Tarih :07.11.2009
Yer : Ördekli Kültür Merkezi
Katılımcılar:
1. Bursa Barosu – Zeki Kahraman (Başkan)
2. Gesiad – Ömer Aybey ( Başkan yardımcısı)
3. Kamu- Sen – Selçuk Türkoğlu (Başkan)
4. Musiad – Cemil Tekin (Başkan)
5. Memur Sen – Numan şeker ( Başkan)
6. Mimarlar odası- Şenol Şimşek ( Başkan)
7. Bursa Tabip Odası- Dr. Bülent Aslanhan (Başkan)
8. İnşaat Odası Başkanı- (Necati Şahin)
9. Bursa Gazeteciler Cemiyeti- Nuri Kolaylı (Başkan)
Diğer Katılımcılar:
1. Volkan TÜRKYILMAZ – Harita Mühendisi
2. Sosyal Hizmetler İl Müdür Yardımcısı
3. Dr. Hüseyin Hüsnü Serdar
4. İdris KALENDER(Emekli Öğretmen)
5. Av. Nilgün BERK
6. Av. Sedat GÖKDEMİR
7. Ali MOLLA
Milletvekilleri:
1. Hayrettin ÇAKMAK
2. Mehmet Emin TUTAN
3. Niyazi Pakyürek (22. Dönem milletvekili)
Mazeret bildiren vekiller:
Katılmayan Ak-parti milletvekillerinin tamamı şehir dışında olmaları sebebiyle mazeret bildirdiler. MHP milletvekilleri kongreleri olması sebebiyle Ankara’da olduklarını bildirdiler. CHP den katılım olmadığı gibi mazeret bildiren de olmadı.
Belediye Başkanları:
1. Recep ALTEPE ( Büyükşehir Belediye Başkanı)
2. Özgen KESKİN ( Yıldırım Belediye Başkanı)
3. Mustafa BEKTAŞ ( Keles Belediye Başkanı)
4. Seyfettin AFŞAR ( Büyükşehir Başkan Yard.)
Kolaylaştırıcı (Moderatör): Prof. Dr. Fikret Başkaya
Medya:
1. Cennet CANKILIÇ – Olay Gazetesi
2. Özlem Buğday YAĞMUR- Olay Gazetesi
3. Nihat Nasır – Olay Gazetesi
4. Yusuf Kayışoğlu( Olay Gazetesi)
5. Olay gazetesi
********** Toplantı içeriği ***************
Konular: (Gündem)
1- Genel Konu: Kürt Açılımı/ Demokratik Açılım/ Milli Birlik Projesi ve 82 Anayasası İlişkisi
2- Yerel Konu: Bursa’ nın Ulaşım Sorunları
Gıyasettin Bingöl : Amacımız seçenler ve seçilenleri bir araya getirmektir. Ayrıca Bursa’da herkesin bu toplantıya katılmasını istedik. Böyle tarihi bir mekânda bir araya gelmemizin daha önemli olduğunu düşünüyorum. Bu ayın konusu demokratik açılım, Anayasa ve Bursa’da ulaşım sorunu başlıkları olarak belirlendi. Önce sunum izlenecek daha sonra Prof. Dr. Fikret Başkaya moderatörlüğünde konuları sırasıyla tartışmaya devam edeceğiz.
Genel Konu
Sunum: Mutfak tarafından gönderilen DVD’ nin gösterimi yapıldı.
1- Volkan Türkyılmaz (Harita Mühendisi) : Osmanlının parçalanmasından sonra Türklerin ve Kürtlerin ortak vatanı doğru değil. Kürtlere özerklik meclise gelmemiş. PKK isyanını kabul etmiyorum. Buna PKK terörü denilsin. PKK taraf olarak kabul edilebilir mi?
2- Şenol Şimşek (Mimarlar Odası Başkanı) : Organizasyonda bir eksiklik var. Resmi mi? Burada ciddi bir topluluk var daha saygılı bir toplantı olmasını temenni ederim. Şu anda bir boşluk var. Sunumda hatalar var.
3- Moderatör : Türkiye toplumu sayısız tabular tarafından kuşatılmıştır. M. Kemal tabu, Kürt tabu, bu tabular neden bu kadar dayanıklı? Bugün burada bu tabulardan birini tartışacağız. Bunu anayasa ile birlikte tartışacağız.
4- Numan Şeker (Memur- Sen) : Biz ciddi bir sivil toplum kuruluşuyuz. . Bu bağlamda Kürt açılımı ismine karşıyız. Bu isim Demokratik açılım ve Milli birlik Projesi şekline dönüştü. Biz Merkezin TBMM olmasını istiyoruz. Türkiye’nin temel ihtiyacı demokratikleşmedir.
Biz bu sorunu çözmek istiyoruz.
