YER:Bitlis Gençlik Meclisi Toplantı Salonu
TARİH:02.04.2011
KATILIMCILAR
DERNEK, VAKIF VE GİRİŞİMLER
1 / Bitlis Kent Konseyi (Songül KAYA – Sekreter)
2 / Bitlis Gençlik Merkezi (İlyas İçyer – Başkan)
3 / Bitlis Folklor Eğitim Merkezi (Cüneyt TUTĞAÇ-Başkan)
4 / Akdeniz Üniversitesi Ekoloji Topluluğu (Gökhan KAYAK-Başkan)
5 / Beşminare Kültür Sanat Derneği (Esra TURHAN-Üye)
6 / Bilişim Derneği (Selim BALIK-Yönetim Kurulu Üyesi)
MESLEK ODALARI
Katılmadı
SENDİKALAR
1 / Enerji Bir SEN
KANAAT ÖNDERİ VE BİREYLER
GOZLEMCİLER
Gözlemciler Katılmadı
KATILAN MİLLETVEKİLLERİ
Milletvekilleri Katılmadı
BELEDİYE BAŞKANLARI
Katılmadı
MESAJ YOLLAYANLAR
Katılım olmadı.
DİĞER KATILIMCILAR
Çeşitli sivil kuruluşlardan ve halktan toplam 2 izleyici/gözlemci katıldı.
MEDYA
1 / Doğru Haber Gazetesi (Özcan CİRİŞ)
MODERATÖR
Songül Kaya, (Bitlis Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Şefi)
KONULAR
GENEL KONU: Nükleer Enerji Santralleri ve Türkiye’nin Enerji Politikası
YEREL KONU: 10 İstek ve Genel Seçimler
KONUŞULANLAR
1/ Akdeniz Üniversitesi Ekoloji Topluluğu (Gökhan KAYAK-Başkan):Kendimize şunu sormakla başlayalım. Dünyanın nükleer enerjiye ihtiyacı var mı? Kavramlardan uzak kalarak eleştirmek doğru olmaz . Öncelikle enerji kaynaklarını bir gözden geçirmekte fayda vardır. Yenilenebilir enerji kaynakları nelerdir. Ekolojik dengeyi bozmayacak üretim modelleri nelerdir. Temiz bir dünya için nelerden vazgeçebiliriz. Mesel cep telefonundan? Bilgisayarlardan? Pillerden?. Bunlar hayatımızın neresinde. Bunları analiz ettikten sonra küresel boyutlu bakarak ve oradan da ülkemize indirgeyerek çalışalım. Bizim için nükleer enerji nedir? Neden ihtiyaç duyarız? Bir silahlanma modeli midir nükleer enerji. buradan da kendi enerji politikamızı inceleyebiliriz. Bir savunma mekanizması olabilir mi? Ne kadar masumcadır? Bugün depremle sarsılan Japonya da Nükleer enerji santralleri ikinci bir çernobili hatırlatıyor değil mi. Haberlerde duyarız. Ülkemiz bulunduğu konum itibariyle bir koridor görevi görüyor Rusya ile sıcak denizler ya da Ortadoğu ile Avrupa. Aynı zamanda bir enerji koridoru. Doğal gaz boru hatlarının geçtiği bölgeleri biliriz. BTC boru hattı gibi. Tabi siyasi etkenler önemlidir bu koridorun kullanımı için neticede ülkenin bir politikası var.
2/ Esra Turhan:Bence iş nükleer enerjiye varmadan önce daha da kolay kullanılacak enerji kaynakları var rüzgar enerjisi güneş enerjisi ya da hidroelektrik enerjisi. Çünkü hiçbir şey insan sağlığından önemli değildir. Hiçbir ülke savunma sanayisini ya da başka bir alanda güçlendirme yaparken nükleer enerjiye masum bir şekilde sarılmaz. İleri teknolojinin kullanıldığı bu enerji şekli tarifsiz acılar bırakabiliyor. Çernobil bunların bir örneğidir hala etkilerini yaşamıyor muyuz.?
3 / Cüneyt Tutğaç: Nükleer enerji odaklı bir savunma sanayi ciddi bir yıkımdır. Gelecek nesillerin yok edilmesidir. Farklı alternatifler gerekir mesela ülkemiz jeotermal enerji bakımından dünyanın 7. ülkesidir. Neden değerlendirilmesin ki? Hem dışa bağımlı değil hem çevre dostudur. Ama ülkeler maalesef politikalarını belirlerken daha acımasız davranmak zorundadırlar. İran nükleer yapılanma içerisine girdiğinde Amerika hemen savaş açma hazırlığına girebiliyor. Bence Küresel Köyün vazgeçilmez enerjisi nükleer enerjidir. Kitlesel savaşlarda etkin bir enerjidir yani çok güçlü etkisi vardır. Küreselleşmenin vazgeçilmezleri bundan da vazgeçmeyecektir
4 / Bilişim Derneği (Selim BALIK-Yönetim Kurulu Üyesi ): Çok hakim olduğum bir konu değil fakat politikalar üretilirken ülke menfaatleri ön plana çıkar ve ulusal politikalar bireyselleşmeden uzaktır. Ülke menfaatleri söz konusu olunca masum bir fikre kapılmak yanlış çünkü dünya düzeni masumiyetten çok uzak kalmakta. Ülkemizin içinde bulunduğu konumda nükleer santrallere asla ihtiyacı olmadığını, verilen sözlerin nedeni olarak görünenin emperyalist-kapitalist sistemce küreselleşme politikaları sonucu oluşturulan bir sistem olduğuna inanıyorum.
5/ Bitlis Gençlik Merkezi (İlyas İçyer – Başkan) Ülkemiz enerji yapılanmasında nükleer enerjinin yeri olmamalıdır. Bunca kullanılmayı bekleyen öz kaynaklarımız mevcut iken, nükleer santral kurulmasını istemek zengin bir meyve-sebze bahçesi olan birinin bu zenginlikten yararlanmayıp, eczaneden milyonlarca para ile vitamin hapı almasına benzemektedir. Çernobil hala hafızalarda ben her zaman bu tür bir enerjinin karşısında olacağım.
ÖNERİLER
1 / Esra Turhan: Mersindeki Nükleer Enerji Karşıtı Platformuna destek verilebilir.
ORTAK SONUÇ
DEĞERLENDİRME
İLETİŞİM
SİVİL TOPLUM İLE
18 Adet Sivil Toplum Kuruluşuna mesaj ve mail yollandı. 8 Adet Telefonla arandı.
MİLLETVEKİLLERİ İLE
İletişimde Seçim öncesi olduğundan problemler yaşandı.
MEDYA İLE
Bitlis Merkez ve Tatvan ilçesine bilgi verildi
KATILIMCILARLA
Katılımcılar konuyu değiştirmeden konuştular.
SONUÇLAR
DEĞERLENDİREN KİŞİ
02.04.2011 Bitlis kMM Toplantı Tutanağı
previous post