YER: Sümer park 1 no’lu toplantı salonu
TARİH: 02.03.2013
KATILIMCILAR
DERNEK, VAKIF VE GİRİŞİMLER
1/İlim Yayma Cemiyeti:Ali Karakaş
2/Büşak-Der:İrfan Açıkgöz
3/Girişimci Hukukçular Kulübü:Hüseyin Denli
4/PEN yazarlar Der:Şeyhmus Diken
5/Dicle Fırat Diyalog Grubu:Muhittin Batmanlı
6/Gönül köprüsü Derneği:Ali Serdar Taner
7/D.Ü.Öğrenci Konseyi:Abdussamet Karababa
8/İmam Hatip yardımlaşma ve dayanışma Der.:Kasım Akgönül
9/Kibele kadın kooperatifi.:Fatma Altunç
10/Mustadaflar Cemiyeti Yönetim Kurulu Üyesi:Sedat Erdoğan
11/İzol-Der:Atilla Kaymaz
12/Hür Der Başkanı:Av.Şaban Dalgın
13/Diay-Der:Zahit Çiftkuran
14/Mahalli idareler Derneği:Mahmut Bozbay
15/Hayriye Ana:Dayiki Aşitiyi(Barış Anneleri)
16/Diyarbakır Spor Kulübü Bşk.:Remzi Dayan
MESLEK ODALARI
1/BARO BAŞKAI:Av.Tahir Elçi
SENDİKALAR
1/Bem Bir Sen Şube Bşk.:İbrahim Gökdemir
2/Büro memur Sen:Necmettin Alaş
3/Din Bir Sen Genel Başkan Ydr.:Mevlüt Yıldız
4/ Demokrat Eğitimciler Sendikası(DES):Cevdet Yoluş
5/ Tüm Bel Sen. Tems.(KESK dönem sözcüsü:Medeni Alpkaya
6/BASK İl Temsilcisi:Rüstem Garzanlı
7/Tarın Orman Kom Sen:Zübeyir Beştaş
8/Birlik Haber-Sen:Ahmet Yoldaş
9/Bayındır Memur Sen:Hamit Yaz
1o/Teç-Sen:İ.Halil Şenol
KANAAT ÖNDERİ VE AKADAMİSYANLAR
1/ Hasan Yosunkaya-Eğitim Yöneticisi,Kanaat önderi
2/Mahmut Şimşek:İl Encümen azası-Yazar
3/Doç.Dr.Ahmet İnan
4/Yrd.Doc.Recep Çelik
5/Kasım Şimşek-Öğretim Elemanı
6/Pervin Mısırlıoğlu:İkMM
7/Hürrüyet Mısırlıoğlu:İkMM
8/Fergül Ayman:İkMM
KATILAN MİLLETVEKİLLERİ
1/ AK Parti Diyarbakır Milletvekili:Cuma İçten
2/AK Parti Diyarbakır Milletvekili:Galip Ensarioğlu
BELEDİYE BAŞKANLARI
Yok
MESAJ YOLLAYANLAR
Yok
GÖZLEMCİLER
1/Ahmet Mikdat:Mahalli İdareler
2/Özlem Demir-Vekil Danışmanı
3/Sevgi Moray:HAK-PAR
4/Alaattin Parlak:AK Parti
İZLEYİCİLER
1/ Ahmedi Elaltunkara-Diyanet Mensubu
3/ Adem Aykaç:Girişimci Hukukçular Klb
4/ Serhat Tarancı-Kameraman
5/ Ramazan Derinel-Kameraman
6/Abdulkadir anar:Diay Der
7/Mehdi Hasa:Diay Der
8/Ramazan Kaya:Kamu çalışanı
10/İlyas Piçikçi:DkMM
11/Şüheda Ekinci:Şırnak Üniversitesi öğrencisi
12/Birdem Kaya:Peyzaj Mimarı
MEDYA
1/AA
2/İHA
MODERATÖR
Şanar Yurdatapan
KONULAR
GENEL KONU:Sivil Toplum Kuruluşlarının Barış Sürecine katkısı nasıl olabilir?
YEREL KONU: Yok
KONUŞULANLAR
1/Pervin Mısırlıoğlu: Koşulsuz barış sürecine katkı vermemiz gerektiğine inanıyor ve amasız barış istiyoruz. “biji aşiti(yaşasın barış)” diyoruz. Diyarbakır’a ilk defa geliyorum. Ben gezi yazarıyım ve her tarafın dilini, kültürünü, dilini severim. Uçakta gelince, neden Kürtçe anons yapılmıyor diye talebimi iletim. Kürtler yeterince Türkleşmiş, bizim bir az Kürtleşmemiz gerektiğine de inanıyorum. Diyarbakır’a Diyarbekir demek lazım PkaKa yerine PkeKe demeye devam edeceğim.İzmir’den ama’sız barış getirdik. “Biji aşıti” diyor ve barış istiyor diyoruz.
