YER: Sümer Park Sosyal Hizmetler Dire Başkanlığı 1 nolu toplantı salonu
TARİH: 06.10.2012
KATILIMCILAR
DERNEK, VAKIF VE GİRİŞİMLER
1 / MYO Mezunları Derneği Başkanı, Hasan Basri Bakan
2 / DKSM ve Gençlik Akademisi Başkanı, Muhtesim Öğer
3 / İlim Yayma Cemiyeti Sekreteri, Dr. Ali Karakaş
4 / D.Ü. Girişimci Hukukçular Kulubü Bşk., Hüseyin Denli
5 / 78 liler Der. Bşk. , Gani Alkan
6 / TÜMSİAD Temsilcisi, Ahmet Toprak
7 / İHD Yöneticisi, Emin Ermin
8 / Mazlum Der. Yöneticisi, Sedat Doğan
9 / Dicle- Fırat Diyalog Gurubu Bşk. ,Muhittin Batmanlı
10 / Şehit Ali Haydar Bengi Der. Bşk. , Muhammet Ensari
11 / Azadi İnsiyatifi Sekreteri, Adem Özcaner
12/ Doğu Batı Kardeşlik Platformu Bölge Sekreteri, Ahmet Ay
MESLEK ODALARI
1 / Diyarbakır Baro Bşk. Yrd. , Av. Süleyman Bilgiç
SENDİKALAR
1/ Din Bir Sen Genel Bşk. Yrd. , Mevlüt Yıldız
2/ Demokrat Eğitimciler Sendikası(DES) Diyarbakır İl Bşk. , Eyüphan Kaya
3/ Tüm Bel Sen. Diyarbakır Şube Bşk. , Medeni Alpkaya
KANAAT ÖNDERİ VE BİREYLER
1 / Mahmut Şimşek , Yazar
2/ Cevdet Yokuş , Eğitimci
GÖZLEMCİLER
1 / Şazenuş Hani
2 / Cihangir Şarlak
3 / Adem Aykaç
4 / Cuma Topalan
5 / Av. Müzeyyen Boylu
6/ Av. Ercan Ezgin
7/ Av. Halit Advan, AK Parti Diyarbakır İl Bşk.
8/ Alaattin Parlak
KATILAN MİLLETVEKİLLERİ
1 / AK Parti Diyarbakır Milletvekili, Cuma İçten
2/ AK Parti Ankara Milletvekili, Haluk Özdalga
BELEDİYE BAŞKANLARI
Yok.
MESAJ YOLLAYANLAR
Yok.
İZLEYİCİLER
1/ Ahmedi Elaltunkara
2/ Ramazan Kaya
3/ İlyas Piçikci
4/ Serhat Tarancı
5/ Zeydin Yılmaz
6/ Ramazan Derinel
MEDYA
1 / Haber Diyarbakır
2 / İLKE Haber ajansı
3 / SPEDA Tv
4 / Dengi Gel Tv
MODERATÖR
Baro Bşk.Yrd.Av.Süleyman Bilgiç – Moderatör
KONULAR
GENEL KONU: Yeni Yasama Yılında TBMM’yi ve TkMM’yi Neler Bekliyor?
YEREL KONU: Yok
KONUŞULANLAR
1 / Ahmet Ay: Saygı değer katılımcılar ben DkMM nin müdavimlerindenim. Yılın ilk toplantısı olması hasebiyle misafirim olduğu halde katılmadan edemedim. Hepinizi saygıyla selamlıyorum. Özür dileyerek ilk sefer toplantılar ayrılma hakkımı kullanacağım , bu münasebetle gündem maddesiyle ilgili fikir beyan etmiyorum. Toplantının verimli geçmesini diliyorum.
