YER: Sümer park gösteri Salonu
TARİH: 04.05.2013
KATILIMCILAR
DERNEK, VAKIF VE GİRİŞİMLER
1/Güneydooğu Çevre DER;Hasan Basri DABAN
2/Ortadoğu Çözüm Platformu Sözcüsü:Ahmet Ay
3 /AZADİ İnisiyatifi:Adem Özcaner
4 /Diyarbakır İmam Hatip Derneği; Kasım AKGÖNÜL
5/Barış Meclisi:Şemsettin KOÇ
6/Diyarbakır Kültür Sanat:Muhammed Akar
7/ 78’liler Derneği: Ahmet Andiç
8/ GÜNSİAD: Celal Balık
MESLEK ODALARI
1/TÜMOP:Mustafa Doğan
SENDİKALAR
1/Bem Bir Sen Şube Bşk.:İbrahim Gökdemir
2/BASK; Rüstem GARZANLI
3/Tüm Bel Sen:Medeni Alpkaya
4/ Demokrat Eğitimciler Sendikası(DES):Cevdet Yoluş
5/DİVES KMYK Üyesi:Abdullah Arkan
6/Enerji Sen:Mehmet Karaaslan
7/Din Bir Sen Gn.Bşk. Yrd.:Mevlüt Yıldız
8/Birlik Haber Sen: Ahmet Yoldaş
KANAAT ÖNDERİ VE AKADAMİSYANLAR
1/ Kamil Çapkın:Din görevlisi
2/Mahmut Şimşek:İl Encümen azası-Yazar
3/Abdulkerim KAYA; Eğitim Yöneticisi
KATILAN MİLLETVEKİLLERİ
BDP Vekikli Nursel Aydoğan
BELEDİYE BAŞKANLARI
Yok
MESAJ YOLLAYANLAR
Yok
GÖZLEMCİLER
Sevgi Çelik Moray:Hak Par Meclis Üyesi
İZLEYİCİLER
1/ Ahmedi Elaltunkara-Diyanet Mensubu
2/ Abdurrahim ELİK; DES Yöneticisi
3/ Munir Yıldırım:DES Yöneticisi
4/ Serhat Tarancı-Kameraman
5/ Ramazan Derinel-Kameraman
6/ Ramazan Kaya:Öğrenci
7/Mustafa Sevinç: İş adamı
8/Basri Şeker DES
9/Nebi Çakmak:DİVES
10/Mehmet karakuş:Müzisyen
11/ Yıldız Tahtacı:Öğrenci
12/Sadiye DİNÇ:Şehir Planlamacısı
13/Ferhat Söyler:Sosyal Psikolog
14/ Rıfat Yücel:Vatantaş
15/ Naif Akbal:GÜNSİAD
MEDYA
Güneydoğu Güncel gazetesi
AKİL ADAMLAR
Prf.Dr.Fazıl Hüsnü Erdem
MODERATÖR
Doç. Dr. Ahmet İnan
KONULAR
GENEL KONU: Barış sürecinin neresindeyiz?
YEREL KONU: YOK
KONUŞULANLAR
Fazıl Hüsnü Erdem:Bu süreç Kendi tabanları üzerinde etkin bir role sahip olan Recep Tayyip Erdoğan ile Abdullah Öcalan arasında yürüyor.diyerek, Süreç hakkında detaylı bir bilgi verdi(Sonuç konuşmasını yazmayı tercih ettim)
Ahmet İnan: Malum Rahmetli ÖZAL zamanında da Beka vadisi ile görüşmeler devam ediyordu. Ömrü vefa etmedi.Ölünce de Abdullah Öcalan’ın gösterdiği ilk tepki “hey vah adamı öldürdüler” olmuş. AK Parti de aynı yolu takip ediyor.
Medeni Alpkaya: Oslo sürecinden önce de avukatları aracılığıyla Abdullah Öcalan’la görüşmeler devam ediliyordu.Ta ki Nevruz beyanatıyla tam yeni bir yola koyuldu. Keşke mecliste bir komisyon kurulsaydı. Bu süreci, artık sonuçlandı diyerek gaflete düşmemek lazım.Bence Öcalan’ın Örgütle doğrudan teması sağlanmalıdır.Hocamın bunu özellikle rapor etmesini istirham ediyorum.
Rüstem Garzanlı: Bediul beyan Sait Nursi bizim düşmanımız üçtür demiştir; cehalet, zaruret ve ihtilaftır. Eğitim sanat ve ittifak gerektir.ayrıca barış için demokratikleşme ve ekonomik eksiklikler giderilmelidir. Medresetüzzehra modeli de bu soruna reçete olabilecek bir modeldir.
