YER: Belediye Meclis Salonu / Tarihi Bina
TARİH: 02.03.2012
KATILIMCILAR
DERNEK, VAKIF VE GİRİŞİMLER
1 / Genç Siviller ( Murat Fırat – Üye)
2 / Ahenk Hukuk Derneği (Kamuran Karasu – üye)
3 / Avrasya Gençlik Federasyonu (Emre Köylü – Başkan)
4 / Genç Siviller (Kıvanç Balkan – üye)
5 / Bursa Roman-Der (Efkan Özçimen – Başkan)
6 / Özgür Düşünce Platformu (Gökhan Kavak – üye)
7 / ASDER Bursa (Arif Çelenk – Başkan)
8 / Kılıç Hukuk bürosu (Ercan Kılıç – Avukat)
9 / Uludağ Sosyal Araştırma ve Danışmanlık (Abdülbari Yalçın – Başkan)
10 / Diyarbakırlılar Derneği (Şehmus Seviş – Başkan)
11 /KAMUHİZDER (Ömer Küçükkaya – Başkanı)
MESLEK ODALARI
SENDİKALAR
1 / Memur- sen (Abdullah Adanur – üye)
KANAAT ÖNDERİ VE BİREYLER
1/Büşra Adanur
2/Abdürrahim Işık
3/Tuba Şen
4/Melikşah Genç
5/Mehmet Çiçek
GÖZLEMCİLER
1 / Hasan Durmuş (Has Parti – İl Başkan Yardımcısı)
KATILAN MİLLETVEKİLLERİ
1 / Aykan Erdemir (CHP)
BELEDİYE BAŞKANLARI
–
MESAJ YOLLAYANLAR
–
DİĞER KATILIMCILAR
Çeşitli sivil kuruluşlardan ve halktan toplam 3 izleyici/gözlemci katıldı.
MEDYA:Katılmadı
MODERATÖR: Hasan İçöz , Avukat
KONULAR
GENEL KONU: Devlet İstihbarat örgütlerinin Görev ve Sorumlulukları (Ne olmalı, ne olmamalı?)
ANAYASA (Genel konu ile ilişkili olarak)
KONUŞULANLAR
1 / Hasan İçöz : Ulus devlet olduğu sürece istihbarat örgütlerinin varlığı mutlaka olacaktır. Bunun değiştirilmesi mümkün değil ama bunlar denetlenebilir. Sorun istihbarat örgütlerinin varlığı değil, istihbarat örgütlerinin nasıl denetleneceği ile ilgili konulardır. Bu örgütlerin temel varlığı devletin korunmasına dairdir. Bu örgütler siyasi direktifler ile iş yapmaz, kendi siyasetini kendileri belirler. İstihbarat örgütlerinde olan gizlilikler onu bozuk hale getirir. Bu örgütleri oligarşinin lehine kullanmak büyük zarar vericidir. Hiç kimse kendi görevini halkın varlığından daha önemli hale getiremez. İstihbarat örgütleri devlet oldukça kaçınılmazdır ama mutlaka bunu yasal bir şekilde denetlemek gerekiyor. İç konularda istihbaratın alanı kısıtlanmalıdır. İstihbarat örgütleri her ülkede olmalı ancak istihbarat faaliyetleri yasal bir çerçevede olmalı. Millet iradesini yasama yürütme yargı ile gösteriyor, bu organlar kişiye özgü yasa çıkarmamalı. Jitem’in hiçbir yasal gücü olmadan kendini salt devletin kutsallığına bağlaması yanlışlıkları getirdi. Devleti korumak adına sır kavramını her şeyle örtüştürdük. Halkı dizayn edecek olan devlet değil halktır.
