YER:Sümer Park 1 No’lu Toplantı Salonu
TARİH:03.03.2012
KATILIMCILAR
DERNEK, VAKIF VE GİRİŞİMLER
1 / Hür-DER (Av. Şaban DALGIN-Genel Başkan)
2/GÜNSİAD(Ahmet Öcal-Genel Sekteri)
3/SOHRAM(Gülbahar Altuntaş-Yönetici)
4/Diyarbakır Yazarlar Birliği(Mehmet Ali Abakay-Yönetim kurulu üyesi )
5/ Doğu Batı Kardeşlik Platformu (Ahmet AY- Bölge sekreteri)
6/ Dicle Fırat Diyalog Grubu ( Muhittin BATMANLI- Başkan)
7/Nubihar Der(Mahmut Öktar-Yönetici)
8/MAZLUMDER (Sedat Doğan- Yönetim kurulu üyesi)
9/MÜSİAD(Şahabettin Aykut-Şube Başkanı)
10/DİAY-DER(Zahit Çiftkuran-Başkan)
11/Toplum Gönüllüleri Vakfı(Ersan Erdoğan-Şube Bşk.)
MESLEK ODALARI
1 / Diyarbakır Barosu (Süleyman Bilgiç-Başkan Yrd.)
SENDİKALAR
1/ Ben Bir Sen (İbrahim GÖKDEMİR-Şube Başkanı)
2/Bağımsız Kamu Çalışanları Sendikası(Rustem Garzanlı-Tensilci)
3/Büro Memursen(Necmettin Alaş-Şube Bşk.)
4/ Din Bir Sen ( Mevlüt YILDIZ- Genel Başkan Yardımcısı)
5/Toç Bir Sen(Seyfettin Güler-Şube Bşk.)
6/Sağlık Sen(Aziz Aslan-Şube Başkanı)
KANAAT ÖNDERİ VE BİREYLER
1-Mehmet Ali AKIN-Akademisyen
2-Hüseyin Yenice-İşadamı
GOZLEMCİLER
1-Sevgi Çelik Moray (Hak-Par ; Yönetici)
2-Mehmet Ensari(Eğitimci)
3-Yusuf Andan(DİAY-DER)
4-Adnan Turan (Toplum Gönüllüleri Vakfı)
5-Bahri Telli (Toplum Gönüllüleri Vakfı)
6-Emre FİDA(SOHRAM)
7-Mustafa Nesim Sevinç(Günsiad-Bşk.Yrd)
8-Mehmet Ali Kırsaçlı( Meclis üyesi.)
9-Ahmet Demirel(Sağlık Sen Yönetim Kurlu Üyesi)
KATILAN MİLLETVEKİLLERİ
1-AK Parti Mv.Galip Ensarioğlu
2-AK Parti Mv.Mine Lök Beyaz
3-AK Parti Mv.Cuma İçten
BELEDİYE BAŞKANLARI
Yok.
MESAJ YOLLAYANLAR
Yok.
DİĞER KATILIMCILAR
1-Cengizhan Şarlak
2-İsmail Altmışkara
3-Cihan Ensarioğlu
4-M.Şerif Olgun
5-Abdulkerim Kaya
6-İlyas Piçikçi
7-Ramazan Kaya
8- Necat Beyaz
9-İbrahim Beyaz
MEDYA
1-Can TV –Necati Seyiyoğulları
2-Haber Diyarbakır-Lezgin Gözen
3-Gazete Diyarbakır
MODERATÖR
Mucahit Ceylan-Can Tv. Genel yayın Yönetmeni
KONULAR
GENEL KONU: Devlet İstihbarat örgütlerinin görevi ne olmalı? ne olmamalı?
YEREL KONU: Yok.
ANAYASA (Genel konu ile ilişkili olarak)
KONUŞULANLAR
1/ Süleyman Bilgiç: MİT yasasından başlamak itiyorum, 26.maddede yapılan değişiklikle var olan koruma zırhı daha da güçlendirildi. Özel yetkili mahkemeler de özel yasalar da istemiyoruz. Yargının tarafsız ,bağımsız çalışmasına gölge düşürüyor. Bir düzenleme gerekiyorsa, şeffaf bir tarzda, Hukuk devleti anlayışı dahilinde erklerin ayrışması öçlüsü ile mümkündür.