Mehmet Karaaslan: Öcalan’ın Örgütle temasının sağlanması gerekir.Kürtlerin statüsünün belirtilmesi, Anadil eğitimine geçilmesi, Faili meçhullerin faillerinin bulunması için Hakikatleri araştırma komisyonunun kurulması Kuruculuk sisteminin kaldırılması, siyasi tutukluların serbest bırakılması için yasal düzenlemenin yapılması lazım.
Cevdet Yokuş: Cumhurbaşkanı MHP ve CHP liderlerini çağırıp onlarla görüşmesi lazım. Asıl sorunları çıkaran onlardır.Sorunu çıkaran Türk tarafıdır. Basın yoluyla biz Kürtleri bir çırpıda ermeni olarak ilan ettiler.
Ayrıca sorum var. Şu andımızı bir an evvel müfredattan çıkarabilecek miyiz? Bir de Abdullah Öcalan bir Atakürt olarak karşımıza çıkacak mı bundan endişe duyuyorum
İbrahim Gökdemir: Akil adamlar bu sürecin şahitleridir.Bu süreçte yanlış yapanları deşifre etmelerini bekliyoruz. Batı değerleriyle değil İslami değerlerle barışın sağlanması lazım.
Şemsettin Koç: Kürtlerin yanı sıra bir çok kitlelerin hakları gasp edilmiş. Bu sorunu ancak evrensel değerler çerçevesinde hak temelli yaşam temelli çözüme yaklaşıyoruz. Demokratik idare tarzında en önemli alan sivil alandır.Yani bu alandır.Bir tarafı görmezlikten gelemeyiz.
Mustafa Doğu:Bu sürece katkı veren herkesi saygıyla karşılıyorum.Bu sorun cumhuriyet sürecinde oluşmuştur.Bu konunun batıda halka anlatılması lazım. Akil adamlar bu çalışmaya öncülük yapabilir.İktidarında bu konuda adım atmaları lazım.Abdullah Öcalanın halkla temasının sağlanması lazım.
Sadiye Diniç: Barış eğer iki kesim üzerinde yürüyorsa diğer kesimler barışın neresinde kalacak halbuki bir bütün olarak barışı oluşturmak gerekir. Amaç siyaset yapmak ise D.Ü.deki şiddete ne demeli.Eğer birlik beraberlik istiyorsak bazı şeylerden ödün vermek lazım.
Muhammed Akar: Birkaç önerimi dile getirmek istiyorum. Silahsızlanma sürecinden sonra sürecin daha iyi işlemesi için Terörle mücadele yasası, seçim yasası, siyasi partiler yasası ortadayken siyasi süreç nasıl işleyecek.Ayrıca yüz binlerce insan varoşlarda yaşıyor.Bu insanların köylerine dönmesi için katkı vermek lazım. Hala tek devlet tek millet diyenler var bunu aşabilecek miyiz? Dersim katliamını da kınıyorum.Kürt siyasetçilerine tavsiyem ırkçılığı bir kenara bırakıp barış sürecini sahiplenmek gerekir diyorum.
Kasım yıldırım:Yine adres batı gösteriliyor.Muhatap olarak Kürtlerin seküler Kürtlerle sanki yapılıyor gibi Müslüman Kürtlerin de bu sürecin bir parçası olması lazımdır.Bu haliyle barışa hizmet edecek bir süreç olduğuna da inanmıyorum.
Mustafa sevinç:Geçmişte de barış hamleleri yapıldı.şu anda süreç iyi gidiyor.Bu süreci bir hukuki bir sürece bağlamak lazım yarın taraflar umduklarını bulamayıp çark ederlerse ne olacak?
Mevlüt Yıldız:Her türlü katliamı kınıyoruz.Hak ve özgürlüklere hukuki dayanak oluşturmak lazım.Kürtçe hutbe bile hukuki dayanaktan yoksundur.
Ahmet Andiç:Sürecin önündeki en önemli engel Türklük yaklaşımıdır.Hatta Hanifi mezhebi dışında mezhep bile kabul edilmiyor.
Mevcut anayasayı değiştirerek Türkiyelilik atmosferi içinde herkesin kendini rahat hissetmesi için bu kaçınılmazdır.8 vekil ceza evinde bunların serbest bırakılması lazım, Ayrımsız bütün Kürtler bir araya gelerek seslerini yükseltmeleri lazım. Bu süreçte ayrıca yeni karakolların, yeni yeni korucu alımları da düşündürücüdür.