Demokratik açılım;
1. Sivil toplum ve özgür birey
2. Demokratik hukuk devleti
3. T:c vatandaşlığı üst kurulu
4. Faili meçhuller araştırılsın
5. Yargı ve hukuk evrensel olmalı
6. Devlet şeffaf olmalı.
7. Özel ve resmi TV ler de yerel dillerde yayın yapılmalı
8. Sivil toplum örgütlerinin katkısı olmalı
9. Teröre kaynaklık eden nedenler ortadan kaldırılmalı.
Demokratik açılım süreci kötüye kullanılmamalı. Otuz dört örgüt mensubunun teslim olmasının şova dönüşmesi doğru değil. Milli Birlik Projesinin desteklenmesi gerekir. Bu süreçte bu projeyi kardeşlik zemininde tartışmak lazım
5- Av Zeki Kahraman : Biz Bursa barosu olarak bir anayasa hazırlığımız var. 82 anayasasının yönetmelik mantığıyla hazırlanmış. . Sivil anayasa doğru değil. Zaten anayasa sivil olmaktadır. Demokratik açılımı desteklerim ancak samimi bulmuyorum. Anayasanın ilk 4. maddesinin değiştirilmesi zaten mümkün değil. Türkiye’de Kürt sorunu vardır. Ama Türkiye’de başka sorunlarda var. Söz gelimi Sendikal sorunlar da var. Biz kişisel ve kurumsal destek vermeye hazırız. Türkiye’de demokratik açılım Kürtler üzerinden yapılamaz. Namuslu siyaset yapan her kez bunu dillendirmelidirler. Bu ülkede yoksulların ve yoksunların sorunları vardır.
6- Cemil Tekin (Musiad Bursa Şube Başkanı) : Bu ülkenin tabuları olduğu gibi tapuları da var. Nezih bir toplum, Dünya ya şehrimize baktım burada bir tarih var. Dünya bu ülkeye bakıyor. Bu konuşmalar yapılıyorsa demokrasi var demektir. Biz müsiad olarak kendi kurullarımızda kürt sorununu tartıştık. Bu ülkede Kürt sorunu var. Tıpkı bir ağacı kemiren kurt gibi. Bu gün Kürt istediği her mevki ve makama gelebilir.
Bölgede yaşayan çeşitli etnik yapılar var. Kürt açılımı varsa kapanışı da var. Türkiye dünya ekonomileri arasında yer alır. Terör örgütüne PKK isyanı denilmez. Tarihe şerh düşüyorum.
Demokratik açılımın Milli Birlik Projesine dönüşmesi iyi oldu ayrılık tohumları kimse ekmesin Artık sorunları halının altına süpürmeyelim. İnsanlar fikrini söylemelidir. Bütün dünya bize bakıyor.
1. Demokratik açılım her şeyi içermeli
2. TBMM’de çözüm olmalı.
3. Ekonomik yatırımlar yapılmalı.
4. Bölgede yol ve altyapı çalışmaları yapılmalı.
5. Hükümet terör sorununu çözmeli
6. Resmi dil Türkçe dir
7. Diğer diller seçmeli olarak okunmalı.
8. Özel sektörler bölgeye teşvik edilmeli.
9. Ekonomik sorunlar ortadan kaldırılmalı.
7- Dr.Hüseyin Hüsnü Serdar: Fikirlerimizden değil ama ön yargılardan arınabiliriz. Herkes bu milleti ve devleti seviyor ancak farklı. Kürt açılımının zorluğunu Dikkaldırım pazarında Diyarbakırlı pazarcıdan sebze almayan yaşlı bir kadın örneği ile açıkladı. Bölgede Demokratik açılım nasıl algılanıyor? Battı illerinde nasıl algılanıyor? Seçme ve seçilme aşiretsel bağlar veya tarikat önderleri ile etkin oluyor. Kaçak elektrik en çok bölgede. Kürt sorunu varsa ekonomik, demokratik olarak başlanmalı. Eski yasalarla memur hizmeti verilemez. Seçme ve seçilme haklarını memurlar tam kullanamıyor. Soruna sivil bir anayasa ile başlanmalı. Sunumda terörün neden olduğu mağdur ettiği kareler gösterildi. Ben bunların içerisinde Başbağlar ve madımak katliamını görmek isterdim.
Keşke bu projenin içi biraz doldurulsaydı. Tartıştığımız konular dün jön Türklerin konuştuğu sorunlara benziyor. İnsanlar, provoke etmemek gerekir. Siyasi ticari olarak ekonomik olarak bu şehirde her yöreden tacirler ihale alabilirler.
Bir anadil belirlenmeli ancak yerel dillere de serbestçe kullanılmalıdır. Tek devlet tek millet tek bayrak şiarı benimsenerek çözülmelidir.