2/Ahmet Ay: Mevcut sistem gelenekçi, kanuncu ve inkarcı bir özelliğe sahiptir.150 yıllık ittihat ve terakki geleneğini sürdürüyor. MİT Müsteşarı Hakan Fidan görevi devralınca ne demişti? Artık MİT vatandaşı jurnallemeyecek, ayrıca arşivler açılacak. Arkadaşlar bu ne demek? Bir düşünelim ne kadar kirli işler ve kişiler varsa aralarındaki ilişkinin açığa çıkması demektir. Ayrıca ardı mahut peşinde olan İsrail de bu sürecin içinde olduğu kanaatindeyim. Kanaatimce Hükümet süreci iyi idare ediyor Yapması gerekeni yapıyor.
3/Muhuttin Batmanlı: AK Partili vekillerimizin toplantıya katılması beni memnun etti, keşke BDP’nin de vekilleri katılsaydı daha yararlı bir sohbet olurdu. Arkadaşlar, KCK-MİT-PKK ilişkileri iç içe girmiş vaziyettedir. Kimin eli kimin cebinde belli değildir. Aslında bunu ortaya çıkarmadan bu meseleleri tartışmak anlamsızdır kanaatimce. Aramızda Ergenekon uzantıları var bunları tespit etmemiz lazım.
4/Av.Şaban Dalgın: Devletin kirli hesapları MİT’in ilişkileriyle ortaya çıktı. Darbe hazırlıklarını zamanın Başbakanına vermekte ketum davranan bu MİT değimliydi? Devlet Anadolu’da var olan farklılıkları bir birine karşı harekete geçirip, kurtarıcı rolüne bürünmektense bunları varlığıyla kabul edip tek tipçi ve ideolojik zihniyetinden uzak durması lazım. Mehmet Eymür’ün internet sayfasına girin MİT’in ne halt işlediğini orada görürsünüz. Diyeceksiniz ki devletin istihbarat örgütü olmasın mı? Olsun tabi ama dış istihbaratla ilgilensin, vatandaşla ilgilenmesin, artık bu tür çalışmalara tahammülümüz kalmadı. Görüşmeyi de makul buluyorum.
5/Ersoy Erdoğan: Bu Mecliste bulunmaktan mutluluk duyuyorum. Sorunlarımızı parça parça ele almaktansa bir bütün olarak ele almak daha da işimizi kolaylaştırır.Örneğin terör olaylarını ele alacağımıza, şiddete karşı harekete geçsek daha iyi olur kanaatimce. Özgür yaşam biçimini ele alacağımıza türbanla uğraşıyoruz ve işimiz zorlaşıyor. Oslo görüşmelerine gelince, ebetteki iki taraf arasında bir sorun varsa konuşulması lazım konuşmadan tarafların anlaşabileceğini iddia eden varsa söylesin biz de bilelim. Hele bu sorun Kürt sorunuysa. Bu gün Diyarbakır küçük Millet Meclisinde biz oturuyoruz yarın bir başkası bu gün TBMM’inde birileri var yarın bir başkası olacak, eğer biz yararlı yasalar çıkarırsak yarın gelenler daha rahat edecekler eğer biz bu günü düşünerek özel yasalar yapsak yarın bir başkası da kendine göre yasalar yapar ve kaos doğabilir. Dolayısıyla yasal düzenlemeler daha genel olmalı bence. Ayrıca meclisimizde gençlere ve kadınlara da katılma imkanı verip, teşvik etsek daha iyi olur kanaatindeyim.
6/ Adnan Turan: Bu tür konularda komplo teorileriyle konuşmaktansa durum tespiti ve çözüm odaklı olayı değerlendirmek lazım. Özel yasa ve özel mahkemelere karşıyım ancak MİT-PKK diyalogunu barışa vesile olur umuduyla destekliyorum. Varsa bir sorun konuşulmalı ama açıkta ama kapalı kapılar arkasına.
