YER:Bursa Büyükşehir Belediyesi Meclis Salonu
TARİH:07.10.2011
KATILIMCILAR
DERNEK, VAKIF VE GİRİŞİMLER
1 / Özgür Düşünce Platformu (İsmail Kılıç)
2 / Genç Siviller (Murat Fırat)
3 / Diyarbakırlılar Derneği (Şehmus Seviş- Başkan)
4 / Avrasya Gençlik Federasyonu (Emre Köylü- Başkan)
5 / Kamu Hizmetleri Derneği (Ömer Küçükkaya- Başkan)
6 / Mazlumder (Şakir Çalışkan- Başkan)
MESLEK ODALARI
1/ Bursa Barosu (Zekeriya Birkan- Başkan)
SENDİKALAR
KANAAT ÖNDERİ VE BİREYLER
1/ Nurettin Özbağırkıran
2/ Mehmet Öztürk
3/ Bülent Seylan
4/ Sibel Adaşlar
GÖZLEMCİLER
1/AK Parti (Ömer Bay- Osmangazi İlçe Başkanı)
KATILAN MİLLETVEKİLLERİ
1/ Mustafa Öztürk (Ak Parti)
BELEDİYE BAŞKANLARI
MESAJ YOLLAYANLAR
DİĞER KATILIMCILAR
15 izleyici katıldı.
MEDYA
1/ Bursa Şehir Gazetesi
2/ İhlas Haber Ajansı
MODERATÖR:Şakir Çalışkan
KONU: 24. döneminde TBMM’ni ne bekliyor?- 2. döneminde TkMM’ni ne bekliyor? — 24. döneminde TBMM’nden ne bekleniyor? 2. Döneminde TkMM’nden ne bekleniyor?
KONUŞULANLAR
1 /Şehmuz Seviş: 82 Anayasasından bugüne ülkemiz çok bedel ödedi. Cuntanın başına buyruk ortaya attığı antidemokratik bir anayasaydı. Özgürlükler yasaklandı ve nefret tohumları saçıldı. Halkı koyun haline getiren bir anayasaydı. Yıllardır bunun acısını çekiyoruz. Darbe döneminden kalan anayasanın devlet odaklı değil, insan odaklı olması gerekir. Yıllardır konuşup duruyoruz yeni/sivil bir anayasa yapılsın diye evet ülke olarak yeniden yeni ve demokratik bir anayasa istiyoruz. Toplumu kapsayacak, barışı ve adaleti sağlayacak bir anayasayı TBMM’den istiyoruz, milletvekilleri meclise gönderen biz müvekkillerin en doğal talebidir.
2 /Zekeriya Birkan: Yeni anayasa için zaman kaybına tahammülümüz yok. Ortak akıl ile hazırlayacağımız anayasa Türkiye’nin geleceğini aydınlatacaktır.
1982 anayasasını darbecilerin kendi fikirlerine göre hazırladığı bir anayasadır. Darbe kokulu anayasanın hiç kimseye yararı yoktur.İnsan ön planda değil. Önemli olan insan mı, yoksa devlet mi? Ben bu anayasanın değişmesi konusunda umutluyum. Yeni dönemde güzel bir anayasa ortaya çıkacak. Türkiye kritik bir dönemeçten geçiyor. Bu eşiği geçersek önümüz açılır. Hazırlanan anayasanın sihirli bir değnek değildir. Anayasa yürürlüğe girince her şey düzelecek diye bir durum yok. Seçimden önce Bursa Barosu’nda hemen hemen bütün siyasi partilerin temsilcileriyle görüştüm. Hepsinin ortak görüşü anayasanın değiştirilmesi. Anayasa sürecini fazla uzatmamak lazım. Parlamentomuz açılmıştır. Milletvekillerinde o irade var. İnşallah en kısa sürede tüm toplumun taleplerini karşılayacak anayasayı yaparız.Statükonun ciddi bir direnişi var, buna dikkat etmemiz lazım. Meclis yeni anayasayı yapabilecek bir güçte. Artık kaybedecek zamanımız yok. En kısa sürede bir konsensus oluşturarak yeni anayasa yapılmalı. Toplumda hiç kimsede bir mağlubiyet hissini yaratmayan bir anayasa olmalı. Bireyin özgürlüğünü savunan bir anayasa olmasını temenni ediyoruz.
3 /Ömer Küçükkaya: Yeni anayasa da adli yargı da çalışan personeller için ayrıca bir düzenleme getirilmelidir. Adli yargı çalışanların ciddi sorunları vardır. Aynı şekilde kamu da çalışan tüm memurların sorunlarını giderecek bir düzenleme şarttır.
Ceza kesen değil, suçu önleyen bir sisteme kavuşmamız lazım. Yeni anayasa yapılırken Kürt meselensin temelini oluşturan dil meselesi de halledilmedir. Çok dilliliğe geçilmesi mecburidir. Seçim barajına anayasadan bir düzenleme/denetim getirilmelidir. Vatandaş ibareli bir anayasa olması şarttır.
4 /Sibel Adaşlar: Kadın sığınma evleri yerine, kadın destek evleri kurulmalı. Bu destek evleri kadınlara meslek öğretmeli. Kadın sığınma evleri mevcut haliyle tembel kadın besleyen bir durumdadır. Dolayısıyla bu kadın destek evleri hem kadına yardımcı olacağı gibi, tembellikten uzak ve meslek edinmesine yardımcı olacak kurslar açmalıdır bi nevi uzaman eleman yetiştirmelidir. Hepinize teşekkür ederim.
