YER: Sümer Park 1 nolu toplantı salonu
TARİH: 07.01.2012
KATILIMCILAR
DERNEK, VAKIF VE GİRİŞİMLER
1 / İ.H.Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (Kasım AKGÖNÜL – Yönetici)
2 / Hür-DER (İbrahim GÖKDEMİR-Yönetici)
3/ Diyarbakır Yazarlar Birliği (Mehmet Ali Abakay- Yönetici)
4/ Mazlum-DER (Sedat DOĞAN- Yönetici)
5/ Doğu Batı Kardeşlik Platformu (Ahmet AY- Bölge sekreteri)
6/ Dicle Fırat Diyalog Grubu ( Muhittin BATMANLI- Başkan)
7/ Yerel Gündem 21 Engelliler Meclisi (Ramazan Serim- Başkan)
8/ İkra DER (Abdulkerim KAYA- Yönetici)
MESLEK ODALARI
1 / Diyarbakır Barosu (Süleyman BİLGİÇ- Başkan yardımcısı)
SENDİKALAR
1 / Eğitim Bir Sen (Yunus MEMİŞ- Diyarbakır Şube Başkanı)
2/ Din Bir Sen ( Mevlüt YILDIZ- Genel Başkan Yardımcısı)
KANAAT ÖNDERİ VE BİREYLER
1 / Hasan YOSUNKAYA-Eğitimci
2 / İbrahim GÜÇLÜ-Avukat
3/ Fırat Felat SÖYLER-Sosyolog
GOZLEMCİLER
1 / Sevgi Çelik Moray (Hak-Par ; Yönetici)
2/ Mehmet Ali ALTINKAYNAK (BDP- Sur Bld. Başkan Yardımcısı )
3/ Eğitim Bir Sen ( Ü.Hayrullah ÖZDEMİR- Yönetici)
4/ Eğitim Bir Sen (M. Reşit MEMİŞ- Yönetici)
KATILAN MİLLETVEKİLLERİ: Yok.
BELEDİYE BAŞKANLARI: Yok.
MESAJ YOLLAYANLAR: Yok.
DİĞER KATILIMCILAR: Yok.
MEDYA: Yok.
MODERATÖR
Şanar Yurdatapan-TkMM Koordinatörü
KONULAR
GENEL KONU: Uludere faciası: Kaza mı? Kasıt mı?
YEREL KONU: Yok.
ANAYASA (Genel konu ile ilişkili olarak)
KONUŞULANLAR
1/İbrahim GÜÇLÜ : TKMM' lerin çalışmalarını önemsediğini, vekillerin temsil ettiği kesimlerle buluşmasının önemli olduğunu belirtti: Ama vekiller halkı temsil etme durumunda olmadıkları için hesap verme durumları da olamaz. Eğer Çanakkale'deki birini getirip Diyarbekir'de milletvekili yaparsanız, bu kimsenin halka karşı sorumluluk taşıması ve hesap vermesi olanaklı değildir. Uludere olayı büyük bir trajedir, Uludere Katliamını sözlerle tanımlamak olanaklı değildir. Kurumlarımızın ve insanlarımızın bu katliama demokratik tarzda daha büyük tepkiler göstermeleri gerekirdi. Ama siyasi hesaplar, bunun önüne geçti. Hükümetin de muhalefetinin de hadiseye yaklaşımı eleştiriye muhtaçtır. Siyasi partiler Uludere olayını doğru tanımlayamadılar. Siyasi partiler kendi parti çıkarlarına göre sorunu ele alıp değerlendirdiler. Uludere Katliamının gerçekleşmesinde, Hükümetin çıkarlarının olduğunu düşünmüyorum. Çünkü Uludere Katliamından en fazla zarar gören hükümet oldu.Eğer Hükümet bunu yapmışsa, çildirmış, kendi çıkarlarını bilmeyen bir konumdadır; ya da hükümeti kuşatan bir karşıt ve zarar veren güç vardır. Eğer bir kasıt varsa, bu kasıt, Hükümet karşısında konumlanan derin devlet güçleri ve bu güçlerle ilişkili olan, olayda fazlasıyla yararlanan PKK'dır.. Hükümetin olayla ilgili kastı olmazsa bile, çağdaş ve demokrat hükümetlerin tutumunu takınması, hata yapanları hızla görevden alması gerekirdi. Hükümet bunu yapmadı. Ayrıca sivil toplum kuruluşlarının hazırladıkları raporlar sonucunda önerdikleri pratik önemli önerilerinin hepsine içtenlikle katlıyorum.
