulayarak, “Sosıyal Belediyecilik anlayışı çok kapsamlı tartışılacak bir konu. Belediye Meclislerine daha farklı düşüncelerin girmesinde fayda var. Şu anda belediye meclisi listelerinde avukat ve kentte esnaflık yapanları çoğunlukta olduğun görüyoruz. Halkın her kesimini temsil edecek kişilerin belediye meclislerine girmesinde fayda var. Belediyeler altı dolu projelerle gelmeli. Belediye Başkanları hizmet götürmenin yanı sıra halkın sorunlarıyla da ilgilenmesi gerekli” diye konuştu.
Yılmaz Eren, Belediye ve İl Genel Meclislerinin çok önemli kurumlar olduğuna değinerek, “Edirne Kent Konseyi olarak belediye ve İl Genel meclislerini denetlemek istiyoruz. Her iki yönetimde de insanlar şeffaflık anlayışıyla çalışmalı. Tüm çalışmalarını internet üzerinden bildirmeli. Yaptığı çalışmaları ihalelerini yaptığı harcamaları internet üzerinden duyurmalı” dedi.
Sivil toplum çalışmalarının ana ve olmazsa olmaz ilkesinin “açıklık” olduğunu, milletvekillerinin katılmamasının bir yandan sivil toplum katılımını da olumsuz etkilediğini ama durumu gizlemekle bir şey elde edilemeyeceğini, tam tersine düzeltilme şansını yok edeceğini de toplantıda konuşulan konular arasında yer aldı.