YER: Bursa Büyükşehir Belediyesi Tarihi Bina Meclis Salonu
TARİH: 04.10.2013
KATILIMCILAR
DERNEK, VAKIF VE GİRİŞİMLER
1 / Diyarbakırlılar Derneği Başkanı – Şehmus Seviş
2 / Koza Kadın Derneği Yön. Kur. Üyesi – Necla Türemen
3/ Doğu Batı Kardeşlik Platformu Sözcüsü – Hasan Ünal
4/ İlle De Barış Platformu Üyesi – Atilla Kaya
SENDİKALAR
1 / Türk Eğitim Sen Bursa Şube Bşk.- Selçuk Türkoğlu
KANAAT ÖNDERİ VE BİREYLER
1 / E. Feza Soysal – İlle De Barış Platformu Üyesi
GOZLEMCİLER
1 / Yüksel Akgün – YSGP İl Eş Sözcüsü
2/ Ayla Yıldırım – BDP PM Üyesi
DİĞER KATILIMCILAR
Çeşitli sivil kuruluşlardan ve halktan toplam 6 izleyici/gözlemci katıldı.
MODERATÖR
Avukat Zekeriya Birkan
KONULAR
GENEL KONU: Demokratikleşme paketi, toplumsal barışa katkı sunar mı?
YEREL KONU: Bursa’daki Roman vatandaşlara karşı son aylarda yaşanan ayrımcılık ve Roman Enstitüsü sosyal olarak bu ayrımcılıkları önlemekte ne kadar etkin olabilir?
ANAYASA (Genel konu ile ilişkili olarak)
KONUŞULANLAR
1 / Şehmus Seviş: Demokratikleşme paketinde bazı demokratik maddeler olmakla birlikte bardağın boş kısmı daha fazla ve önemli konular. Askeri ve yargı vesayetini kaldıran bir iktidara bu paket hiç yakışmadı. Çok zayıf kaldı. Ben Kürt sorununu çözeceğiz ama askeriye engel diyordu. Ancak artık durum değişti askeriye de eskisi gibi engel olmuyor, çatışma ortamına girmiyor. Kürt sorununu çok daha bugünün gereklerine yakışır şekilde daha büyük adımlarla ele almalıydı.
2 / Necla Türemen: Paketten kadınlarla ve çevre ila alakalı bir şey çıkmadı. Bir tek başörtüsü kadınlarla alakalı ama o da kısıtlı bir şekilde çıkarıldı. Siyasiler bıraksınlar biz nerde nasıl giyineceğimizi biliriz. Paketten kamu çalışanlarına siyaset yolunun aşılması ve andımızın kaldırılması olumlu adımlar. Beklentimin çok altında kalan bir paket oldu maalesef. Anadilde eğitim neden özel okullarda kaldı sadece o insanlar vergi ödemiyorlar mı?
3 / Hasan Ünal: Bir paket ancak bazı şeyleri düzeltebilir. Tüm sorunların düzelmesi için sivil anayasa şart. Ama maalesef bu çalışmalar tıkanıyor bir yerde. Bir adım atmadan önce bunun z hazırlığını yapıp tepkisel ortamı yumuşatmanız lazım. Bölünme kaygısının yersizliğini insanlara anlatmadan çözüm gelmesi zor. İktidarlar oy ile arlığını sürdürür. Çözüm sürecinde kimi muhatap aldığınız çok önemli. Bölge halkı tek muhatap örgüt olmamalı derken aynı zamanda da acaba örgütün silahlı mücadelesi olmasaydı bu çözüm sürecine gelinir miydi diye de sormadan edemiyor. Alevilik sorunu tarihsel olarak tanımlanmadan bir çözüme ulaşamaz.
4 / Atilla Kaya: Paket Türkiye Cumhuriyeti’nin bütününü kapsayan maddelerden oluşsa da çözüm sürecinde sorunun olduğu bölgede ses yok. Halbuki bu süreçte en çok sorunun olduğu yerdekileri ilgilendiren maddeler olmalıydı. Bir gün mermiler patladığında bu paketlerin nasıl bervaha olabileceğini göreceğiz. Eşit yurttaş olmak isteyen Kürtler bu paketle azınlık statüsüne itiliyor. Ana dil eğitimlerini sadece özel okullarda alma durumu azınlık meselesidir ve bir arada yaşama kültürünü ortadan kaldırabilir. Doğuda insanlar TCK da düzenleme ile dağdakilerin siyaset yolunun açılmasını istiyor. Avrupa Yerel Yönetimler Şartı’na konulan şerh kaldırılmalıydı. İnanç konularına hala Sünni reflekslerle yaklaşıldığını görüyoruz.