Aslında bu devlet ne Kürdün ne de Türkün devletidir. Bu devlet, Kemalist elitin bir cuntasıdır. Bu nedenle, bu devlet refleksi tarihte olduğu gibi, yeni katliamların ortaya çıkmasına neden olacak
bir yapıdadır. Olaylar karşısında objektif olmak gerekir. Duygusallıklarla olayları saptırma konumunda olmamak gerekir.
2 / Süleyman Bilgiç: Resmi makamların; PKK’li oldukları zannedilerek bir operasyon kazası olduğu yolundaki açıklamaları; olayın oluş şekli, bombalamanın süresi, kamuoyunda yer alan bilgiler, resmi makamların cenazeleri almak için gitmeyişi, ölenler ve yakınlarına karşı tereddütlü yaklaşımı; olayın ölenlerin yakınları ve yöre halkında devletin resmi makamlarına karşı tepki, güvensizlik algısı yaratmış olduğu; bu katliamın "kasıtlı" yapıldığına dair güçlü delillerin olduğu; Cumhurbaşkanı, Başbakan , hükümet ve iktidar partisi sözcülerinin katliama dair yaptıkları açıklamaların olayın gereğince üzerine gidilmeyeceğine dair kaygıları artırdığı, Türkiye’de Kürt meselesinin çözülmeyişi , bu meselenin bir asayiş sorunu olarak algılanması, çatışmalı ortamın sürmesi,” Terörle Mücadele “ adı altında yürütülen hukuka aykırı uygulamaların ve insan hakları ihlallerinin bu “Katliam”a uygun ortam hazırladığı; oysa ki Türkiye’nin demokratikleşmeye, barışa, insan haklarına saygı gösterilmesine ihtiyacı olduğu, T.C. Anayasa’sının 90. Maddesi gereğince bu olayın, uluslararası mevzuat hükümleri çerçevesinde uluslararası kuruluşların ilgisine aday olduğu, bu itibarla ölenlerin yakınlarının maddi ve manevi zararlarının tazmin edilmesi öncelikli olmak üzere; kasıt, ihmal ve sorumluluğu olanların derhal soruşturularak , görevlerinden alınmaları ve yargılanarak cezalandırılmalarının sağlanmasının; ölümlerin Genel Kurmay Başkanlığı uçaklarının bombalaması sonucu meydana geldiği kesin olduğundan bu hususta vatandaşlardan özür dilenmesinin, ayrıca TBMM’de bu hususta meclis soruşturması açılmasının ve bir araştırma komisyonu kurulmasının hukuk devleti olmanın, temel insan haklarına saygının, adaletin gereği olduğu gayet açıktır.
3 / Hasan YOSUNKAYA: TKMM çalışmalarını önemsiyorum. Şırnak valisinin, Alay komutanının görevden alınma talebini manidar buluyorum. Bu olay kürt sorununun bitirilmesine vesile olacağına inanıyorum.
4 / Sevgi Çelik MORAY: Türk devleti savaş için bahane arıyor. İstihbarat sorunu olduğu söylendi, daha sonra yerel istihbarat kaynaklarından haber alındığı itiraf edildi.Kimdir bu yerel istihbarat kaynağı . Doğrusu olay çok karanlıktır. Yerel düzeyde bunların kaçakçı oldukları biliniyordu. Bu olay bir Ergenekon olayıdır bence. Bu kirli örgüt hala hayatta maalesef işte yapabiliyor kanaatini taşıyorum.