8- Mehmet Emin Tutan (Milletvekili) : Cennet Cankılıç’ın yazısından hareketle bu toplantı Ak Partinin toplantısı değildir. Böyle bir toplantının olmasından dolayı çok keyif aldım.Ön yargılarımızdan arınmalıyız. Sivil anayasa ne demek. Türk anayasası hiç sivil olmadı ki. Hasip Kaplan’a biz bölünmekten korkuyoruz dedim. Oda hangi aklı başında Kürt ayrılmak istiyor dedi. Ayrılmadan birlikte yaşamaya geldik. Adına ne dersin deyin bu sorun var. Atatürk döneminde 16 Kürt isyanı olmuştur. Bunu görmezden gelemeyiz. Türkiye ye Demokrasi geldikçe her şey iyi olacak.
9- Selçuk Türkoğlu (Kamusen) : Beş generalin anayasasının yanı sıra Amerika’nın Kürt açılımını nasıl okumalı? Ülkenin bütünlüğü namus gibidir. Ülkenin parçalanmasıdır tartışamayız. İsimde bir sorun; var Kürt açılımından sonra Laz, Çerkez, Ermeni, Alevi açılımlarımı gelecek.
Yeni bir millet yaratılıyor. Sayın cumhurbaşkanı ve sayın başbakandaki değişimi izliyorum. Marksistlerin Amerikan projelerini benimsemeleri. Biz bunların karşısında durmaya devam edeceğiz. Bu projenin sahipleri şunu bilmelidirler. Şimdi sesiz duruyor. Ama sonra sesini yükseltir Türk milleti. Ben de burada yer alırım. Bu milletin kahır ekseriyeti bölücü değil. Dağlıca saldırısından sonra cenazeye katılanlar Kürt komşularının evini taşlamadı. Son düzlükte Türk ve kürt kardeşliğinin galip geleceğini düşünüyorum.
10- Dr.Bülent Arslan (Bursa Tabip Odası) : Biz homojen bir örgüt değiliz. İki konuda sıkıntı var. Ben gönül yarası filminin klibiyle çıkmak isterdim. Benim ağlamam için Kürtçe bilmem gerekmez diyordu önlü aktör. Ben Kürtlerle birlikte yaşadım. Bursa bunu tartışmaya hazır değil. Ak Partinin Bursa tabanı ve Diyarbakır tabanı aynı düşünmüyor. Ortada 40 bin yaşamını yitirmiş insan var. Dağda 8–10 bin insan var. Dağdakilerin yaşam süresi 4.2 yıldır. Demek ki her ailenden insan dağda var.
Evet, bu proje ABD projesidir. Bu yeni Osmanlıcılıktır. Bu genişleme getirecek. Ortadoğu haklarının yararına olacak mı? Birinin evlat acısı birinin kuyruk acısı var. Bu mesele bizim meselemiz. Önümüzde iki tercih var. 3 bin boşaltılmış köy var. On yedi bin faili meçhul var. Denenmemiş hangi askeri yöntem var. Bu proje PKK yı tasfiye edecek. Bu onların sorunu. Hala insanlar ölmeye devam edecek mi? Bu ülkenin bütünlüğü korunmalıdır.
11- Niyazi Pakyürek : Haber izlerken bu haberi niçin verdiler diye düşünüyorum. Ben fikrimi kimseye kabul ettirmek için söylemiyorum. Siviller ne kadar sivil diye düşünüyorum. Hep bir yerlere dayanmış olarak konuşuruz. Burada konuşulan konu sadece Türkiye konusu değil? Bu dünyada yalnız değiliz. Bizde analiz yapacak kurumlar yok. Başka kaynaklar aktarılıyor. Toplumda ciddi bir güvensizlik var.
12- Hayrettin Çakmak (Milletvekili) : 2006 yılında bir istatistik vardı. Bazen öyle laflar duydum. Açık konuşalım Osmanlı bitti. Anayasada 200 yerde devlet sözcüğü geçer. Bu ülkede herkes 1.sınıf vatandaşıdır. Bölgede feodal yapı dağıtılmalıdır. Sorunun çözümü için Sayın Baykal yerinden yönetim demiş. 89’da Biz doğru pozisyon alabilir miyiz? Sloganiklikten çıkmalıyız. Net olmalı ve net konuşmalıyız. Doğru benim aleyhimdeyse de Söylemek lazım. Ortak akılda buluşalım.