2/Zübeyir Beştaş. Biz diyoruz ki herkese koşulsuz barış.Bir koşulsuz barış istiyoruz.Geçende Barış Meclisi toplantısına katıldım.Konuşuyoruz ama baskı unsuru olamıyoruz.
3/Hayriye Ana: üç oğlum ve kız kardeşim bu uğurda öldürülmüş.Bir çok yakınım da dışarıdadır.Diyorlar ki sınır dışına çıksınlar, geçen sene dışarıya çıktılar 500 kişi öldürdüler.Biz memleketimizin özgürlüğünü istiyoruz.Biz barış istiyoruz.Biz hak ve adalet istiyoruz.Silah nasıl bırakacağız üzerimize kimse gelmese silah patlamaz. Askerde benimdir, poliste benimdir, gerilla da benimdir.Artık operasyonları durdursunlar.Biz barış istiyoruz.(Kürtçeden çeviri yapılmıştır)
4/Zahit Çiftkuran.Keşke 30 yıl önce bir araya gelebilseydik, keşke şu anda İzmir’den gelen misafirlerimizin“roj baş” dediği gibi, roj baş diyenler ceza evlerine atılmasaydı.
Lokmanı hekime sormuşlar,bu aklı bu kabiliyeti kimden aldın demiş ki ama kimselerden aldım.
Çocuk ağlamayınca annenin mamasında süt kaynamaz,
Bulutlar ağlamayınca otlar bitmez.
Bir yere girmeden önce nasıl çıkacağına bakmak lazım.
Bir arkadaş dedi ki sanki bazı ayetler yeni iniyor, doğrudur ayetleri sistem müsaade ettikçe görüyoruz.
5/Ahmet İnan;Uluslar arası devlet hukukuna göre bir devlet için üç gereklilik var: 1-Halkın varlığı, 2-Coğrafi unsur 3-Siyasi unsur
Kürt halkı var, Kürdistan coğrafyası var, Cumhuriyet öncesinde Diyarbekir Kürdistan eyaletinin başşehriydi. Şeyh Abdullah ennehri Kürtlerin self determinasyon hakları olduğunu dile getiriyor. Abdullah Öcalan bunu daha da yumuşatıyor, umarım hayırlı bir neticeye varılır.Bence silahların bırakılmasından çok gömülmesi daha reel gözüküyor.
6/Medeni Alpkaya:Bu günkü katılımın bir hayli yüksek olması barışa olan özlem ve katkının bir ifadesidir kanaatimce. Bu süreçte hassas davranmamız lazım. Bu sürece her kesim katkı vermesi lazım kanaatimce.Sadece Kürtlerin bir şeyler yapmayı beklemek doğru değildir.ekçi yasakçı zihniyet yerine çoğulcu ve özgürlükçü yasalar zihniyetler barışı kolaylaştırır.Maalesef hala operasyonlar devam ediyor. Barış ortamını hazırlarsak silahlar da zaman içinde ortadan kayıp olur.
7/Şehmus Diken.Yeni bir dile ihtiyaç var, PKK’nin elinde bulunan kimselerin serbest bırakılması çok manidardır.Sivil toplumun iki elzem şey yapmalıdır.Asıl mesele ayrıntılarda gizlidir.Eğer dilimizi değiştirmezsek eşek arısı sokacak. İkincisi aktör olma misyonunu yükleme akil şahsiyetler arabulucu rolünü alanlar pir-u pak olmaları ve güvenilir olmaları lazım.
8/Sedat Edroğan:Şiddet ve silahların bırakılmasında muhatap PKK’dir. Kürtlerin haklarını vermekte ise muhatap STK’lardır.Geçen günlerde Beşir Atalay 40 STK ve 60 kanaat önderleriyle bir görüşme yapmış fakat birçok STK devre dışı bırakıldı, bu hoş olmadı doğrusu. STK’lardan ne bekleniyor. Toplumu bir vücut olarak düşünmemiz lazım.Kürtler de diğer halklar kadar kültürünü, dilini, dinini yaşama haklarına sahiptirler.