Ahmet Yoldaş: Bütün sorunların kaynağı anayasadır dolayısıyla anayasadan başlamak lazım.İnanıyorum ki yüce Allah bu barış sürecini sevmeli ki barışı bize sevdiriyor.Ben aile danışmanıyım.Mutluluk reçetesini sunuyorum topluma da bu reçete lazım.
1-Sevgi saygı olmalı,
2-Anlayış ve hoş görü,
3-Hukuka riayet iyi duygular beslemek bunları yapabilirsek geleceğimiz parlak olur diye düşünüyorum.
Ferhat Felat Söyler;
Sevgi Çelik Moray:Bu sorunları AK Parti ve PKK gibi bakılıyor.Aslında bu sorun çok yönlüdür.İki yönlü hale gelmişse demek ki, iki yönlü ayak direten vardır.Dolayısıyla derin devlet ve derin PKK sorunu uzatıyor.Kürt ve Kürdistan kavramlarının yasal zeminde kullanılmasını istiyorum.Ayrıca herkesin inancına uygun yaşama özgürlüğüne sahip olmasını istiyorum.Ayrıca STÖ’leri yeterince bu sürecin içinde yok bunu da bir eksiklik olarak görüyorum.
Adem Özcaner:Bence bu süreç silah bırakma sürecidir.Bu gün silahlı mücadeleye gerek kalmamıştır.Demokratik bir tarzda haklarımızı istiyoruz.Kürt dili eğitim dili olmadıkça bölgemiz Kürdistan olarak yarasalarda yer almadıkça siyaset ve ekonomik çalışmalarımızı dilimizle yapmadıkça barış olmaz.
Nebi Çakmak:Bu savaştan dolayı bölge halkı bir bütün olarak darbe aldı.Bu geçmiş kirli süreçte ne Kürt ne de Türk ne de bir başka vatandaş kesimi bu süreçten çıkar bulmamıştır.Nefsimiz için istediğimizi başkası için de isteyelim ki barış iyi bir zemine otursun.
Celal Balık:Adil ve eşit bir barıştan yanayım.Şu anda tüm Kürtler barıştan yanadır.Fakat Hükümet cephesinde hile görüyorum. Bu bölgenin İsmi Kürdistan olarak adlandırılmasını istiyorum. Seçim barajı neden indirilmiyor.
Ahmet AY:Ortada başlatılmış Bu uğurda gerekirse zehir içmeye razıyım diyen bir başbakan var. Dolayısıyla bu insanı samimiyetsizlikle iham edemeyiz. Kimsenin elinde samimiyometre yok, o zaman bana da sizin samimi olmadığınız söyleme hakkı doğuyor.
Mehmet Karakuş:Benin barış üzerine bir şiirim var onu paylaşmak istiyorum Ben barışım…….Ben barışım Doğrusu şunu söylemek istiyorum. Mutfak yemek hazırlama yeridir.yemekler orada yapılır hep beraber yenir.Barış süreci iyi bir şeydir. Ne yazık ki barışı istemeyenler de vardır.Şimdiye kara devletin vatandaşa bakış açısı iyi değildi umarım bundan sonra iyi olacak…
Eyüphan Kaya: Muhasebesiz ve müzakeresiz bir süreç istiyorum.Geçmişin sıkıntılarını dile getirerek dertlerimizi yenilemenin bir anlamı yok.Devletin özür dilemesi bile bize yeter.ayrıca Türklerin Kürt haklarını Kürtlerle Müzakere hakkına sahip değiller.Verecekler karma Kürtlerin eline bir A 4 kağıdı taleplerimizi yazacağız ve taleplerimiz yasal güvenceye alınacak ve barış süreci olumlu bir tarzda ilerleyecek.
Mahmut Şimşek: Osmanlıyı sütten çıkmış kaşık gibi görmeyelim, aykırı hareket eden kimselerin başına tokmağı indiriyordu.Biz bu güne bakalım. Biz barışa katkı vermeye çalışalım. Cumartesi anneleri ve şehit annelerini bir araya getirmek lazım. Dağdan inen gençlerimiz için nasıl bir rehabilitasyon imkanımız var.
Kamil Çapkın: Akil adamların oluşturulması memnuniyet vericidir. Aslında öncelikle ve özellikle diyanet erbabı kimselerin katkı vermesi lazım. Diyanetin bir seminerinle Kürtçe vaaz verilmeyi talep ettim ve sağ olsunlar beni kırmadılar. Vaaz ve nasihatlerimizle katkı vermememiz lazım. Batıda bazıları sesini yükselterek tepki gösteriyorlar. Bu da %3-5 gibi bir azınlık olduğunu unutmayalım.