7/Ahmet Öcal: Keşke Diyarbakır’ın tüm Milletvekilleri burada olsalardı. Parlamenter arkadaşlara şunu söylemek istiyorum, İstiklal mahkemeleri, Devlet güvenlik mahkemeleri, Özel yetkili mahkemelerin zamanı geçti, bu tür mahkemelere ihtiyaç kalmadığı kanaatindeyim. Yok askeri mahkeme, askeri Yargıtay artık bunların modası geçti.MİT’in işi dış istihbarattır varsın bunu yapsın iç istihbarat emniyetin işidir. Ülkemizin ayakları üstünde durma görüntüsünü vermesi gurur vericidir.Kürt sorununun çözümü için Oslo vb. görüşmeleri de yararlı buluyorum.
8/Zahir Çiftkuran: Bölgemizde ağır bir hastalık, derin bir yara vardır. Bu yara çözülmedikçe bu tür sorunlar ortadan kalkmaz. Eğer MİT zamanında sorunlarımızı gerekli yerlere doğru rapor etseydi belki bu gün MİT’i burada konuşmayacaktık. İnsanın yaratılanların en hayırlısı olmasının en önemli nedeni düşünen varlık olabilmesidir. Eğer bir insan düşüncesini dile getiremiyorsa varlığı ile yokluğu arasında fark yok demektir.Öyleyse herkesin kendini hür ve özgür hissedeceği bir yönetim tarzı oluşturmak lazım, bunun da yolu yeni anayasal düzenlemeden geçer. Vekillerimizden, Hükümetimizden istirhamımız budur.
9/Sedat Doğan: MİT’in karanlık bir alem olması ve yakın zamanda meydana gelen bir Uludere faciasını daha açığa çıkarmayan MİT’in neyini tartışacağım. Ben Diyarbakır’ın imajı üzerinde konuşacağım, 33 tane soru hazırladım.(Sorularını okuma imkanı ikinci bölümde kendisine verildi.)
10/Şahabettin Aykut: Ben ilk sefer bu toplantıya katılıyorum memnun oldum. Ticaretle uğraştığım için bu tür meselelere pek vakıf değilim, fakat bazı yararlı gelişmelerin olduğu kanaatindeyim, varsa eksiklikler ki vardır bunları da dile getirmek lazım.
Örneğin Belediyemizin de yaptığı bir çok hizmetler var ama yeterli gelmiyor daha fazlasını yapmak lazım Hükümet de aynı durumdadır.
11/Abdullah Yavuz: Eski Türk tarihinde Hakan’lar bile suç işledikleri zaman yargılanıyordu bunlar niye yargıdan kaçıyorlar. Baştan beri Hükümeti öve öve göklere çıkardınız ben bir az muhalefet edeceğim. Artık ben değil biz kavramını kullanma zamanı geldi. Milletvekilleri eskiden sorunları çok konuşuyorlardı şimdi pek sessizler, acaba AK partide tek tipçilik mi var? Bunu da öğrenmek istiyorum.
12/ Mehmet Ali AKIN: Bir ilim erbabı der ki, kimisi fikirleri tartışır, kimisi olayları tartışır kimisi de bireyleri tartışır; bu da onların zihinsel düzeylerini gösteriyor. Bakıyorum burada fikirler tartışılıyor ama bazı arkadaşlarımız olayların içinde sanki kayıp oluyorlar. Doğrusu herkes elindeki gücü kayıp etmek istemiyor. Kendi zihniyetinde bir Ergenekon oluşturmak istiyor. Fakat ufukta iyi şeyler gözüküyor bundan da umutluyum. Asılında bütün mesele yönetim anlayışında. Hz.Ebubekir halife seçilince diyor ki “Benim yanımda en zayıfınız haklı olduğu sürece an güçlüdür, en güçlünüz dahi haksız olduğu sürece en zayıftır.” İşte bütün mesele bu, beni dinlediğiniz için teşekkür ederim.