2/ Muhittin Batmanlı: Kürdistan bölgesinde öldürülen gençler bizim gençlerimiz. her iki tarafın gelen cenazeleri bizi özüyor. Hükümetin yararlı bazı çalışmalar yaptığını görüyoruz. Bu barış sürecini hızlandırmak lazım. AK Partinin eksik ya da yanlışlarını dile getirdiğimiz gibi PKK ve BDP nin de yanlışlarını dile getirmemiz gerekiyor. Ancak Kürt halkının devletin tarafını tutması çok zor. Tarihte bir çok kere devletin tarafını tutan Kürtler, onlara ihtiyaç kalmayınca cezalandırılmışlardır. Keşke mecliste siyasiler bir araya geldiği gibi yerelde de bir araya getirebilseydik.
3/ Hasan Basri Bakan: Ben yerel gündemi konuşacağım. Diyarbakır’da somut bir yatırım yok. Teşvikler kullandırılamıyor. Tarım Bakanlığının projeleri kabul ediliyor ancak çalışmalar önündeki engellerden dolayı bir çoğu belirtilen tarihe kadar uygulamaya konulmadığı için ödenekleri tenkis oluyor. Yani Diyarbakır’da İşadamının işi çok zor. Vekilimiz burada Kolaylaştırıcı çalışmalar yapmak lazım.
4/ Muhtesim Öğer: Kürt sorunu bir nevi ekonomi ve çıkar sorunu haline getirildi. Demokratik bir adım atıldığı zaman hemen beklenmedik olaylar çıkıyor bu da birilerinin ekonomik ya da siyasi menfaatine dokunduğunu gösteriyor. Her ne kadar Ergenekonun örgüt çatısı bozulduysa da maalesef sahada hala izleri gözüküyor. Kürt sorunu çözmek için ille de muhatap aramaya gerek yok. Yüzlerce kere düzenlenen forum ve konferanslarla Kürt halkları konusunda istenilen ortaya konulmuştur.
5/ Ali Karakaş: DkMM nin özgür bir platform olduğunu gördüm. Böyle bir platforma cidden ihtiyaç var. Anayasa çalışmaları toplumun kültürüne uygun olması lazım. Şimdiye kadar çıkarılan anayasalar ya Avrupa’nın anayasalarından çeviridir ya da ihtilal sonrası ideolojik devlet anlayışına yakın kimselerin hazırladığı ısmarlama anayasalardır. Dolayısıyla bir kimseye 40 beden yerine 35 beden elbise giydirirseniz sıkıntı çıkacağı gibi 55 beden de giydirseniz yine sıkıntı oluşur. Bu münasebetle yeni anayasanın Anadolu insanının inanç, ahlak ve kültür anlayışına dayanması gerekir. Son bir iki yıl ciddi anlamda halkla birlikte anayasa çalışmaları yapıldı. Bu verilerden yararlanılmasını bekliyoruz.
6/ Hüseyin Denli:Sosyal açıdan gelişmiş, üretken ve meslek sahibi nitelikli insan yetiştirmemiz lazım.Şehrimize endüstriyel yatırımlar gerekiyor bunu derken klasik sanayileşmeden bahsetmiyorum tabi günümüz ihtiyacına cevap veren bir endüstriden bahsediyorum.STK’larımız arasında diyalog gelişmeli ki DkMM toplantıları bunun için iyi bir fırsat olduğunu düşünüyorum.Siyasi meselelerin yanı sıra kentimizin diğer sorunlarıyla da ilgilenmeliyiz diye düşünüyorum.
7/ Medeni Alpkaya: Uzun süredir İmralı ile görüşme yasağı var. Guantanamoda bile böyle bir yasak yoktur. Bu adil bir uygulama değildir. Kürt ve Kürdistan’a yönelik güvenlik eksenli bu politikalardan vazgeçmek lazım. Bir an evvel Oslo görüşmeleri benzeri bir müzakere platformunun oluşturulması gerektiğine inanıyorum. Kürt sorunu ana dilde eğitim sorunudur, statü sorunudur, siyasi idari ve ekonomik özerklik sorunudur. Bu taleplerin anayasaya yansıması lazım.Yaklaşık olarak on bin tan KCK üyesi ceza evinde rehine alınmış durumdadır. Ceza evlerin bir çoğunda açlık grevi var. Bu soruna bir çözüm getirmek lazım. Maalesef Kürt halklarına dönük özgürlükçü çalışmalar yapılmadıkça bu sorun çözülmez diye düşünüyorum.