Cüneyt Akkuş: Hepimiz geçmiş sürecin mağdurlarıyız. Bu barış sürecin başlamasından memnunuz. Eğer temel insani hakları Kürtlere verilirse daha iyi sonuçlanacak. Aklımıza takılan sorular yok değil ve tür pazarlık yapılıyor, bu sürece karar verme gereğine nasıl varıldı. Netice ne olursa olsun adam öldürmekten daha kötü değildir.
Abdullah Arkan: Akil adamlar heyeti Kur’anın ruhuna uygundur. Kur’an teyiden üç kere her türlü dili büyütüyor.Kur’an Zulkarneyn insanlar arasında ayırım yapmadığı için övüyor.Kuruculuk sisteminin bir an evvel lağvedilmesi lazım.
Yıldız Tahtacı: Sürecin güven ortamında ve samimi bir ortamda gelişmesini istiyorum. Öcalan’ın da özgürlüğüne kavuşmasını gerekirse akil adamların PKK ile de görüşmesinde fayda olduğu kanaatindeyim.
Nursel Aydoğan:1924 anayasasıyla getirilen ulus devlet anlayışıyla redd ve inkar olmuştur. Buna karşı Kürtler 29 sefer isyan etmiş. Bunu kabul etmemiz lazım.Devlet bu baş kaldırın bir çoğunu red ediyor ayrıca en son PKK de terörist diye nitelendiriyor.Halbuki demokratik yollarla haklarını elde edemeyen bir halkın silahlı mücadeleye baş vurmasıdır. Bu konuda başta Başbakan olmak üzere bu sürece yeni bir dil kazandırmak lazım.Bu süreci iyi buluyorum. Kürtlerin bir kısmı Abdullah Öcalan’ı adres olarak gösterdi ve şu anda İmralı’da masada oturuluyor bu önemli bir aşama.
Hem mecliste Çözüm komisyonu kuruldu hem de alkil insanlar ekibi kuruldu keşke CHP ve MHP de komisyona üye verselerdi.AK Partiyi kararlı görüyorum.Zaman zaman uçaklar kalksa da Gerillalara dönük bir saldırı olduğu kanaatinde değilim. Üç aşamalı bir plan işliyor. Birinci aşama PKK’nin sınır dışına çekilmesidir.Bu süreçte süreci sabote etmeye yönelik olaylar olsa da yine sürecek.AK Partinin samimiyet testiyle uğraşmıyoruz. İkinci adımda anayasal düzenlemedir. CHP ve MHP anayasal süreci tıkıyor. Süreci fazla uzatmadan müspet bir neticeye ulaştırmak lazım.
Ankara’da ve Diyarbakır’da iki anayasa konferansı düzenleyeceğiz Kürtlerin bu konferanslarda talepleri ortaya çıkacak. Tabi ki nihai hedef bu örgütün liderini ve taraftarlarını siyasal zemine çekmektir.Üçüncü adım normalleşme sürecidir.Umarım iki taraf da masadan kalkmazlar ve süreç olumlu sonuçlar.
Hem andımızın hem ırkçı ifadelerin tedavülden kalkması lazım.Bu bir az süreç işi sabırlı olmak lazım diye düşünüyorum.Abdullah Öcalan demokratik bir mücadele yürütüyor.Tüm vatandaşlar hatta tüm orta doğunun demokratik bir düzene ulaşmasını talep ediyor.Benim süreçten bir endişem yok.
Ahmet İnan:Yaklaşık 10 yıldır Abdullah Öcalan’ın kitaplarını okuyorum.Eleştirdiğim katılmadığım noktalar oldu. Konjoktör itibariyle Abdullah Öcalan’dan bir Atakürt çıkmaz kanaatimce. Abdullah Öcalan’nın Modernist ve pozitivist bir yaklaşım yok. Şayet olsa da böyle bir insan kitlesi yok.Dolayısıyla Kemalist bir dayatma düzeni topluma dayatılamaz.
Fazıl Hüsnü Erdem:Bütün mesele eşitlikçi ve uzlaşmacı bir hayat tarzını toplumuz zihinlerine kabul ettirmek lazım.İyi anayasayla topluma huzur gelmez. Şu andaki anayasa da fena değil.Yani düzen içinde Kemalistler gitti Muhafazalar geldi ama sorun çözülmedi. Doğrusu İslami yaklaşımla bu sorunu çözmeye yetmiyor.Sosyal açıdan birleştirici bağ olarak bir gerçektir. Yani zihniyet değişikliği önemlidir.Edirne’deki vatandaş Hakkari’deki vatandaşın eğitim öğretim şeklinden elini çekmesi lazım.Artık birilerinin birinci sınıf vatandaş heveslerinden vazgeçmesi lazımdır.Maalesef hala milleti hakime kavramı duruyor.Türk Müslüman Suni Hanefi kalıbından kılıfından kurtulmamız lazım.
