YER: Belediye Meclis Salonu
TARİH: 07.12.2012
KATILIMCILAR
DERNEK, VAKIF VE GİRİŞİMLER
1 / Roman-Der ( Efkan Özçimen – Başkan)
2 / Genç Siviller ( İffet Karaca, Sevgi Baysal, Kıvanç Balkan, Emir Dündar – Üyeler )
3 / Çağdaş Eğitim Kooperatifi ( Mustafa Özçelik – Üye )
4 / Diyarbakırlılar Derneği ( Şehmus Seviş – Başkan )
5 / Bursa Gençlik Ve Kültür Derneği ( Mehmet Öztürk – Başkan )
6 / KOZADER ( Cemil Çakır –Başkan, Ali Örtmen, Ali Fuat Balı – Üye )
7 / BESAŞ ( Mustafa Bektaş –Genel Müdür )
8 / M.K. Paşalılar Derneği ( İhsan Zeybek – Üye )
MESLEK ODALARI
–
SENDİKALAR
1 / Emekli Sendikası ( Mustafa Sarı – Üye )
KANAAT ÖNDERİ VE BİREYLER
1 / Sürreya Yiğit
2 / Cemalettin Torun
GOZLEMCİLER
1 / Ömer Cihat Bay ( Ak Parti – İl komisyon üyesi )
2/ Ürkiye Şentürk ( Ak Parti – İl Yönetim Kurulu Üyesi )
KATILAN MİLLETVEKİLLERİ
1 / Mustafa Öztürk (Ak Parti)
BELEDİYE BAŞKANLARI-
MESAJ YOLLAYANLAR
1/ Mustafa Kemal Şerbetçioğlu ( Ak Parti)
DİĞER KATILIMCILAR
Çeşitli sivil kuruluşlardan ve halktan toplam 16 izleyici/gözlemci katıldı.
MEDYA–
MODERATÖRM. Emin Tutan, Mali Müşavir
KONULAR
GENEL KONU: Milletvekilleri Dokunulmazlıkları
YEREL KONU: Termik Santraller
KONUŞULANLAR
1 / Bekir Berat Özipek: Temsili demokrasilerde dokunulmazlıklar olması gereken bir uygulamadır. Ancak brokrasinin bu kadar güçsüz olduğu ülkemiz de dokunulmazlık hayati ve zorunludur. Dokunulmazlık demokrasinin sigortasıdır. Bürokratik sisteme karşı vekiller çalışsın diye bu uygulanmalıdır. Bu tarz ülkeler de sadece vekillerin değil bir sürü bürokratın da dokunulmazlığı mevcuttur. Eğer bu dokunulmazlıklar kaldırma söz konusu ise toptan her kesin dokunulmazlığı kaldırılmalı. Bürokratik vesayete karşı dokunulmazlık olmazsa olmazdır.
BDP’li vekillerin PKK’lılarla kucaklaşması makul karşılanacak bir durum değildir. Milletin gözü önünde böyle bir eylem yapılmamalıydı. Ahlaki olarak bunun eleştirilmesi lazım. Ancak böyle bir eylem yaşandı diye dokunulmazlıkları kaldırma bir çözüm değildir. 90’larda acı hatıralarımız mevcuttur.
2 / Mehmet Emin Tutan: Dokunulmazlıkların kaldırılması vaadi popülizmden ibarettir. Tüm dokunulmazlıkların kaldırılmasına dair bir anayasa değişikliği yapılsa bile bu meclisten geçmez. Vekiller hakkında siyasi neden hariç, diğer konularda hiçbir dava sonuç almamıştır. BDP’lilerin o görüntüleri kabul edilemez elbette ancak dokunulmazlıkları kaldırılsa ne kadar çözüme katkısı olur o da tartışılır.
Bana göre topyekun bir dokunulmazlıkları kaldırma hadisesi bir popülizmden ibarettir bu mümkün değil.