8/ Gani Alkan: Ben Diyarbakır ceza evinde kalmış bir vatandaşım orada yapılan zülmü bizzat yaşadım. Bizden sonrakilere ibret olsun diye Diyarbakır ceza evinin müze olarak kalmasını istiyorum. Bir de Türkiye’deki tüm halkların içine sindirecek demokratik bir anayasanın hazırlanmasını istiyorum.O zaman herkesin bir nefes alıp bir rahatlama yaşayacağına inanıyorum.
9/ Emin Ermin:Bazen neden her platformda Kürt sorununu dile getiriyorsunuz efendim bu sene 29 bin insan hakları ihlallerini raporladık, bu ihlallerin kahir ekseriyeti dönüp dolaşıp Kürt sorunuyla endeksleniyor.Hatta anayasa hazırlık süreci dahi Kürt sorununda tıkanıyor.Maalesef son zamanlarda Ankara’nın Kürt sorununa bakış aşısı insan hakları temsilcisi olarak bizi korkutuyor.Binlerce faili meçhul cinayet haliyle baş başa bırakılmış vaziyettedir.
10/ Cevdet Yokuş: Anayasa nötr olarak hazırlanmalı. BDP eleştiriyor. Unutmayalım ki MHP de aynen o kadar yanlış yapan bir milliyetçi uçtur. Dolayısıyla BDP vekillerinin dokunulmazlığının kaldırılmasını gündeme getirilmesini uygun bulmuyorum. Ayrıca 4+4+4 yeni eğitim sistemi geneli itibariyle veli öğrenciye seçim imkanı veren, özgürlükçü bir sistem. Ancak ilkokula başlama yaşında bir sorun var. Bence bu konuda Başbakan yanlış bilgilendiriyor ki çocuklarına rapor alan velilere dönük sert açıklamalarla eleştiri getiriyor. Benim sınıfımda 66-83 aylık yaş grubu öğrencileri şu anda bir aradadır. Bunun pedagojik olduğuna inanmıyorum. Küçük yaşta 3-5 ay çocuk için çok fark eder.Ayrıca Bingöl, Batman, Mardin ve Şanlıurfa gibi çevre illerde sanayi gelişirken Diyarbakır da maalesef kayda değer bir sanayileşme gözükmüyor.
11/ Mahmut Şimşek: DkMM platformda fikirleri dilde getirmek için iyi bir demokratik zemin görüyorum.Ben bir çok STK şemsiyesi altında bir çok Başbakanlarla Kürt sorunu adına çalışmalar yapan bir arkadaşınızım bu gün kanaat önderi olarak davet edildim. Biz bir halkın yitik haklarını ararken şunu da tartışmalıyız silahlı demokratik partiler olur mu? Olmaz mı? Diye, Diyarbakır’da 800 küsur STK var her biri 100 vatandaş arkasına alsa 80-100 bin insan bir araya gelir böyle nitelikli bir topluluk Diyarbakır’dan, Ankara’ya Dünyaya seslenirse milyonların bir araya gelmesinden daha etkili olur. Diyarbakır STK’ları adına yapılan bir basın açıklamasında 25-30 kişi bir araya gelirse tabi ki pek kale alınmaz diye düşünüyorum.
Malumunuzdur özellikle son 3-5 yılda Kürt sorunun çözümü adına bir çok olumlu iyileştirmeler oldu ve olmaya devam ediyor.
Yeni anayasada İnsan onur ve haysiyeti, Ben değil biz kavramı, Kapsayıcı bir anayasa hazırlanmalı, Adalet kavramını ön planda tutan, Devlete olan güveni pekiştiren, Düşünceyi ifade özgürlüğüne imkan sağlayan bir anayasal düzenleme istiyoruz.
