Yer:Makina Mühendisleri Odası
Tarih:03.01.2009
Yerel Katılım:
1 – İnsan Hakları Derneği Av.Muharrem ERBEY
2 -Diyarbakır Barosu Av.Serhat EREN
3. -Diyarbakır Tabipler Odası Dr.Serdar SÜRMELİ
4- Makine Mühendisleri Odası Hakan SUBAŞI
5- Mazlum DER Av.Nesib YILDIRIM
6- STGM Lezgin YALÇIN
7- ÇEV-GÖN Elif YALÇIN
8- KAMER Cahide OKAY
9 – KAMER Vildan AYÇİÇEK
10- Veteriner Hekimler Odası Denizhan KURT
11- Veteriner Hekimler Odası Yaşar ÇAKMAK
12- B.Şehir B. Sağlık Dairesi. Nedim YAŞLI
13- Mustazaf-DER Murat URUÇ
14- Mustazaf DER Suat ORUÇ
15- Memur-SEN İbrahim GÖKDEMİR
16- Enerji Bir Sen Muhittin BATMANLI
17-Makine Mühendisi Yusuf KARAHAN
Milletvekilleri:
1. Selahattin DEMİRTAŞ DTP Milletvekili
2. Gültan KIŞANAK DTP Milletvekili
Mazeret Bildiren Milletvekilleri
1-Akın Birdal
2-Mehmet Mehdi Eker
Medya:
1. DİCLE HABER AJANSI
2. TV 21
Moderatör: Lezgin YALÇIN
Konular:
1. Kadın ve çocuklara yönelik her türlü şiddetin önlenmesi ve buna yönelik Başbakanlık genelgesi ve 4320 sayılı Aileyi Koruma Kanunu nun uygulanabilirliğini sağlayıcı yasa ve yönetmeliklerin çıkarılması
2. Göç ve bunun sonucu olarak yoksulluk,küçük yaşta sigara ve uyuşturucu kullanımın artması ve bunun önlenebilmesi hususunda gerekli önlemlerin alınması .
3.Yeni bir sivil Anayasa hazırlanması
4.TRT 6
Konuşmalar ve Öneriler:
1. Gündem maddesi ile ilgili olarak;
Mv.Gültan KIŞANAK ;Cinsler arası eşitliği gündeme alan bir hareket noktasıyla işe başlanılmalı..Eşitlik Bakanlığı kurulmalı.Bu bakanlık koordinatörlük görevide yapmalı.Mecliste 17. komisyon olarak kadın erkek eşitliği ekseninde eşitlik komisyonu kurulmalı.Tüm partiler teklif veriyor ama komisyon nedense kurulamıyor.Yeni sivil Anayasada bu konuya daha bir önem ve yer verilmeli.
Dr.Serdar SÜRMELİ ;Hastanelerde derdini ifade edemeyen Kürt Kadınları için doktorlara asgari düzeyde Kürtçe öğretilmesi veya tercuman bulundurulması
Kamer; Gerekli yasa ve yönetmelikler çıkarılmalı .
2. Gündem maddesi ile ilgili olarak;
Denizhan KURT ; Göçlerin sebepleri iyi tespit edilmeli.Bu sebepler köylerin boşaltılması,gelir kaynaklarının azalması ve mevsimlik işçilikten kaynaklanan göçlerdir.Göçün engellenmesi için Tarım ve hayvancılığın geliştirilmesi şarttır.
Nedim YAŞLI;Tarım Bakanlığının verdiği tüm kredi ve desteklerin denetlenmesi ve Kooperatifleri Araştırma ve inceleme birimlerinin kurulması gereklidir.
Av.Serhat EREN; Göç ettirilenlerin ve mağdurların kim olduklarının hukuksal bir statüye oturtulacağı bir yasanın hazırlanması gereklidir.Göç mağdurlarının yerleştirildiği yerler oluşturulmalı.
Av.Muharrem ERBEY;Valiliğe gelen kaynakların adil dağıtılmadığı konusunda yaygın bir kanaat oluşmuştur.Bu şaibenin ortadan kaldırılması için tabandan bir çalışma yürütülmeli STK denetimlerinin önü açılmalıdır.
Mv.Gültan KIŞANAK;Yoksul vatandaşlara Yurttaşlık Geliri adı altında düzenli bir ücret ödenmesi talep edilmeli ve bu talep STK lardan gelmeli..
Hakan Subaşı ;Zorla göç ettirilenlerin geri dönmesinin düşünülmesi zordur.Çünkü 3. nesil şehirde doğup büyümüş ve geri dönmeyi istememektedir.Bunlara yönelik net öneriler sunulmalıdır.
Av.Serhat EREN ; Göç ettirilenlere düzenli kira yardımı ödenmeli,ücretsiz sağlık hizmeti verilmeli ve eğitimde pozitif ayrımcılık uygulanmalı
Av.Muharrem ERBEY ; Nüfüsunun yüzde 56 sı çocuk olan Diyarbakır’da sigara ve uyuşturucu kullanımının engellenebilmesi için bu çocuklara zamanlarını iyi değerlendirebilecekleri mekanlar yaratılmalı,STK ve Kamu dayanışması ile okullar hafta sonları açık tutularak bu çocuklar buraya yönlendirilmeli ve hafta sonu etkinlikleri düzenlenmeli,
Göç Meclisin verdiği yetkiyle kurulan OHAL valiliği eliyle gerçekleştirilmiştir
Av.Serhat EREN ; Kadastro esnasında arazilerin belli bir yüzdelik kısmının Orman arazisi adına tescil ettirilmesinin yarattığı bir sıkıntı vardır ve bu uygulama yeni bir göç sebebi olabilir.
