YER: Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı Belediye Sümerpark 1 Nolu salon
TARİH: 02.04.2011
KATILIMCILAR
DERNEK, VAKIF VE GİRİŞİMLER
1 / Hür-Der-İbrahim Gökdemir -Yönetici
2 / İnsan Hakları Derneği Diyarbakır Şubesi-Hüseyin Fırat Mavigök-Yönetici
3 / Çocuklar Aynı Çatı altında(ÇAÇA)-Emin Sarıkaya-Yönetici
4 / STGM-Lezgin Yalçın-Başkan
5 / SARMAŞIK Derneği-Mahmut Evinç-Yönetici
6 / Dicle Fırat Diyalog Grubu-Muhittin Batmanlı-Başkan
7 / KAMER-Nilüfer Yılmaz-Yönetici
8 / MAZLUM-DER-Abdurrahim Ay -Başkan
MESLEK ODALARI
1 / Diyarbakır Barosu- Av.Süleyman Bilgiç-Baro Başkan Yardımcısı
SENDİKALAR
1 / Eğitim Bir-Sen-Kasım Akgönül-Üye
KANAAT ÖNDERİ VE BİREYLER
Katılan Olmadı
GÖZLEMCİLER
CHP Yöneticisi –Mahmut Şevketoğlu
KATILAN MİLLETVEKİLLERİ: Katılan Milletvekili olmadı
BELEDİYE BAŞKANLARI: Katılan Belediye Başkanı veya yardımcısı olmadı
MESAJ YOLLAYANLAR: Mesaj Yollayan Olmadı
DİĞER KATILIMCILAR
Katılan olmadı
MEDYA
1 / Haber Panorama -Eyüphan Kaya -Yönetici
MODERATÖR
M. Lezgin Yalçın-STGM-Yönetici
KONULAR
GENEL KONU: Libya’ya Müdahale ve Türkiye
YEREL KONU: Siyasi Partilerin Seçim Öncesi Programları
ANAYASA
KONUŞULANLAR
1 / Hüseyin Fırat Mavigök: Libya’ya yapılan müdahaleyi işgal olarak nitelendiriyoruz. Libya’da yapılanları hak ihlali olarak değerlendiriyoruz. Ancak Libya’daki diktatörlüğü de kabul etmemiz mümkün değildir. NATO ve batılı ülkelerin yaptığı müdahalenin nedeni petroldür. Müdahaleye karşıyız. Müdahale yerine Libya halkının kendi özgürlüğünü kendisinin ilan edip mücadele etmesi beklenmeliydi. Seçim öncesi Siyasi Partilerin, herkesi kapsayacak demokratik sivil bir anayasanın, demokratik bir seçim sistemi, yoksulluk ve işsizlik, insan hakları kasın hakları ve çocuk hakları, yerel yönetimler ve halkın kendi kendini yönetmesi, hizmetin alınması ve sunulması gibi konularında evrensel uluslar arası sözleşmelere uygun adımlar atılması yönünde taahhütte bulunması gerekmektedir.
2 / Eyüphan Kaya: Sivil toplumun geliştiği ülkelerde diktatörlüğün güçlenmesi çok zordur. Herkesin kendisini ifade edemediği sistemler diktatörlüktür. Libya ve benzer ülkeler kendi halkının kendisini özgürce ifade edememesinden dolayı isyanlar yaşanmaktadır. Yerel Yönetimler güçlendirilmeli, Başkanlık sistemi kabul edilmelidir.
3 / İbrahim Gökdemir: Ortadoğu’daki isyanları çok anlamlı buluyorum ve destekliyorum. Siyasi Partilerin seçim öncesi İnanç sorunu, gençliğin yozlaşması, eğitim sorunu, , yoksulluk sorunu, yerel yönetimlerin güçlendirilmesi, bölgesel farklılıkların kalkması, gibi konularda taahhütte bulunması gerekmektedir.
4 / Kasım Akgönül: Batılı devletlerin müdahalesini kabul etmiyoruz. Batılı devletler yıllardır böl parçala yönet sistemiyle orta doğuda kendilerine uygun diktatörlükler kurmuşlardır. Güncel isyanlar aslında batılı ülkelere yönelik isyanlardır. Libya'ya yapılan müdahale Libya halkının özgürlüğü için değil, batılı ülkelerin kendilerine uygun yeni bir diktatörlük kurma çabasından kaynaklanıyor.