5 /Murat Fırat: Sorun aslında anayasanın değişip değişmemesinden önce, sorun bir zihniyet sorunudur. 1923’ten başlayan bir süreçtir. Eğitim sisteminin değiştirilmesiyle bu sorun hallolur. Medya bu sorunun devam etmesini sağlayan bir unsur haline geldi.
Sistem artık kendini “tanrı” yerine koymaktan vazgeçsin. Kimin neye inanacağı, kimin başına ne takacağı, kimin hangi dili konuşacağı sistemin vereceği kararlarla olmaz bunlar en doğal haklardır, sistem bunlara uymalıdır. Yeni anayasayla birlikte resmi tarih’te değiştirilmelidir. Öğrencilere zorla okutulan andımız ve milletvekili yemini kaldırılmalıdır.
6 /Ömer Bay: Tüm sorunlar yeni anayasayla çözülür diyemeyiz ama mevcut anayasa tüm sorunların kaynağıdır diyebiliriz. YÖK’ün yapısı değiştirilip demokrat bir yapı haline getirilirse kaldırmaya gerek kalmaz. Teşekkür ederim.
7 /Bülent Seylan: Türklerden başka kimsenin hiç bir şey olmadığı bir anayasayla yönetiliyoruz. Her şey Türk’e ait. Diğer farklılıkların hiçbir değeri dikkate alınmıyor. Bu anlayış değişmeden huzura erişebilir miyiz? Yeni anaysa tekçi zihniyetten tümüyle arındırılmalıdır. Reel politikaya uygun ve yeryüzü standartlarına uyan bir anayasa istiyoruz. Hükümet istersen bunu yapabilecek güçtedir ama işte hükümetten ne kadar istiyor bu süreçte bekleyip göreceğiz umudumuz odur ki tüm yurttaşları memnun edecek bir anayasanın yapılmasıdır.
8 /Mustafa Öztürk: Mevcut anayasa insanların ihtiyaçlarını karşılayamadığı için bir anayasa yapma gereği farz olmuştur. Referandumla 26 maddeyi değiştirerek çok ciddi bir adım attık Türkiye’nin dönüm noktası olarak tanımlayabiliriz referandumu. Türkiye’nin sivilleşmesinin ciddi bir işaretiydi, toplum ciddi mana da destek verdi. Halk referandum da şu mesajı vermiştir; biz demokratik, sivil ve toplumun değişik katmanları içinde barındırdığı katılımcı yeni bir anayasa istiyoruz, demiştir. 12 Haziran seçimlerinde de bunu net bir şekilde ortaya koymuştur. Bugün meclisin çoğunluğu bir mutabakatla anayasanın değişmesi gerektiği inancı mevcuttur bu çok önemli bir gelişmedir. Hazırladığımız taslağı sivil toplum kuruluşlarına göndererek onların görüş ve önerilerini aldık, almaya da devam edeceğiz. Yeni anayasa Türkiye’ye huzur getirecek, meclisin bu konuda ortak çalışma yürüttüğünü söyleyebilirim. Türkiye’nin temel meseleleri bu anayasayla çözüleceğine inanıyoruz. Arkadaşların söylediklerini hepsini not ettim bu fikirler bizler için çok önemlidir. Yeni anayasa konusun da halkımız bize güvensin inşallah yeni, özgürlükçü bir anayasa yaparak iç barışı sağlayacağımıza inancımız tamdır, yeter ki halkımız bize destek vermeye devam etsin.
Bu güzel çalışmalarınızdan dolayı sizleri tebrik ederim. Ben vakit bulduğum müddetçe katılmaya çalışacağım, gelemediğim zamanlar arkadaşların gelmesini sağlayacağım. Hepinize teşekkür ediyorum.
ÖNERİLER
Toplantılara katılım arttırılmalı.
ORTAK SONUÇ
DEĞERLENDİRME
İLETİŞİM
SİVİL TOPLUM İLE:
20’den fazla sivil toplum kuruluşuna mesaj ve mail yoluyla duyuru yapıldı. Katılım göstermeyen gruplara özel olarak tekrardan rica edildi. Onlara yakın insanlardan da o grupları davet etmelerini rica ettik. Ama yine bir sonuç alamadık.
MİLLETVEKİLLERİ İLE:
İl başkanları aracılığıyla Millvekillere ulaşmaya çalıştık, Ak Parti’den bir vekil katılım sağladı. CHP Abant kampında olduğunda herhangi katıl sağlamdılar ama bundan sonra katılacaklarını söz verdiler. MHP den bir ses yok.
MEDYA İLE:
E-posta ve cep mesajları yolu ile Bursa’daki medya yetkililerine mesaj atıldı.
SONUÇLAR
Mutfağın yolladığı videolar izletildi. Katılımcılara 10 istek taslağı dağıtıldı Genel konu bu istekler üzerinden tartışıldı ve tabiî ki çoğu anayasayı ilgilendirdiği için genel itibariyle anayasa tartışıldı.
DEĞERLENDİREN KİŞİ
Emin İLERİ ( Bursa Küçük Millet Meclisi Hamalı )
07.10.2011 Bursa kMM Toplantı Tutanağı
previous post