3 / Mustafa Özçelik: Evrensel olarak baktığımızda ayrı, Türkiye gerçeğiyle baktığımız zaman bu durumu ayrı değerlendirmemiz lazım. Bana göre sadece kürsü dokunulmazlığı olmalı ama bu şartlarda Türkiye de böyle bir uygulama ne kadar doğru tartışılır bir durum. Bu dokunulmazlıklar konusu ayrı ayrı ele alınmalı. Çağdaş ve demokratik bir anayasa yapıldıktan sonra tüm partilerin dokunulmazlıkları tartışılabilir. BDP’lilerin PKK’lılarla kucaklaşması Türkler için tuhaf olabilir ve yadırgayabilirler ancak ben de bir Türk olarak gayet normal karşılıyorum, nasıl ki biz Türkler çocuklarımızı askere uğurlarken sarılıyorsak onlar da “gerillalara” o muamaleyi yapıyorlar tabi bu gerçeği kabullenmek istemiyoruz.
Sadece BDP’lilerin dokunulmazlıklarını kaldırılmak istenmesi ahlaki değildir, siyasi bir karardır ve sonuçları iyi olmayacaktır.
Tüm bu sorunların çözümü için yeni anayasa şarttır.
4 / Şehmus Seviş: Öncelikle hem kürsü hem diğer dokunulmazlıkların tümünün kaldırılmasından yanayım. Ancak bugün sadece BDP’lilerin dokunulmazlıklarını kaldırılmak istenmesi ahlaki ve doğru değildir. 90’lı yıllarda ki durum örnek alınması lazım. O dönem kaldırılan dokunulmazlıklar ne kazandırdı bu ülkeye veya ne kaybettirdi bunun muhasebesini yapalım. O günden bugüne ne değişti? Kürt meselesi daha mı çözülebilecek hale geldi? Bugün Diyarbakır Ak Parti il başkanı bir açıklama yaptı diye istifası istendi, böyle mi çözülecek bu meseleler? İnsanları susturarak ve tutuklayarak mı? Diyelim ki kaldırdılar dokunulmazlıkları vekiller ceza aldıklarında tutuklanmayacakları ne malum? O zaman durum nasıl olur acaba düşünebiliyorlar mı?
Bazen de bunun bir taktik olduğunu düşünmüyor değil. Hani bir yandan BDP’lilerin üstüne gidip diğer taraftan başka görüşmeler yapılıyor olabilir, bu dokunulmazlıklar konusu da blöf çıkabilir ki umarım öyledir. Velev ki böyle bir durum olsa bile bu yapıcı ve doğru bir siyaset değildir. Toplumu daha da kutuplaştıran ve ayrıştıran bir dildir.
5 / Mustafa Bektaş: Demokrasiyi hazmetmek herkes için geçerli. Bugün sadece BDP’lilerin dokunulmazlıkları kaldırılması doğru değildir. Yolsuzluk fezlekeleri kimse önemsemiyor ama siyasi fezlekeleri gündeme getiriyorlar. Elbette ki vekilin suç işleme gibi bir durumu olamaz/olmamalı. Ancak bu şekilde de bazılarının dokunulmazlığı kaldırılıp bazılarınınkini görmezden gelmek doğru değildir. Bir çözüm olması için evrensel bir standardın uygulanması lazım.
6 / Emir Dündar: BDP’lilerin dokunulmazlıkları kaldırılmak istenmesi çok ayıp olarak görüyorum. AKP hükümeti beni hayal kırıklığına uğrattı. BDP-PKK ilişkisi yeni bir şey değil. Yani bir görüntü için bu yaygara milliyetçi oylar için yapılıyor. Hükümet bir yanda Habur, Oslo vs gibi durumlar yaratırken, diğer yanda dokunulmazlıkları kaldırılmak istenmesi ve milliyetçileşmesi doğru değildir.
7 / Serhat Tufan: Kimlik insanın kaderidir. Bunu değiştiremezsiniz. Kürt, BDP-PKK bu bağı yok sayıp görmezden gelmelerini isteyemezsiniz bu realiteye aykırı bir durumdur. Empati adalet duygusunu geliştirir; bunu deneyebiliriz toplum olarak. BDP’nin göz göre göre PKK’lilerle kucaklaşması doğru değildi. Ama BDP aforoz edilerek çözüme gidilecek mi peki? Yani dokunulmazlıkları kaldırarak çözüm mü sağlayacaksınız? Geçmişten ders almayacak mısınız? Daha akılcı politikalara ihtiyacımız var muhakkak.