5/ Emin Sarıkaya: Ortadoğu'daki isyanlar kutsal devlet anlayışının çözülmeye başladığını göstermektedir. Ortadoğu’daki halkların sürekli baskıya maruz kalması kutsal devlet anlayışının sonucuydu. Kutsal devlet anlayışı felsefeden yoksun ve geleneksel din anlayışından belelendiği için özgürlüğe tahammülü yoktu. Son isyanlar kutsal devlet ve bu kutsallığı besleyen değerlerin büyük bir sarsıntı geçirmesini sağladı. Bu isyanların sonucunda bireyin ve toplumun özgürlüğü kaçınılmaz olacaktır. Türkiye’nin söyledikleri ile yaptıkları çok çelişkilidir. Batılı ülkeler müdahale etmeseydi Türkiye Libya’daki diktatörlüğe ilelebet göz yumacaktı. Batılı ülkelerin müdahalesinden sonra Türkiye toplumun özgürlüğünden bahsetmeye başladı. Bu diktatörlükler yıllardır halkı ezdiği halde Türkiye hiç müdahale etmedi. Başbakan çok yakın bir tarihte Kaddafi’den ödül almıştı. Şimdi ne oldu da Libya’ya müdahaleye karar verdi.
Siyasi Partiler program değişikliklerini zihniyet değişikliği ile ortaya koymalıdır. Siyasi Partiler zorunlu askerliği kaldırmalı, Vicdani ret hakkını kabul etmeli, eğitim sistemi Türkiye’de şiddet ürettiği için reform yapılmalı, BM Çocuk Hakları sözleşmesine çekince koyulan maddeleri kabul edip onaylamalı, İnanç ve ifade özgürlüğü konusunda Samimi vaatlerde bulunmaları gerekmektedir.
6/ Süleyman Bilgiç: Batılı ülkelerin müdahalesini doğru bulmuyoruz. Ancak Kaddafi’nin kendi halkına yönelik baskısını da kabul etmemiz mümkün değildir. Yapılan müdahalenin bir tek nedeni vardır. Bu nedende Libya’daki petrol kaynaklarıdır. Önemli ola Libya halkının kendi iç dinamikleri ile diktatörlüğü yıkmasıdır. Türkiye yaklaşımı da kendi iç meselesine endekslidir. Türkiye günü kurtarma politikası yürütmektedir. Siyasi Partiler somut önerilerde bulunmalıdır. Öncelikle, seçim barajı temsilde adaletin önünde en büyük engeldir. Bu engel kalktıktan sonra yapılacak seçimde katılımcı bir parlamentonun oluşabileceği ve bu parlamentonun ancak sivil demokratik bir anayasa yapabileceğine inanıyorum. Kürt sorunu konusunda somut proje vaadinde bulunulması gerekmektedir. Demokratik açılım sözü sorunu çözmüyor, erteliyor, öteliyor ve daha da içinden çıkılmaz hale getiriyor. Önemli olan demokratik açılımın içini doldurmaktır.
7/ Mahmut Evinç: Libya’ya müdahaleyi doğru bulmuyorum. Türkiye müdahale etmemelidir. Türkiye’nin tavrı ikiyüzlüdür. Yapılan müdahale sonucunda halkın özgürlüğe kavuşması çok zordur. Halkın kendi dinamikleri ile kendi özgürlüğüne kavuşacağına inanıyorum. Batılı ülkeler müdahale sonucu kendi diktatörünü getirecektir.
8/ Nilüfer Yılmaz: Kadına yönelik şiddet ve Kürt sorunu en büyük sorunlardan biridir. Bu iki sorunla birlikte, yoksulluk işsizlik, cinsiyet ayrımcılığı Engelliler sorununu çözmek için somut projelerin siyasi partiler tarafından geliştirilmesi lazım. Oy kaygısıyla hareket edilerek toplumsal sorunlar ertelenmektedir. Belirttiğim sorunların demokratikleşmeyle birlikte çözülebileceğini düşünüyorum.