5 / E. Feza Soysal: Pakette andımızın kaldırılması dışında bir demokratikleşme adımı yok. Darbe anayasası değişmedikçe üç gün konuşuruz beşinci gün hayata devam ederiz. Çözüm sürecinde Pkk ya da Kürtlerin hükümete adım atmazsan hesabını verirsiniz baskısı sonucunda yapılan ne Kürtleri ne de demokratik hassasiyeti olan kesimleri memnun etmeyen bir paket çıktı ortaya. Bundan sonra belirleyici bence Kürt meselesi olacak. Temsiliyet noktasında elbette bir çok farklı grup vardır ancak kırk bin ölümün sonrasında gücü temsil eden ortaya çıkmıştır. Örgütlü bir yapıyı tercih etmek gerekmektedir. Baraj meselesi ise hazırlanan video da da izledik önceden de yaşanan 1987 yılında Özal’ın % 33 oy alıp % 66 temsil kazandığı meclis gibi bir sisteme dönülecekse bu demokratikleşme olarak görülemez.
6 / Yüksel Akgün: İktidar on gün sonra, birazdan, az sonra, çok yakında diyerek tv reklamları gibi açıklamalarla ve üzerinde çalışıyoruz çok büyük sürprizler olacak diyerek ve sürekli İmralı ve Kandil ile görüşmelerin olduğu bir ortamda paket hazırlayarak beklentiyi yükseltmiştir. Bunun yanında olağanüstü bir basın katılımı ve canlı yayın ile önemsendiği gösterildi. Ama paketten zaten elimizdekinin dışında bir şey çıkmadı ve kazandığımız hakları verip sevinmemiz beklendi. Asıl beklentiler dışarıda kaldı. Kck tutuklarını ilgilendirecek bir TCK değişikliği, ruhban okulu ve Alevilere bazı hakların verilmesi kesinlikle bekleniyordu. Türkiye bu hakların daha da fazlasına hazır ve layıktı ancak hükümet geride kaldı. Şimdiye kadar attığı adımları aşma noktasında bir sıkıntı olduğu ve artık Ak Parti’nin getirdiklerini aşacak bir iktidara ihtiyaç olduğu görünüyor. Mhp ve Chp’nin itirazı ise tarih dışında kaldıklarını gösteriyor.
7 / Ayla Yıldırım: Pakette demokrasinin “d” si bile yok. Temmuz ayında çıkan 3. Paketten sonra da aynı sözler söylenilmişti. Halkta beklentinin büyük olmasına rağmen benim hiçbir beklentim yoktu. İktidar demokratikleşme vaatleriyle oy aldı ama askeri vesayeti kaldırırken kendi vesayetini kurdu. Alevilerden sadece bir isim verilmesi ile beklentilerinin karşılanmasını beklemektedir. Türban yasağını kaldırırken kısıtlama getirmek ulusalcılara bazı yerlerde olmaması gerek bir şeyse hiçbir yerde olmamalı argümanını güçlendirmiştir. Ana dilde ya da başka bir yabancı dilde konuştukları için cezaevine gönderilen binlerce insan var ve bunun çözümü pakette yok. Bu ülkede demokratikleşme sözünden anladığı barışın kalıcı hale getirilmesiydi. Silahların kalıcı susmasını sağlayacak düzenlemeler bekleniyordu. Paketteki bardağın küçük olan dolu tarafı ülkeyi tehlikeli bir yere sürükleyecek. Beklentileri yükseltip sonra da böylesine boş bir paketle çıkmanın, toplumda şimdiye kadar olmayan bir yaralanmaya neden olacağını düşünüyorum.
8 / Selçuk Türkoğlu: demokratikleşme paketine karşı az sayıda insanla paket içinden sadece Apo çıktı diyerek ve andımızı okuyarak eylem yaptık. 12 madde Bdp’nin talebi. Başörtüsü konusu yine bu hükümetin bir oyunu olarak pakete konulmuş ki yönetmelikle değişecek bir şey olmasına rağmen pakete konuldu. Anadilde eğitime tamamen karşıyız. Bu talep üniversite ve kamuda anadil isteğini getirecek ve bölünmeye gidecektir. Her konuda referandum yapan hükümet andımız ve anadil konusunda neden bu yola başvurmamıştır. Rezalet bir pakettir zaten Akp’den bir beklentimiz yoktur. Yıllarca Arapçadan uzaklaşarak islamdan uzaklaştırılıyoruz diyen İslami kesim neden x,q,w, gibi harflerin kullanımına zil takıp oynuyor merak ediyorum.
ORTAK SONUÇ
1 / Paket beklentilerin çok altında kalmıştır.
2 / Ülke artık çok daha demokratikleşmeyi hak ediyor.
DEĞERLENDİRME
İLETİŞİM
SİVİL TOPLUM İLE
Telefon, mail ve sms yolları ile yaklaşık 40 dernek ve platform davet edildi.
MİLLETVEKİLLERİ İLE
Mail ve sms ile 18 milletvekili de davet edildi.
MEDYA İLE
45 basın mensubuna mail gönderildi.
KATILIMCILARLA
Yerel konu Sürekli katılımcımız olan 5 Stk yetkilisına danışılarak belirlendi. Ancak konunu muhatabı Romanlar Dernek başkanı toplantıya gelemeyince konu tartışılamadı.
SONUÇLAR
TkMM genel konuya ilişkin video gösterildi. Genel konu tartışıldı.
DEĞERLENDİREN KİŞİ
Bursa kMM Hamalı İffet Karaca