9/Mevlut Yıldız; Geçen Cuma günü bir barış hutbesi okundu keşke batıda da böyle hutbeler okunsa.Muhakkak Müminler kardeştir, aralarında sorun olursa onları barıştırınız diye Yüce Allah emrediyor.Bu barış ancak İslami yaklaşımla olur kalplerin barışması lazım Başbakanı da BDP’yi de samimi buluyorum.
10/Şüheda Ekinci;Kürtler ve Türkler barıştan aynı şey mi anlıyorlar acaba? STK’ların batıda daha çok çalışmalar yapması lazım.İslami STK’lar katkı verdikçe barış daha rahat gelir.İslami duyarlılığa sahip kimselerin de bu konuda aktif rol almaları lazım.
11/İbrahim Gökdemir:STK’lar siyasi iradeyle endekslenmiş.Kürt öğretmenlerin çoğunlukta olduğu yerleşim birimlerde pek okullardan başarı gelmiyor.Bizimkiler, okul yakmalar, kepenk kapamalarla meşguldürler. Peygamberimiz (AS) buyuruyor ki kardeşiniz haklı da olsa haksız da olsa kendisine yardım edin, haklı tamamda haksız olsa ne yapalım nasıl yardımcı olalım, kınayın engelleyin bırakmayın haksızlık yapmasın demiş. İki çocuk kavga ederse her kes kendi çocuğunu uyarmalıdır ki kavga son bulsun.Yani askerimizi Kemalist sisteme Dağdaki gençlerin sosyalist düşünceye kurman etmeyelim.
12/Mahmut Şimşek; Kürt İslam sentezini savunan kardeşlerimizin barış sürecine katkı vermesi sevindiricidir. Hep birlikte yeni anayaysa sahip çıkmamız lazım.TUSİAD’ı, TOBB’u İnsan hakları derneklerinin bu barış sürecine katkı vermeleri lazım.Yoksa bizim çalışmalarımız buza yazı yazmaya benzer. Bizim sevgiye ihtiyacımız var.3 evladı bir kardeşini kayıp etmiş Hayriye Anayı gördünüz barış çabalıyor, biz derdimizi anlatamadık birileri de kalktı bizi silahla savundu İzmirli kardeşlerimize bin defa teşekkür etmek lazım bizi ancak dinlerseniz anlarsanız.İyi ki son zamanlarda Egeden Karadeniz’den İslami kesimden barışın alt yapısı hazırlanıyor. AK Parti hükümeti de barış için çalışıyor yeterli mi değil mi herkesin kendi takdiri.Umarı barışın dış koşulları da olumlu olur.
13/Galip Ensarioğlu:Bu ülkede bir çok kesim sıkıntı yaşadı, sıkıntılar suni olarak oluşturulmuş, Kürtler haklarını istemeselerdi bir sorun yoktu.1938 yılında aleviler üzerinde bombalar yağdı bu gün aleviler haklarını talep ediyor, haklı olarak istiyorlar.Bu gün herkesle yüzleşerek daha yararlı bir anayasa hazırlığı içindeyiz.Bu sürece katkı yapmak lazım.Demokratik evrensel yaklaşımla devletle vatandaş arasında bir sözleşme mahiyetinde bir anayasa hazırlama çabası içindeyiz. Umarım Kürt sorununun da sonlanmasına vesile olur.Umarım tüm vatandaşların İslami yaklaşımın bir yansıması olan herkesin tarağın dişleri gibi eşit duruma getirmek lazım.
Bana Beşir beyin toplantısı soruluyor,
Polislerin soruları toplamasını soruyor,
Self deternasyonun durumu soruluyor.
STK’lar arasında ayırım yapmak doğru değil bir yanlış uygulama olmuş.Beşir Beyin kendisi de rahatsız olmuş.Artık kimse polisten korkmuyor, din adamları Allahtan korkuyorlar bence sorun değildir.Self determinasyon bir haktır, ama her ülkenin kendine göre şartları var ülkemizde çoğunluk bir arada yaşamaktan yana, az bir kesim ayrılmayı isteyebilir ama realite bu değildir.Bu süreçte STK’ların sürece katkısını anlamlı buluyorum
14/Cuma İçten:Bundan 15 yıl önce bu şekilde bir araya gelemiyorduk, gelseydik de faili meçhule giderdik.Bugün farklı düşünen insanlarımızı bir arada bulmak beni mutlu ediyor, bunun AK Partinin bir başarısı olduğuna inanıyorum.Son on yılda bir çok gelişmeler yaşandığına inanıyorum. 411 el mecliste örtü sorunun kalması için havaya katlı ama bir yerlerden geri döndü ciddi bir vesayettin olduğu ortaya çıktı bu gün Meclisi vesayetten kurtardık ve sorunlarımızı bir bir çözüyoruz. Ülkemizde akan kanı durdurmak için yüreğimizi, bedenimizi ortaya koyduk.