Bazen eleştirileri yaparken AK Parti ağacına değil ormanın tamamına bakmalıyız.Yarın İmralı ile ya da kandille bir vesileyle ara açılır ya da sorun hal oldursa bu Kürt sorunu çözülmüş mü olacak? hayır tabi, onun için Yeni Anayasa daha kalıcı bir çözüme imkan vermelidir diye düşünüyorum.
12/ Sedat Doğan: Kürt sorunu Türkiye Cumhuriyetinin ayağına dolanmış vaziyettedir.Bu sorunu çözmedikçe 2023 vizyonuna ulaşması zor gözüküyor.
13/ Mevlüt Yıldız: İslam’ı yaşamaya çalışırsak Kürt sorunu vb sorunlar kendiliğinden ortadan kalkar diye düşünüyorum.Çünkü Müslüman diğer insanların elinden ve dilinden emin olduğu kimsedir.
Karşımızdakini bilerek selamladığımızda insanlar arasında sorun oluşmaz.Yüce dinimiz Adam öldürmeyi qebih bir kabahat olarak tenkit ettiği gibi hayat akaktı yapmayı da tenkit ediyor. Ayrıca eğitim öğretime önem vermeliyiz diye düşünüyorum.
14/ Muhammet Ensari: Zulüm kimden gelirse gelsin karşısında durmak gerek, sulum kime yapılırsa yapılsın yanında olmak gerek.
Roboski’de nasıl ki katliam kınandı, gündeme alınıp takip ediliyor.Aynı şekilde Bingöl’de sivil askerlere yapılan saldırıyı da şehit Ali Haydar bengi Derneği başkanı olarak lanetliyorum.Maalesef bir kısım sivil toplum kuruluşları PKK den gelen yanlışlara karşı sessiz kalırken hükümete karşı aslan kesiliyorlar, bu bir çifte standarttır. STK’ları değerden düşürüyor.
Benim inancıma göre güç ve kudret Allah’ın elindedir.Maalesef insanın elindeki cüzi yetki geçici bir fırsat maalesef hayatı çekilmez hale getirebiliyor.
15/ Adem Özcaner: İlk sefer DkMM toplantısına katılıyorum.Gayet özgür bir ortam azadi inisiyatifi olarak gündemle ilgili şunları söylemek istiyorum.Kürtlerin kaderini tayin etme hakkı, yönetim modeli olarak statüleri belirlenmelidir, anadilde eğitim bir an evvel verilmeli anayasal olarak Kürtler tanınmalıdır.Milliyetçilik, ırkçılık yapmak dinimizce caiz değildir, ancak, ümmetin, Anadolu’nun bir parçası olarak Kürtlerin hak ve özgürlüklerine sahip çıkmak vazifemizdir.Kürdistan bölgesinde zulüm ve ahlaksızlığa dur denilmeli, hukuk kurallarının dışına çıkanlar cezalandırılmalıdır.Sadece bir kesim temsilcileri tüm Kürtlere mukabil olarak muhatab almak doğru değildir.Faklı faklı düşünen bütün kesimlerin isteklerine cevap verecek bir yasal düzenleme esastır.Ayrıca dinimiz gereği haklarımızın verilmesi lazım, biz diyanetin din anlayışıyla yetinmiyoruz.Peygamber mevlidi olarak kutlu doğum haftası kutlanırken 12 eylül zulmünde eşim baş örtüden dolayı görevden atıldı.Bu mudur dini özgürlük?(KÜRTÇEDEN ÇEVİRİ YAPILMIŞTIR)
16/ Eyüphan Kaya:Kürt sorunun ağır aksak da olsa çözüme doğru gidiyor.Başbakanın ve hükümetin bu konuda kararlı olduğuna inanıyorum.Berzani’nin AK Parti kongresinde Kürtçe konuşması ve tercüme edilmesi, alkışlanmasın da bunun bir işaretidir.Kürt vatandaşlarımız sıkıntılarını bilip bize barış elini uzatmamız lazım. Ergenekonun bu süreçte darbe alması beyin takımının dağıtılması da Kürt sorunun çözümünü kolaylaştıracaktır diye düşünüyorum.