2 / Arif Çelenk : Bizler daha düne kadar MİT’in yaptıklarını kahramanlık olarak görüyorduk. MİT ve askeriye bir bütündür. Düne kadar MİT Müsteşarı askerlerden seçilirdi çünkü askerler devletin gerçek sahibiydiler. Daha düne kadar MİT Müsteşarının kim olduğundan haberimiz bile yoktu. Benim bakışım beni yanıltmıyorsa ilk defa askerlikle ilgisi olmayan MİT müsteşarı Hakan Fidan’dır. İlk defa Hakan fidan ile birlikte MİT askeriye ile olan ilişkisini bir tarafa bıraktı kendini sivile yöneltti. Hakan Fidan göreve gelmeden önce MOSAD tarafından devlet uyarılmıştı. MİT ilk defa Hakan Fidan ile milli iradeye saygılı bir şekilde dışarıya açıldı. Devlet ve Apo görüşmelerini çok olumlu buluyorum.
3 / Kamuran Karasu: Ulus devlet fikri bence tartışmaya açılmalı. Globalleşmenin olduğu bir süreçte insanların bu tür lokal değerleri tartışması gerekiyor. Ulus devlet ıygulayıcıları dünya barışına neler kattığını görüyoruz! . Bugün ülke olarak boğuştuğumuz Kürt meselesi ulus devlet sonrasında uygulanan “tek tip siyasetin ürünüdür.” Karşı taraf ta kalkıp yeni bir ulus devlet istemesi bizi barışa götürmez. Ama elbette ki daha adaletli bir sistem uygulanmalı ve Kürt halkı da bu ülkede rahat ve eşitlik çerçevesinde kendini ifade edebilmelidir. Bu kanın durması için kimin ne yapması gerekiyorsa yapmalıdır. Eğer MİT PKK’yla görüşüp barışı sağlayacaksa hiç geri durmasın, bu olumlu bişey ama hükümet bu sürece sahip çıkmalı ve bizzat insiyatif almalı, doğrudan görüşmelidir. Neticede istihbarat örgütlerinin görevi barış görüşmeleri yapmak değildir bu tür görevler seçilmiş insanların ve sivil akil adamların işidir. Bunun yanında JİTEM bir taraftan devlet bir taraftan da devlet değildir. İstihbaratı sadece zarar verici olarak görmek yanlıştır.
4 / Efkan Özçimen : Başbakan ya da hükümet bu süreci göremez miydi? Kürt açılımı neden devam ettirilmedi? MİT bu görüşmeleri devam ettirmeliydi hükümet de bu sorunu çözmeli. ‘Kürtlerin talebi ne?’ sorusu başbakandan gelmeli. Hatta MİT’e gerek kalmadan hükümet bu sorunu çözsün. MİT barış görüşmeleri için elbette insiyatif almalı ama hükümet bu sorunu çözmek istiyorsa bu işi MİT’e bırakmamalı bizzat devreye girip muhatabıyla görüşmeli.
5 / Emin İleri : İstihbarat örgütlerinin görevleri tam olarak ne olmalı konusunu uzun uzun konuşmak istemiyorum, neticede kaba olarak istihbarat örgütlerinin görevi, ülke için gerekli ve önemli istihbarat bilgileri toplayıp karar mercilerine iletmektir. Bazı “özel ülkerin, özel durumları” olabilir, tıpkı bizim ülkemiz gibi… Eğer sivil siyaset/hükümet barışı konuşmak için muhatabıyla(PKK’yle) görüşütüğü zaman toplumda bir rahatsızlık(!) yaratacaksa elbette bunun yerine çeşitli kurumlarını devreye sokabilir MİT gibi kurumlar olabilir mesela. MİT PKK ile görüşmeli. Bu görüşmeler belki daha önce olsaydı bizlerle yaşıt gençler ölmeyecekti. Yasadaki bu değişmeler yanlıştır ilerde başka başbakan geldiğinde çok farklı bir noktaya çekilebilir. MİT barış görüşmelerine devam etmeli ve ilerde sivil siyaset buna el koymalı ve bunu sahiplenmelidir.