Edirne’den Hakkâri’ye kadar,Trabzon’dan Muğla’ya kadar ülkemize bir bütün olarak bakıyoruz.Bu süreçte sürece katkı içerikli faaliyetler dışında aslında susmak lazım,Ayrıca herkes ve her kesim katkı vermekle yükümlüdür.Tarihi bir hadise ile kapatayım. Malum Beytullah adı verilen Kâbe’de çok kutsal sayılan hacerül esved vardır, bir tamirat için yerinden alıkonulmuştu.Her kabile taşı ben yerine bırakacağım diye bir münakaşa başlamıştı ki Resurullah Efendimiz Abasını bıraktı taşı içine koydu ve dedi ki her kabile reisi bir kenarından tutsun o şekilde kaldırdılar peygamber as da yerine bıraktı ve sorun çözüldü.
SORU-CEVAP
Soruyu soran Sevgi Moray:Cuma Beye soruyorum:Sizce bu süreç Kürt Haklarına cevap verecek mi?
Cuma İçten:Bence Kürt haklarının %80’i verilmiştir, geri kalanı da tamamlayarak anayasal düzeyde garanti altına almak lazım diye düşünüyorum.
Şeyhmus Diken:Gerçekten sivil bir anayasa yapılacak mı?
Cuma İçten:Şu anda uzlaşma komisyonu çalışıyor oybirliğiyle yapılabilse ne ala ki beklentimiz odur.Aksi halde üzerinde uzlaşılan maddeleri içine alıp uzlaşılmayan maddeleri de tekrar STK’larla değerlendirerek ki elimizde Türkiye’nin dört bir yanında yapılan çalışmalar sonucu toplanan bilgiler var.330 oyla referanduma götüreceğiz buna artık halk karar verecek.
Zubeyir Beştaş:Sayın Başbakan Abdullah Öcalan ile görüşme sürecini başlatınca AK Partinin oylarında artış olduğu söyleniyor siz bu iddiayı nasıl değerlendiriyorsunuz?
Cuma İçten:Malum irademiz İmralı diye bir kampanya başlatıldı ve iki milyonluk imza toplandı yani bu görüşmeler sivil toplumun talepleridir.Bunun üzerine devletin ilgili organları görüşüyorlar 10 yıl önce 20 yıl önce de görüşüyorlardı ama o zaman vesayet vardı fark bu.Bunu da söyleyeyim bizim muhatabımız siyasilerdir bu da bilisin.
Halil Şenol:Sizce vatandaşlık kavramı anayasada nasıl yer alacak?
Cuma İçten:Anayasa komisyonu taslağı daha meclise sunmadı dolayısıyla üzerinde konuşmayı uygun bulmam fakat partimizin görüşü eşit vatandaşlıktan yanadır.
İfan Açıkgöz:Yapılan katliamlarla yüzleşmemiz gerekmez mi, İzmirli Kardeşlerimizin ve AK Partinin ciddi bir eylem planları var mı?
Cuma İçten:Tabi ki geçmişle yüzleşmelidir kanaatindeyim demokratik süreç içinde olabileceğine de inanıyorum.Size katılıyorum.
Pervin Mısırlıoğlu:Hep birlikte barışa katkı vermeliyiz, Türkün beynini dönüştürmek lazım Türkler de Kürtler kadar Kürtleştikçe bu sorun daha rahat çözülür.
İbrahim Gökdemir:Oslo görüşmeleri ve İmralı notları bir parti tarafında basına sızdırıldı siz bunu nasıl buluyorsunuz?
Cuma İçten:Bu süreçte provokasyonların, sabotajların olabileceğini biliyoruz.Ancak elimizde tam bir delil yok.Ama bunlara aldırmadan yolumuza devam etmemiz lazım.
Cevdet Yokuş:Kürtler askerlikte aşağılandılar bu vesileyle Türklerden soğudular, acaba Türkler huyundan vazgeçebilecekler mi?
Dr.Mustafa Dağcı:Maalesef Türkler sanki ortada bir pasta var, Kürt hakları verildiği zaman paylarında küçülme olacak.Halbuki Herkesin hakları var bunu anlatmak lazım.Barış kolaydır ama getirmesini bilmek lazım.