Ermeni diasporası dışarıda çare arıyor halbuki Hrant Dinkin yaklaşımıyla gitselerdi Türkiye’nin dinamikleriye temas etselerdi çok mesafe kat edeceklerdi. Biz de bizi alkışlamaları için olmaz laflar ediyoruz.Elbette ki vatandaş istediğini dile getirebilir fakat bir akademisyen bir siyasetçi konuşurken daha gerçekçi olması lazım alkışların etkisinden kurtulması lazım diye düşünüyorum.Yaptığımız Kürdün Kürde propagandası yapıyoruz.Bundan vazgeçmemiz lazım. Bizim Türklere derdimizi anlatmamız lazım.
ÖNERİLER
1-Öcalan’ın direkt örgütle temasında fayda var.
2-Birlik beraberlik içinde eğitin ve sanata önem vererek aynı zamanda Kürtçe anadil eğitiminin önü de açılmalıdır. Devletin vatandaşına bakış açısı değişmelidir.
3-Hakikatleri araştırma komisyonu Kurulmalı, Koruculuk Sistemi kaldırılmalı, Siyasi tutuklular bırakılmalıdır.
4-Cumhurbaşkanı MHP ve CHP’yi barışa katkı verme konusunda ikna etmelidir.
5-Batı değerleri yerine İslami değerlerle barış çalışmaları yapılmalı selam dua ve helalleşme kavramları olmadan barış olmaz.
6-Evrensel değerlerle süreç ilerletilmeli sivil toplum bu konuda aktif bir çaba içinde olmalıdır.Kürtler fazla muhasebenin peşine düşmemeli Türkler de Kürt haklarını müzakere etmeden vermeye razı olmalılar.
7-Batıda yaşayan vatandaşlarımıza barışın gerekliliği anlatılmalı ve Abdullah Öcalan’ın halkla teması sağlanmalıdır.
8-Bu süreçte bazı hayallerimizden vaaz geçerek bazı konularda da ödün verebilmeliyiz. Her iki taraf da taleplerini diretirse barış süreci tıkanır.
9- Terörle mücadele yasası, seçim yasası, siyasi partiler yasası bir an evvel değişmeli.Köye dönüşler için aktif bir katkı verilmelidir.
10-Bu barış adımlarını hukuki bir zemine dayandırılmalı. Samimidirler, değiller tartışmasından vazgeçilmelidir. Barış sürecine katkı vermeye devam edilmelidir.
11-Türkiyelilik atmosferi içinde herkesin kendini rahat ifade edebileceği bir bir zihinsel kabul ve anayasal düzenleme lazım.
12-Kürt dili hayatın her alanında kullanılabilir hale getirilmelidir.Bölgemizin adı Kürdistan olmalıdır.
13-Cumartesi anneleriyle şehit annelerini ziyaret etmeliyiz onları bir araya getirmeliyiz ve Dağdan gelebilecek gençleri rehabilite edebilmek için zemin hazırlamalıyız.
14-Diyanetin bu konuda aktif bir rol üstlenmesi lazım.Türkiye’nin her tarafına barışın önemini anlatması gerekir.
15-Akil adamlar heyeti İslami ve kültürel değerlerimize uygundur. Halklara ve dillere değer verenler yüce Allah’ın övgüsünü hak edenlerdir. Hz.Zulkarneyn gibi
ORTAK SONUÇ
DEĞERLENDİRME
İLETİŞİM
SİVİL TOPLUM İLE
Yaklaşık 300 STK ya da kişilere mail gönderildi. 8-10 kişi telefonla arandı.
MİLLETVEKİLLERİ İLE
Milletvekilleri telefonla arandı. AK Parti ve BDP İl başkanlıkları telefonla arandı.
MEDYA İLE
50 medya kuruluşuna toplu mail atıldı, katılan medya yok
SONUÇLAR
Genel konuya ilişkin video gösterildi.
DEĞERLENDİREN KİŞİ
Diyarbakır kMM Girişimcisi:Eyüphan Kaya-Birdem Kaya
04.05.2013 Diyarbakır kMM Toplantı Tutanağı
previous post