6 / Abdullah Adanur : MİT ve diğer istihbarat örgütlerinin nasıl çalıştığını bilemiyoruz. İstihbarat Örgütlerinin edindiği bilgileri ellerinde bulunduranlar bu bilgileri dilediği gibi kullanmışlardır. CHP’nin görüşleri halkı devletten koruma anlayışına dönmüştür. Bu görüş barışın sağlanması adına çok önemlidir. Uzun uzun konuşmak istemiyorum bu konu hakkında ama MİT-PKK görüşmeleri olumludur, gerekirse devam etmelidir.
7 / Ercan Kılıç : Karanlığın olduğu vakit aydınlığa yakındır. Deprem düzelmenin habercisidir. Hukuk ve kanun bireysel değildir maalesef şu an da kişiye uygun yasa çıkarılmıştır. Ülke olarak yaşadığımız bu kargaşalı dönem sonun da barışa ulaşacağımıza inanıyorum. Bu kişiye özel kanunlardan kurtulup gerçek anlamda hukuk devleti diyebileceğimiz bir devlet anlayışına ulaşacağımıza inanıyorum. Başka ülkeleri tam olarak bilmiyorum bizim gibi sorunları olduğunda istihbarat örgütleri ne görevler yapar bilemiyorum. MİT-PKK görüşmeleri barış adına çok önemli görüşmelerdir devam edilmelidir. Ama bu istihbaratın görevimidir onu bilemiyorum.
8 / Aykan Erdemir : Bu konuyu çok önemsiyorum. Temel hak ve özgürlüklerin ihlal edilemeyeceğini savunanlardanım. Devlet sırrı sonsuza kadar sır kalmamalı kamuoyu bir süre sonra bu sırlara ulaşabilmeli. Neyin devlet sırrı olup olmayacağına kimin karar vereceği de önemli bir konudur, bizler mecliste bu devlet sırlarına karar verecek bir kurul önerdik. Bu kurul temel hak ve özgürlükleri kısıtlamadan sırlara karar vermelidir. Bence artık günümüzde günışığı yönetimi dediğimiz şeffaf ve hesap verilebilirlik yönetim anlayışı hakim olmalı. Biz de daha fazla şeffaflık ve hesap verilebilirliğin yanında olacağız.
Genel başkanımızın diyalog sürecini sekteye uğratacak bir açıklaması olmamıştır. Farklı kültürler ve farklı toplumlar üzerinden bu konuyu açıklamak daha iyidir, Kuzey İrlanda’da yaşananlara bakabiliriz. Çatışma çözümlemesi sürecinde tekerleği yeniden keşfe gerek yoktur, dünyada sorunları çözmede kullanılan belli yollar var. Ben bu çerçevede hükümetin kullandığı yöntemi doğru bulmuyorum. Türkiye’de yaşanan bu sorun çok yönlü bir sorundur ve ancak bütüncül bir çözümle çözüme ulaşır. Tüm yönleriyle çözülmeli bu sorun ve çözüm sonunda kimse kendini kazanmış hissetmemeli Türkiye kazanmış olmalı. Şiddet başlatılması kolay ama bitirilmesi zor bir süreçtir. Çözüm aşamasında sabır gereklidir, keskin ve çabuk çözümler olmamalı. Bu ülkede kim özgürlükleri genişlettiyse biz onu takdir ederiz.
ÖNERİLER
Daha fazla katılım sağlanmalı
DEĞERLENDİRME
İLETİŞİM
SİVİL TOPLUM İLE
Yaklaşık 100 kişi/kuruma telefon mesajıyla ve telefonla davet gönderildi. Yaklaşık 20 kişi davete icab etti.
MİLLETVEKİLLERİ İLE
Telefon mesajıyla ve kimi vekillere telefonla irtibata geçtim bir kişi katılım sağladı.
MEDYA İLE
Haber ajanslarını ve yerel gazeteleri mail ve telefonla davet etmeme rağmen katılım sağlanmadı.
SONUÇLAR
TkMM ilkelerimiz videosu ile genel konuya ilişkin videolar gösterildi. Genel konu ve genel konunun anayasa olan ilişkisi ele alındı.
DEĞERLENDİREN KİŞİ
Bursa kMM Hamalı Emin İleri