9/ Muhittin Batmanlı: Kendi halkına diktatörlük yapanların sonu hep yok oluşla bitmiştir. Ortadoğu’daki ülkeler hesaplarına gelince Müslüman’ız diyorlar, diğer başka bir zamanda ise zulüm yapıyorlar. Türkiye’nin kendi halkına yaptığı da bir zulümdür. Zulmün sonu tabiî ki iyi olmayacaktır. Dünyada şu an 600 bin Kürdün kimliği yok STK’lar Suriye’deki Kürtlerin bu durumuna dikkat çekmelidirler. Türkiye’deki sorunların kaynağında ittihat ve terakki zihniyeti yatmaktadır. Bunun öncülüğünü de yapan CHP’dir. Bu zihniyetin değişmesi gerekmektedir. Barajın kalkması temsilde adaletin sağlanması açısından çok önemlidir. Siyasi partilerin öncelikle bu meseleyi çözmesi için somut vaatte bulunmaları gerekmektedir.
10/ Abdurrahim Ay: Bütün dünyanın Ortadoğu ve Kuzey Afrika’daki gelişmeleri dikkatle izlemesi gerekmektedir. Bu sürece nasıl gelindi herkes bu süreci analiz etmelidir. İsyanların başladığı ve devam ettiği ülkelere baktığımızda tamamının kendi halkının diktatörü olduğu özgürlüğün olmadığı yönetimlerdir. Diktatörlüğe karşı yapılan özgürlük isyanlarının hepsi meşrudur Kendi halkına silah doğrultan bir ülke meşruiyetini kaybetmiştir. Libya’ya yapılan müdahaleyi doğru bulmuyoruz. Müdahalenin temelinde petrol kaynakları yatmaktadır. Yapılan müdahale insan değildir. Ama Libya devletinin kendi halkına yaptığı zulmü de kabul etmiyoruz. Libya halkı kendi iç dinamikleri ile bu sorunu çözebilirdi. Türkiye yapılan müdahalede oradaki insanların haklarını koruyan bir devlet olmazsa diğer devletlerden bir farkı kalmayacaktır.
Siyasi Partilerin seçim öncesi, yeni bir anayasa, ana dilde eğitim, İşsizlik, Koruculuk sistemi, Din özgürlüğü konusunda somut projeleri halka sunmalıdırlar.
ÖNERİLER
Toplantıya ilgisizliğin nedenlerinin araştırılıp katılımın arttırılması için daha çok çalışılması gerekir önerisi, toplantıya katılanların ortak görüşüydü.Milletvekillerinin ve parti temsilcilerinin daha aktif katılım göstermeleri gerekir gerektiği fikride katılımcıların istemlerindendi.
ORTAK SONUÇ
1 / Libya’ya yapılan müdahale kabul edilemez, ancak Libya devletinin de onlarca yıl halkına yönelik baskısı ve zulmü de kabul edilemez. Libya’ya müdahalenin temelinde petrol kaynakları yatmaktadır. Libya halkının kendi iç dinamikleri ile özgürleşeceği müdahalenin gereksiz olduğu görüşü ortak sonuçlardan idi.
Siyasi Partilerin seçim öncesi somut projelerle halkın karşısına geçip seçim propagandası yapması gerekmektedir. Siyasi Partiler, Sivil demokratik bir anayasa, seçim barajı, Kürt sorunun çözümü, İnanç Özgürlüğü, cinsiyet ayrımcılığı, yoksulluk, işsizlik gibi konularda smout proje geliştirerek halkın karşısına çıkmaları gerekmektedir fikri katılımcıların ortak fikriydi.
DEĞERLENDİRME
İLETİŞİM
SİVİL TOPLUM İLE
132 STK, kanaat önderine mail gönderildi.
MİLLETVEKİLLERİ İLE
Milletvekillerine mail gönderildi ancak herhangi bir cevap verilmedi.
MEDYA İLE
Diyarbakır’daki yerel ve ulusal basın temsilcilerine toplantı günü ve toplantı gündemi bizzat temsilci veya muhabirlerin kendilerine söylendi, 34 yerel tV ye faks çekildi.
KATILIMCILARLA
E-mail ile tüm katılımcılardan konu istedik, cevap veren tek bir STK temsilcisi oldu. Oda gündemin uygun olduğunu söyledi
SONUÇLAR
TkMM ilkelerimiz videosu ile genel konuya ilişkin videolar gösterildi. Genel konu ve yerel konunun önemi anlatıldı.
DEĞERLENDİREN KİŞİ
Diyarbakır kMM Hamalı Serhat EREN
02.04.2011 Diyarbakır kMM Toplantı Tunağı
previous post