17/ Cuma İçten: Kürt sorunun çözüm süreci işliyor, nelerin değiştiğini dile getirmeme gerek yotur.Cezaevinin bir bölümünün müze olarak kalmasını ben de istiyorum.Ayrıca 3500 dönümlük bir arazi yatırım için tahsis edildi ve Diyarbakır yatırım için 6. Böge kapsamına alındı yani yatırıcı 100TL bıraksa devlet 114TL katkı verecek hem de hibe olarak.Bunun yatırım için ciddi bir katkı yapacağına inanıyorum.
Aslında gündemimiz çok yoğundu maalesef yine Kürt sorununa takılı kaldık Tezkere, Kentsel dönüşüm, ekonomi vb. sorunlar konuşulamadı. Bileniniz var mı? Dil tercihi konusunda Diyarbakırlı vatandaşlarımız Kürtçeyi tercih etmede 4.sıradadır.Vatandaşlarımız Kürtçenin yanı sıra İngilizce, Arapça, Fransızca öğrenmek istiyor.
PKK bu gün silah bıraksın ben de BDP vekilleri kadar bedel ödemeye razıyım.Ama bunu devletin silah bırakmasına bağlamak anlamsızdır.
Arkadaşlar Kürt sorunu 1800’lü yıllardan başlayan ve bu güne kadar değişik tarzda gündeme gelen bir sorun. Bunun müsebbibi AK Parti olmadığı gibi çözümün tek aktörü de o değildir.Tüm kesimlerin olumlu bir katkı vermesi lazım.Biz iktidar partisi olarak bu süreçle yüzleşiyoruz.Bu sürece sıkıntı verenlerin yargılanmaları için yasal düzenleme yaptık, yapmaya devam ediyoruz.Bu gün Diyarbakır’da PKK’li olmamak bir suç gibi gözükürken kendilerinin bile hayal edemeyeceği kadar sorunların çözümünde AK Parti bir hayli mesafe kaydetti.
Biz medeni ölçüler içinde özgürlük savaşı veriyoruz.Anaların ağlamasını istemediğimiz gibi; bunun için barış, huzur, sağlık ve ekonomi için de ne gerekiyorsa onu yapmaya devam ediyoruz.
18/ Süleyman Bilgiç: Anayasa Komisyonuna arz etikleri metni Baro adına katılımcılarla paylaştıktan sonra moderatör olarak toplantıyı değerlendirdi. Toplantıda yerel yönetimlerin durumu, Diyarbakır ekonomisi, kent insanının siyasi ve sosyal sorunu, düşünceyi ifade özgürlüğü, Kürt sorunu, demokratik sorun ve bu sorunların çözüm yöntemleri dile getirilmiştir.Toplantının yararlı geçtiğine inanıyorum umarım bu düşünceler TkMM’nin ortak paydasına yansır ve bu vesile ile meclise ışık tutar.Tüm katılımcılara teşekkür ediyorum.
ÖNERİLER
Yok.
ORTAK SONUÇ
Yok.
DEĞERLENDİRME
İLETİŞİM
SİVİL TOPLUM İLE
Yaklaşık 200 STK ya da kişilere mail gönderildi. 30 kadar STK ziyaret edildi ve TkMM yıllık çalışma takvimi kendilerine arz edildi. 10 kişi telefonla arandı.
MİLLETVEKİLLERİ İLE
Milletvekillerine hatırlatma metni gönderildi telefonla arandı. AK Parti ve BDP İl Başkanlıkları ziyaret edildi.
MEDYA İLE
50 medya kuruluşuna toplu mail atıldı, 4 medya kuruluşundan 5 kişi katıldı.
SONUÇLAR
Genel konuya ilişkin video gösterildi.
DEĞERLENDİREN KİŞİ
Diyarbakır kMM Girişimcisi:Eyüphan Kaya
06.10.2012 Diyarbakır kMM Toplantı Tutanağı
previous post