5/ Kasım AKGÖNÜL: Cumhuriyet süreci boyunca bu insanlar Kuzey Irak la işbirliği içinde olup alış-veriş yapmaktaydılar. “İnsanı yaşat ki devlet yaşasın.” Mantığıyla ülke yönetilmedikçe maalesef insanlarımız bu kadar rahat öldürülebiliyor. Türkiye bu iç sorununu çözmek için AB ve ABD’ yi rehber almaktadır. Belki de hükümeti gözden düşürmek için bu saldırı düzenlendi. Hükümet terörle mücadele stratejisini bir daha gözden geçirmelidir.
6/ Sedat Doğan: Bu bölgede buna benzer bir sürü olay yaşanmıştır. Bu da onlardan biridir. Bu saldırı batıdaki bir sınır köyümüzde yaşanmış olsaydı devlet, hükümet, medya ve toplum olarak refleksimiz ne olurdu çok merak ediyorum. Bu köy bir organize sanayi bölgesi köyü olsaydı böyle bir şey yaşanır mıydı? Öldürülmüş insan naaşlarının odun gibi katır sırtında taşınması bir ayıp olarak hepimize yeter. Bu olayın diğer olaylardan tek farkı genelkurmayın üstlenmiş olmasıdır. Kazaen de olsa faili bellidir. Bu vahim ve yersiz saldırıdan sonra Başbakan'ın Genelkurmay'a teşekkür etmesini hâlâ anlamış değilim. Bu köy bir korucu köyü. Defalarca PKK saldırılarına maruz kalmış. İnsanlarını acılarının yürek parçaladığı bir günde BDPnin Dersim katili ve Dersim için bir türlü özür dilemeyen CHP zihniyetiyle kol kola girip olayı asıl bağlamından koparmaya çalışmasını da anlamış değilim.
Biz devlet, hükümet ve toplum olarak Kürt sorununu adam gibi çözmediğimiz müddetçe böylesi olayların daha büyünü her an yaşayabiliriz. Bu topraklarda en ufak bir hışırtıda hep Kürt öldürülüyor. Otuz yıldır bu sefer biz Kürtler ideoloji ve menfaat çelişkileri yüzünden birbirimizi vuruyoruz. Bu şiddet ve kırım dilini terk etmediğimiz müddetçe korkarım yok oluruz.
7/ Muhittin Batmanlı: Mazlumder, İHD, Baro, KİAP ve bütün raporları inceledim hepsi aynı.Bu konuda herkesim açıklama yaptı.Batıdaki İslami stklarda açıklama yaptılar.Biz Kürt ve Kürdistanlıları bir odun kadar kiymetimiz yok. Kürtlere,Kürdistanlılara,Müslumanlara,Türklere ve insanlığa hakarettir. İç İşleri Bakanı, Genel Kurmay ve sorumlular istifa etmeli. Gerçekler aydınlanmalı. Yoksa imza kampanyaları başlatacağız.
8/Ahmat Ay; Yıllardır bu yolda kaçakçılık yapılıyordu. Dolayısıyla bütün askeri birimler bundan haberdardı ve hiç kimse mazeret ileri süremez. O güne kadar hiç yapılmayan bir şey yapılıyor;
"Kaçakçıların giriş yolu askerler tarafından kesiliyor, bütün kaçakçılar bir araya getiriliyor ve bir süre sonra da top atışları başlayınca da askerler geri çekiliyor" deniyor, bunun iyi araştırılması lazım. Bu saldırıyla "kuş sürüsü vuruldu", 2. Açılım sabote edilmek istendi. AK Parti- Genelkurmay- MİT müsteşarlığı arasındaki ahengi bozmaya çalışıldı. Ben de Başbakan'ın Genelkurmaya neden teşekkür
ettiğini bilmiyorum. Bir de MİT'ten alınmayan istihbarat sadece predetöre dayandırılması
genelkurmayın aczini ifade ediyor.