Elif YALÇIN; Tarım alanalarına yeni yerleşim yerlerinin kurulmasına müsaade edilmemesi,çok katlılığa izin verilmemesi,oldukça büyük yapılan dairelere izin verilmemesi ,bisiklet sürüş yerleri gibi mekanların oluşturulduğu yaşanabilir yerleşim yerlerinin oluşturulması gerektiğini belirtmiş,
Tüketime yönelik yatırım yapan girişimcilerin yaptıkları yatırım miktarı üzerinden belirlenen bir yüzdelik kadarının üretime yönelik yatırım şartı olarak sunulup sunulamayacağı yönünde bir değerlendirme yapılması istenmiştir.
Mv.Selahattin DEMİRTAŞ ;Bölgemizde gerçekleşen göç olayları devletin politik bir tercihidir ve cumhuriyet tarihi boyunca birkaç kez gerçekleştirilmiştir.1990 yılında başlayan göçte bu tercihlerden biridir.Devlet sonuçlarını bile bile bu göç olayını gerçekleştirmiştir.Devleti meydana getiren Ortak Akıl insanların göç etmesinden,yoksullaşmasından veya çocukların uyuşturucu kullanmasından rahatsızlık duymamaktadır.Göç sonucunda bunların oluşacağını zaten bilmektedir.İstenilende budur.Göçten batıda yaşan halkta etkilenmiştir.Ancak onlarda bilinç gelişmemiştir.Bilinç acı çeken bölge halkında gelişmiştir.
BM’nin tarifi kabul edilecek,devlet itiraf edecek ve göç ettirilenlerden özür dileyecek ki sonra sonra çözüm üretilecek adımlar atılmalıdır.
3. ve 4. gündem maddelerine ilişkin olarak
Mv.Selahattin DEMİRTAŞ ;Yeni bir sivil anayasa şu anda hükümetin gündeminde yok
Av.Nesib YILDIRIM ;Olası bir sivil anayada Kürt kimliğinin tanınması,dini özgürlükler tanımının netleştirilmesi,Askeriye,MGK,YAŞ kararları gibi kavramların yeniden ele alınıp değerlendirilmesi,ifade özgürlüğünün önemsenmesi konusu üzerinde daha fazla durulmalıdır..
Av.Muharrem ERBEY; 2009 da sivil anayasanın gündeme gelebilir ve anayasayı oluşturma aşamasında komisyonlarda siviller olmalıdır.Kürtçenin kamusal alanda kullanımını yasaklayan yasaların sivil anayasada düzeltilmeli ve 80 yıllık dil yasaklamaları nedeniyle Hükümetin Kürt halkından özür dilemelidir.
Mv.Gültan KIŞANAK ; Sivil Anayasa talebi toplumsal talep haline getirilmelidir.Her seçim öncesi hükümetler bu tarz taleplere sıcak baktıklarını belirtir.Ancak seçim sonrası bunun mümkün olamayacağını söylerler.Buna dikkat edilmelidir.Kürt dili ve kimliği üzerine hak temelli isteklerimizi daha sesli bir şekilde talep etmeliyiz.
Mv.Selahattin DEMİRTAŞ ; Kırmızı çizgiler kolay kolay değiştirilemiyor.Ya hak temelli açılımlar sonrası yada AB baskısı sonucu değişebiliyor.Hiç bir özgürlük armağan edilmez.Cesur olmak lazım.Özgürlükler ancak cesurca girişimlerle ve bedel ödenerek kazanılır.Bu sivil anayasa talebi içinde Kürtçe TV içinde öyledir.AKP nin alternatifi yaratılmadığı sürce yeni bir anayasa beklentisi yoktur.AKP nin yeni bir anayasa yapma hakkı elinden alınmıştır.Hakların parça parça verilmesi olayı dejenere etmektedir.Kürtçe TV bir lütuf değildir.Bir kazanımdır.Geç bile kalınmıştır.Ancak yeni açılan TRT 6 yasal dayanaktan yoksundur.Altı doldurulmalıdır.Yasal bir statüye kavuşturulmalıdır.Samimi olduklarını göstermek istiyorlarsa yeni açılacak Kürtçe Televizyonlar katkı paylarıyla,hibelerle desteklenmelidir .85 yıllık hak ihlallerinin kapatılması için pozitif ayrımcılık uygulanmalıdır.
Değerlendirme:
1.İletişim
a.Sivil toplum ile
Diyarbakırda faaliyet gösteren 60 civarında STK’ya hem elden hemde mail yoluyla davetiye gönderilmiştir.
b.Milletvekilleri ile
İlimizin 10 milletvekiline davetiye gönderilmiş ve toplantı tarihine bir hafta kala fax yolu ile hatırlatma yapılmıştır.
c.Girişim ile
Telefon,e-mail ve faks ile sürekli iletişim halinde olunmuştur.
2.Malzeme
Katılımcılara Yerel Forum OÇG broşürleri dağıtıldı.
3. Medya
Tüm ulusal basın temsilcileri ve yerel basın mensupları davet edildi. 3 tanesi geldi.
4.Toplantı yönetimi
Öneriler:
1-Bir dahaki toplantı tarihi 31 Ocak 2009 Cumartesi günü olarak belirlendi.
2-Toplantı yeri olarak İHD Toplantı salonu belirlendi.
3-Gündem maddelerinin oluşturulması için STK ların mail yoluyla girişime gündem bildirilmesi istendi.
Değerlendirenler:
Ramazan ANALAY
Diyarbakır Forum OÇG Girişimcisi