13- Nihat Nasır (Gazeteci) : Sorunun tespitine yönelip somut çözümler göremedim. Önce teşhis konulmalı Asıl sorun rejim sorunudur. Yeni bir idare kurulmuştur.Sorun rejim sorunu olarak tespit edilseydi tabuları tartışabilir miydik? Ben Bingöllü’yüm konuşurken bölücü olarak nitelendirilmekten korkuyorum. Ben bölücü değilim .Bir paradoksal durum var. Açılım karşısında duranları anlamakta zorlanıyorum. Sorun terör sorunu değil. Terörü ortaya çıkaran nedenlerini görmek lazım. 12 Eylül idaresi ayet ve hadislerle bölücülere karşı bildiriler dağıtıyordu. Sorunu rejim üretmiştir. Örgüt rejimden ayrı değil
Günümüzde konjonktür değişmiştir. Sorunları yeniden değerlendirmelidir. Kimse Ayrılmak istemiyor. Bunu kim yaparsa yapsın değişen bir şey yok. Sorunu rejim sorunu olarak görmeliyiz. Kürt Halkı bu devlet ve millete yürekten bağlıdır. Aksi durumda çoktan bölünmüştü.
14- Ömer Aybey (Gesiad) : 1985’te Kürtçe yasaktı.Çok fahiş fiyatlara satılırdı.Sorunu da çok eğitim ve ekonomik sorun olarak görmek lazım.Kürt koşumu da seviyorum.
15- İdris Kalender (Emekli Öğretmen) : Bu açılımı destekleyenler konuşuyorsa karşısındakilerle konuşmalı. Türk Ordusuna tabu denir mi? Dünyadaki hangi devlette açılım var.Devlete tabu demek bir problemdir.Demin söylendi sivilleşelim.Sivil devlet sivil ordu olur mu ?Sivil kavram saçmadır.Devlet her şeyden önce resmiyettir.Devlet sivil olursa devlet yok demektir.Bir Cumhuriyet Devrimi yapıldı.Bu salonda Atatürk resmi nerede?
Türk Kürt sorunu yok.Bu ulus ötesi bir ABD projesidir.Kürt sorunu varsa Türk sorunu da vardır.Kürt sorunu çözülmüştür.Sorun toprak ağalığı sorunudur.Bölgeler arası denge sağlanmalıdır.Doğuda büyük yatırımlar yapılmalıdır.Türk’te Kürt’te biziz.Biz aynı milletiz.Karamsar değilim.Kardeşlik temelinde sorun çözülecek.
16- Cennet Cankılıç (Gazeteci) : Böyle bir organizasyon Bursa’da ilk defa gündeme geldi. 80 sonrası A politik bir nesildenim. Bize resmi ideoloji dayatıldı. Ufkumuz açılmadı. Özal dönemi ile birlikte aydınlanma başladı. Şimdi bu açılımla birlikte zihniyet değişimi başladı. Bu projenin en önemli ayağı demokrasidir. İlk duyduğumda Kürt açılımı sözünden ürktüm. Sonra iktidarın kararlı olduğunu görünce düşüncem değişti. Projeyi destekliyor , elini taşın altına sokuyorum. Milletvekilleri, Belediye başkanları, ve il başkanı sorunu sahiplenmelidirler.Düşüncelerinden dolayı kimse tutuklanmamalı. Bir zihniyet devrimi yaşıyoruz. Bir oğlunu asker olarak kaybetmiş, diğer oğlu da dağda buna ne demeli. Demokrasi ifade özgürlüğüdür.
Bu proje dayatmadır diyenlere gelin kararlarınızı biz alıp uygulayalım derim. Türkiye yi bölmeyeceğini düşünüyorum. Atatürk ismi etrafında oluşan tabular var.
17- Sosyal Hizmetler İl Müd. Yardımcısı : Siverek’te çalıştım.Devlete ve millete bağlılıklarını gördüm. Beni öğrencilerim yolcu etmeye geldi. Onlara evrensel değerler yerine Jakoben düşünceler aşılamadım. Derste ateizmi savunan, Kürdistan dağlarında gezen mavi gözlü kızlar şiirini yazanla da uyum sağladım .Yeter ki onlara insan gibi davranalım. Ben modern bir din kültür dersi anlattım. ABD Emperyalizmine karşı fikirler ürettim. Kaliteli eğitimci ve din kültür öğretmeni gönderilmeli.
Yerel Konu
Genel konu üzerine yapılan görüşmenin uzunluğundan ve toplantı için ayrılan zamanın dolmasından dolayı, yerel konunun görüşülmesi aralık ayına bırakıldı.
Dokümantasyon:
Toplantıda İstanbul’dan gönderilen DVD ve afişler kullanıldı. Sivil Anayasa için Önermeler kitapçığı ve TBMM-OÇG/TkMM tanıtım broşürleri dağıtıldı.
Değerlendirme:
Bursa’nın ilk kMM forumu başlangıç için son derece olumluydu. Herkesin ortak fikri bu forumun Bursa’ da bir ilk olduğu ve devamının önemli olduğu belirtildi. Kurum katılımını daha da genişleteceğiz.
Değerlendirenler: Mehmet Emin Yalçin