9/Mehmet Ali ALTINKAYNAK;Bu olayın bilinçli, planlı bir olay olduğunu düşünüyorum. Yaklaşım doğru ya da yanlış gerçek olan şu ki öldürülen 35 Kürt vatandaşımız var. Aslında bu olay Lahey adalet divanına götürülmelidir. Bu acılı günde öyle ya da böyle acılı vatandaşlarımızın yanında olup acılarını paylaşan, cenazeleri sahiplenen siyasi partiye de eleştiri getirmek kanaatimce vicdansızlıktır.
10 / Mevlüt YILDIZ;Bu insanların çıkışları da biliniyor girişleri de. Batıdaki vatandaşlarımızın bu faciaya ciddi bir tepki göstermesi lazım. Ne acıdır ki ikinci gün bile bunlar kaçakçı mıydı? Terörist miydi? Tartışması yapılıyordu. Sanki olay saptırılmaya çalışılıyordu. Devletin hem özür dilemesi hem de tazminat ödemesi gerekir.
11/İbrahim GÖKDEMİR;İktidar partisinin yavaş yavaş sisteme entegre olduğunu, Türk Ergenekonu ile Kürt Ergenekonunun bir türlü çözülemediğini yavaş yavaş olayı Kürt- Türk çatışmasına dönüştürülmek istediğine işaret etti.
12/ Ramazan SERİM: Sınır ötesi teskereyi kabul eden hükümettir. Dolayısıyla saldırıdan da hükümet sorumludur. Ayrıca sağ kurtulanlar da gözaltındadırlar. Aslında hem bu öldürülen 35 vatandaşın
ailelerine tazminat verilmeli, yasal bir düzenleme ile emsal gösterip
tüm faili meçhullerin ailelerine tazminat verilmelidir.
Korkarım bir uçak da yanlışlıkla Diyarbakır'ın üzerine düşürürler sonra da Arap baharının daha bir etkilisi Kürt baharını başlatırlar.
13 /Fırat Felat SÖYLER: Ergenekon yapılanması 140-150 yıllık bir örgüttür 8-10 yılda bunun dağıtılması kolay değildir. Ayrıca Yüz yıllık Kürt sorununu da kısa zamanda çözmek bir hayli zor. Zaman bunun en iyi ilacıdır.
14 /Yunus MEMİŞ: Bölgemizin insanı hep sıkıntı çekmiştir. Artık bu tür sıkıntıların son bulması lazım. Kimse bu saldırıya gerekçe bulmasın. Ayrım yapmadan her türlü öldürmeye hayır diyoruz. Bu vatan hepimizin. Adalet ve kardeşlik içinde insani değerler ve ahlaki norm atmosferinde eşit paylaşım ile insanca yaşamak zor değil.
15 /Eyüphan KAYA: Maalesef medeni bir devlet haline gelemedik. Devletin kurumlarından bir kısmı bir kısmının işine müdahale ediyor. Biz hâlâ milli savunma bakanı ile genelkurmayın protokol numarasını tartışıyoruz. Bu Ergenekon belasını zaptu rapt altına alamadık. Bu Uludere faciası hükümetin ve genelkurmayın inisiyatifinin dışında gerçekleştiğine inanıyorum. Kasıt da olsa kaza da olsa kınamayı, tel’in edilmeyi hak ediyor. Giriş yapan bu insanlar PKK’lı da olsa umut ettiğimiz bu barış sürecinde öldürülmemeliydi.
DEĞERLENDİRME
İLETİŞİM
SİVİL TOPLUM İLE
110 Sivil Toplum kuruluşuna e-mail gönderildi, 30 tanesi ziyaret edildi ziyaret esnasında TkMM broşürü kendilerine verildi
MİLLETVEKİLLERİ İLE
e-mail gönderildi üç millet vekiline de telefonla ulaşıldı, yüz yüze görüşüldü.
MEDYA İLE
İki yerel televizyon ziyaret edildi, internet gazetesi davet edildi.
SONUÇLAR
TkMM Genel konuya ilişkin video gösterildi, genel konu, ele alındı
DEĞERLENDİREN KİŞİ
Diyarbakır kMM Hamalı Eyüphan KAYA
07.01.2012 Diyarbakır kMM Toplantı Tutanağı
previous post