8 / Mustafa Öztürk: Yasama dokunulmazlığı; amaç, parlamento üyelerini parlamento dışından gelebilecek keyfi müdahalelere karşı korumak ve görevlerini özgürce ve korkmadan yerine getirmelerini sağlamaktır.
Yasama bağışıklığı, iki başlık altında incelenmektedir: Birincisi parlamento üyelerinin görevlerini yerine getirirken açıkladıkları görüş ve kullandıkları oylardan dolayı sorumlu tutulamayacaklarını öngören yasama sorumsuzluğudur. İkincisi; parlamento üyelerini parlamentonun izni olmadan yapılacak tutuklamalara veya çeşitli muhakeme işlemlerine karşı koruyan yasama dokunulmazlığıdır.
Dünya üzerinde yasama dokunulmazlığı alanında temel olarak iki ana yaklaşım göze çarpmaktadır. Bunlar:
1- Anglo-Sakson sistemi; Birincisi ABD, İngiltere, Avustralya, İrlanda ve Kanada’nın içinde yer aldığı Anglo-Sakson sistemidir. Bu sistemde yasama dokunulmazlığı cezai anlamda değil, sadece hukuki alanda geçerlidir.
2- Kıta Avrupası Sistemi: İkinci sistem Almanya, Avusturya, Belçika, Danimarka, Finlandiya, Fransa İspanya, İsrail, İsveç, İsviçre, İtalya, İzlanda, Japonya, Lüksemburg, Norveç, Portekiz, Türkiye ve Yunanistan’da uygulanmaktadır. Bu siteme “kıta Avrupası sistemi” ismini verebiliriz. Bu sistemde, yasama dokunulmazlığı esas itibarıyla hukuki alanda değil, sadece cezai alanda geçerlidir.
Yani ülkemizde de uygulanan bir sistemdir. Bazı arkadaşların dokunulmazlıkların kaldırılması çözüm olacak mı vs gibi açıklamaları oldu, başbakanımızın da dediği gibi, parlamento bunların hakkını vermeli, yoksa biz halkımıza nasıl hesap vereceğiz? Terör örgütü mensuplarıyla sarmaş-dolaş olan insanlar vekilliği şaibeli değil de nedir? Elbette bu sorunun çözümü için kimle görüşülmesi gerekiyorsa görüşmeler yapılacaktır aynı şekilde suç işleyen vekil varsa onlar hakkında da gereken yapılacaktır.
Burda sadece BDP’lilerin değil yolsuzluk ve ihaleye fesat karıştırma, hırsızlık gibi fezlekesi olan vekillerin de dokunulmazlığı söz konusudur. Yani bir kaldırma olacaksa bunlarla birlikte olacak. Yüz kızartıcı suç işleyen vekiller bu durumun dışında olmayacaklardır.
ÖNERİLER
Daha fazla katılım sağlanmalı ve medya’ya duyuru yapılmalı.
ORTAK SONUÇ
1 / Sadece BDP’lilerin dokunulmazlığı kaldırılması doğru değil.
DEĞERLENDİRME
İLETİŞİM
SİVİL TOPLUM İLE
100’e yakın STK’ya mesaj yoluya duyuru yapıldı, aynı şekilde siyasi partilere hem mesaj hem mail hem telefon yoluyla duyuru yapıldı.
MİLLETVEKİLLERİ İLE
Mesaj yoluyla tüm vekillere duyuru yapıldı, bazıları telefonla arandı. Bir vekil katılımı sağlandı, bir vekil mesaj yolladı.
MEDYA İLE
Tüm ulusal ajanslara haber verilmesine rağmen herhangi bir katılım sağlanmadı. Yerel medya’ya da duyuru yapılmasına rağmen katılım sağlanmadı.
SONUÇLAR
TkMM ilkelerimiz videosu ile genel konuya ilişkin videolar gösterildi. Genel konu, yerel konu ve genel konunun anayasa olan ilişkisi ele alındı.
Genel olarak toplantının adabına uygun bir oturum gerçekleşti.
DEĞERLENDİREN KİŞİ
Bursa kMM Hamalı Emin İleri