13/Sevgi Çelik Moray: Arkadaşlar süreç çok politize olmuş, biri konuştu mu hemen “Benden yana mı? bana karşı mı?” şeklinde düşünüyoruz. Halbuki önyargısız birbirimizi dinlememiz lazım. Kanaatim o ki bütün devlet istihbarat örgütlerine kirli eller karışıyor. Hele silah tüccarları yada silahlı kuvvetler bunlarla yakın işbirliği içindedir. İllegal oluşumlara kimlerin nereden silah peyda ettiği bu gizli odakların bilmemesi mümkün mü? O zaman MİT halkın yararına çalışacaksa var olsun. Dolayısıyla Kürt sorunuyla ilgili çabaları, görüşmeleri doğrudur.
14/Eyüphan Kaya: Malum sıra dışı süreçleri kanunların gölgesinde idare etmek kolay değildir.Dolayısıyla MİT-PKK görüşmesini olumlu buluyorum, gelecek adına umut veriyor.Bir süreç yaşanıyor ve yargının müdahalesiyle sarsılır duruma geldi Meclisin bir yasal düzenlemeyle sürece katkı yapması gayet manidardır, bu defteri kapama gibi bir lüksü yoktu her halde. Yargı erbabının müdahalesine bir şey diyemem onlar da kendine göre görevini yapmışlar. Bir hatırlatma daha yapmak istiyorum, deniliyor ki üzerinde yaşadığımız bu toprakları Japon insanına verirseniz yıllık on trilyon dolar gayri safi milli hasıla elde edebilir. Tabiî ki bu kadar verimli olan bir ülkeye bir çok kişi oradan buradan müdahale eder. Umarım bu barış süreci tamamlanır, eğitim öğretimimiz düzelir, refah içinde yaşama imkanını elde ederiz, ayrıca dünyaya da öncülük yaparız.
15/Mehmet Ali Abakay: Ben yerel bir soru sormak istiyorum vekillerime; Diyarbakır Tarihi ve Kültürü hakkında kimlerden bilgi alıyorsunuz? Diyarbakır’a gelen 45 Trilyon paranın akıbeti ne oldu? Bu SODES paraları nerelere harcanıyor haberiniz var mı? Cevaplandırırsanız sevinirim.
16/Mine Lök Beyaz:küçük: Küçük Millet Meclisine emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.Büyük Meclise göre küçük Millet Meclisinin ortamı daha sıcak.Toplumun tüm kesimleri burada temsil edilseydi daha iyi olurdu..Ayrıca katılımcıların, kapıda yazıldığı gibi “ön yargısız” katılmaları gerekir. Yola çıkarken Başbakanımız dedi ki, “ analar ağlamasın, isteğimiz kan dökülmesin” dolayısıyla kiminle icap ederse tabi ki sorunun çözümü için onunla görüşülecek. Biz Kürt sorununu Türklerle birlikte çözmeye çalışıyoruz. Diyarbakır Mezopotamya’nın Başkenti, tarihi bir kentin çocuklarıyız, ama batıdaki algımız yanlış.İstanbul Milletvekiline Bağlardaki bir ilköğretime gidip yaptığım çalışmadan bahsediyorum bana diyor ki, “Mine Hanım siz bağlara girebiliyor musunuz?” .Umarım bu küçük Millet Meclis Diyarbakır ile Ankara arasında doğru bir köprü olacak. Diyarbakır’ın imajına da katkı yapacak. (Ayrıca yerel sorulara cevap verdi)
17/Galip Ensarioğlu: Arkadaşlar MİT sivil gibi görünse de elemanlarının %50 si askerdi ve önemli birimlerin başında da askerler vardı. Geçmişte bir sürü kirli ilişkilere bulaşmış.l980 darbesinde Demirel’e soruyorlar “MİT size bir haber vermedi mi?” Demiş ki siz bizim MİT’i bilmezsiniz size Afrika’daki Zulu kabilesiyle Lulu kabilesi arasındaki çelişkiyi rapor ederler, fakat altınız oyuluyor haber etmezler. İşte böyle bir kurum. Geçen 5 yılda askerlerden tamamen arındırıldı ve tam sivilleşti. Yargının bu müdahalesinden asıl amaç MİT müsteşarından sonra Başbakanı yargılamaktı. Dolayısıyla bu süreç kapanmış olacaktı ve Kürt sorunun çözümü için kimse bir çalışma içine girmeye cesaret etmeyecekti. Tabi ki bu sürecin devam etmesi için Meclis yasal düzenleme yapacaktı yaptı iyi de yaptı zaten görevini yerine getirdi. Türkiye’de ciddi bir değişim dönüşüm yaşanıyor artık herkes işine bakıyor. Tabi ki MİT Oslo görüşmelerini yapacak bu tür görüşmeler MİT’in vazifesidir. Arkadaşın Kültür sanatla ilgili soruya cevap vereyim. 45 trilyon değil de 30 trilyon kadardır.