Fergül Yaman:Acaba STK’lar bu algıyı değiştirmek için ne tür çalışmalar yapabilirler?
Sevgi Çelik Moray:Farklı bölgelerde toplantılar mitingler yapmak lazım bence bu şekilde algı değişikliği olabilir.
Mahmut Şimşek:STK’lar çok önemlidir, ben konuşmamda da dile getirdim.TÜSİAD’ın TOBB’un MÜSİAD’ın içinde rol almadığı bir barış süreci kalıcı bir netice vermez.
Cuma İçten:STK’lar Kürtlerin değerlerine dokunanlar Kürtlerin savunucusu haline geliyorlar, buna önem vermek lazım
Pervin Mısırlıoğlu:Her kesime soruyorum Batıdaki illerimizle iş birliğiniz var mı? Özellikle ticari münasebetleri kast ediyorum.
Mevlüt Yıldız:Diyanet olarak irtibatımız var, geçen Cuma Diyarbakır da bir barış hutbesi okundu benzer bir hutbenin batıda da okunmasını da talep edeceğiz.
Cuma İçten:Kürtler batıya göç ettikleri için Türkleri daha iyi tanıyorlar.Keşke Türkler de böyle bir imkân bulsalardı.Ben 25 yıldır İstanbul’da ticaret yapıyorum.
Abdulkerim Kaya:Anadolu’ya olan sevgisini ve süreçten beklentisini bir şiirle açıkladıktan sonra savaş değil dostlarım ben barış istiyorum.
Fatma Altunç:İnşallah barış gelir, acaba barıştan sonra toplumu rehabilite gibi bir imkânımız olacak mı?
Cuma İçten:Biz o kadar sıkıntılar çekmişiz ki kendi kendimize rehabilite olabiliriz bence
İrfan Açıkgöz:İktidar şu nefret suçları için daha etkili bir yasal düzenleme yapabilir mi?
Cuma İçten:Aslında nefret suçları ile ilgili bir yasa var ancak maalesef yer yer farklı uygulanıyor.
Şanar Yurdatapan:Evet efendim yasa var ama şimdiye kadar ya İslamcılar ya da Kürtler için kullanıldı.Yasa yerinde duruyor uygulanırsa yeterlidir bence.
Hürriyet Musırlıoğlu:İsteyen cevap versin, acaba Diyarbakır’ın İzmir’e, İzmir’in Diyarbakır’a bakış açısı nedir?
Halil Şenol:Ben Türkiye’nin dörtbir yanını gezdim.Kürtlerin Türklerle bir sorunu yoktur.Sinop olayları arasında Sinop Diyarbakır maçı yapıldı hiçbir sorunda yaşanmadı.1882’de Bursa’dan Diyarbakır’a atanan bir vatandaş ağlayarak geldi ancak burada emekli olduktan sonra memleketine gitti.
Fergül Yaman:Eyüphan Beye soruyorum, hangi oranda katılım sağlayabilirsiniz.
Eyüphan Kaya:Diyarbakır kendi arasında barışık bir kent değil ama yavaş yavaş küçük meclisin etkisiyle aralarında bir ülfet oluştu.Ortalama 50 STK dönüşümlü olarak 20-25 STK toplantıya katkı veriyor. Günden güne daha iyi olabileceğine inanıyorum.
Mustafa Dağcı:Biz İzmir olarak bir araya gelerek belli kararlar aldık.Döner dönmez beyaz bayrak üzerinde amasız barış istiyoruz yazılı ve zeytin dalı şekli olan bir barış bayrağı hazırlayacağız.11 martta bir basın toplantısı yapacağız.Daha sonra Diyarbakırlılarla birlikte bir etkinlik yapmak istiyoruz
ÖNERİLER
Yok
ORTAK SONUÇ
DEĞERLENDİRME
İLETİŞİM
SİVİL TOPLUM İLE
Yaklaşık 210 STK ya da kişilere mail gönderildi. 8-10 kişi telefonla arandı.
MİLLETVEKİLLERİ İLE
Milletvekillerine hatırlatma metni gönderildi, telefonla arandı. AK Parti ve BDP İl Başkanlıkları ziyaret edildi.
MEDYA İLE
50 medya kuruluşuna toplu mail atıldı, 4 medya kuruluşundan 5 kişi katıldı.
SONUÇLAR
Genel konuya ilişkin video gösterildi.
DEĞERLENDİREN KİŞİ
Diyarbakır kMM Girişimcisi:Eyüphan Kaya
02.03.2013 Diyarbakır kMM Toplantı Tutanağı
previous post