18/ Mine Lük Beyaz: 5 bin yıllık bir kentimizin 500 vakıf eseri barındırıyor. Kentsel dönüşüm hakkında bilgi verdi. Şehrimizin ciddi anlamda işsizlik sorunu vardır. Türkiye ortalamasının iki katı kadar olması düşündürücüdür.
19/Cuma İçten: Arkadaşlar, cumhuriyet tarihine baktığımız zaman millete ne kadar zulüm edildiğini hepimiz biliyoruz. Birileri diyor ki bu ülkenin sahibi benim sana yedirtmem. Bu şiddet yanlı insanlar hep vatandaşa sıkıntı veriyor. Buna benzer bir sıkıntıyı bu sefer başka militarist güçler tarafından veriliyor. Bizim buna karşı da durmamız lazım. Dinler ve diller üzerinde siyaset yapmayı doğru bulmuyoruz. 14 doğu illerde AK Parti oyları %52, BDP’nin oy oranı %32; demek ki birileri BDP’ den farklı düşünüyor. KCK’nın PKK’nı yanlışlarına devlet nasıl göz yumar. Nasıl kendi geçmişiyle hesaplaşıyorsa aynı şekilde illegal örgütlerle uğraşmak durumundadır. AK Parti döneminde birçok olumlu gelişmeler olmuştur. Yeterli değildir şunu şunu da istiyoruz diyebilirsiniz ama bir şey yapılmadı demek doğru değildir. Biz kırmadan dökmeden demokratik bir düzen kurmaya çalışıyoruz. Bu süreçte özel yetkili mahkemeler olmazsa bu derin güçlerle başa çıkmak çok zor, tabi ki süre tamamlanırsa özel yetkili mahkemelerin de kalkması lazım. Unutmayalım bir zamanlar millete sıkıntı vermek için özel yetkili mahkemeler kurulurken, şimdi millete sıkıntı verenler bu mahkemelerde yargılanıyor. Buna da dikkatinizi çekerim. Dünyada kavga gürültüyü bitiremeyiz, ancak hukukun üstünlüğü çerçevesinde daha rahat yaşama yollarını arıyoruz.
ÖNERİLER
1-Barış adına MİT-PKK görüşmesi umut vericidir ve yapılması lazım.
2-Böyle kritik süreçler dışında özel yasalarla birilerinin yargıdan korunması doğru değildir.
3-En kısa zamanda “Özel yetkili” mahkemelerin kalkması gerekir.
DEĞERLENDİRME
İLETİŞİM
SİVİL TOPLUM İLE
165 Sivil Toplum kuruluşuna e-mail gönderildi, 40 tanesi ziyaret edildi, Ayrıca Büyükşehir Belediyesiyle, dört merkez ilçe belediyeleri başkan yardımcısı düzeyinde ziyaret edildi.
MİLLETVEKİLLERİ İLE
e-mail gönderildi dokuz Milletvekiline de telefonla ulaşıldı, İl başkanlıklarına gidildi.
MEDYA İLE
Üç yerel televizyon(Kanal 21,Can Tv.,Gün Tv.) ziyaret edildi, Olay gazetesi,Haber Diyarbakır internet gazetesi ve Gazete Diyarbakır davet edildi.
SONUÇLAR
TkMM Genel konuya ilişkin video gösterildi, genel konu, ele alındı.
DEĞERLENDİREN KİŞİ
Diyarbakır kMM Girişimcisi: Eyüphan KAYA
03.03.2012 Diyarbakır kMM Toplantı Tutanağı
previous post