YER: Bitlis Belediyesi Toplantı Salonu
TARİH:05.02.2011
KATILIMCILAR
DERNEK, VAKIF VE GİRİŞİMLER
1 / Bitlis Kent Konseyi (Ferhat Gök – Yönetim Kurulu Üyesi)
2 / Bitlis Eren Ünv. Öğr. Konseyi (Emrullah Sağlam –Bşk)
3 / Bitlis Gençlik Merkezi (İlyas İçyer – Başkan)
4 / Ahlat Güzelleştirme Geliştirme Derneği (İsmail Yurttaş -Başkan)
5 / Ahlat Tarihi Eserleri Koruma Derneği (Refa Gökkulak -Başkan)
6 / Bitlis Gazeteciler Cemiyeti(Rojhat Avşar- Bşk)
7 / BİFEM (Cüneyt Tutgaç- Başkan)
8/ Tatvan Gazeteciler Cemiyeti (İlhan Karabulut-Genel Sekreter)
MESLEK ODALARI
1 / Tatvan Ticaret Odası (Muhsin Hacıyusufoğlu)
2 / Bitlis Barosu (Mezher Yürek-Avukat)
3 / Cemil İlk (Güroymak Esnaf Odası – Başkan) (Oda adı ile kişi adı yer değiştirecek)-
SENDİKALAR
1 / Katılmadı
KANAAT ÖNDERİ VE BİREYLER
1 / Cengiz Kanık (Öğretmen)
GOZLEMCİLER
1 / Bitlis Eren Üniversitesi Öğrenci Konseyi (Emrullah Sağlam)
2 / İlhan Karabulut (Bitlis Gazeteciler Cemiyeti- Genel Sek.)
KATILAN MİLLETVEKİLLERİ
Milletvekilleri Katılmadı
BELEDİYE BAŞKANLARI
Katılmadı
MESAJ YOLLAYANLAR
Olmadı.
DİĞER KATILIMCILAR
Çeşitli sivil kuruluşlardan ve halktan toplam 2 izleyici/gözlemci katıldı.
MEDYA
Haber servislerinden katılım olmadı.
MODERATÖR
Songül Kaya (Proje Uzmanı, Bitlis Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Şefi)
KONULAR
GENEL KONU: Siyasette ve Toplumda Üslup
YEREL KONU: Konuşulmadı
ANAYASA
KONUŞULANLAR
1/ İsmail Yurttaş (Ahlat Geliştirme Güzelleştirme Derneği Bşk.):Hayattın gerçeklerini söyledi fakat futbol seyircisi kısmında çelişkiye düştü. Üslubu düzeltme ve geliştirme olaya toplumsal bakmakla alakalı. Alt tabakadan bakarken hem kendi hem başkalarının üslubunun nasıl olmasını irdelerken eksiklikleri değerlendirmeliyiz. Komplekslerini yenebilmiş insanlar o kadar hayata gülümser. Sohbet ederken sohbetin üslubunu ona göre ayarlar.1-0 galip gelmeci tartışma olmamalı. Karşımdaki nasıl yenerim şeklinde düşünülmemeli. Büyük düşünürlerde karmaşık sıfırdır. Örneğin Mevlana gel derken buradan yola çıkıyor.
12 Eylül Türkiye de bazı şeyleri tersine çevirdi. Donamsız insanlar toplumun başına geçti.Başka bir olay hakkında örnek verdi ‘Demirci Mehmet efe denizliden yardım toplarken hark yardım etmediği için emrindekilere denizliye gidin önünüze çıkan 3 kişiyi asın dedi. Böyle yapıldıktan sonra denizli halkı yardım etmeye başladı. Efe bu adamlar suçsuz bunları niye astın. O da yönetim ya ilimle ya zulme olur diyor.’ O yüzden siyasette üslupla ilgili tartışılması gereken noktalardan bakmak lazım. Amaç otoriteyi sağlamaksa, kaygı buysa, kaygı donanım ve özgüven eksikliğinden kaynaklanır. Donanım eksikliği bundan kaynaklanır. Donanım üzerine yoğunlaştı.
2 / Refa Gökkulak (AHTEK Başkanı): üslup tartışmasında her şeyin başı eğitimdir. Yetişme tarzı üslup üzerinde etki bırakır. Başbakan veya genel başkanın üslubunu bozması ekran karşısında yanılgıdır. Toplum olarak duyarlı olmalıyız. Türkiye’de kırmızı ışıklara bile duyarsız kalınıyor. Biz bu konuda bile insanları eğitemiyoruz
3 / Yusuf Bey (Bigiad): Bu tür toplantılar genel yönetimlere gerek toplantılar baktığımızda çok değişikler görülür ve biz bu konudaki söylemlerle etkili olacağımızı düşünmüyorum. Üslubumuzun devlet yönetimine ve siyasilere baktığımızda bizim bile üslubumuzun bozulduğunu görüyorum. Televizyon ve basın karşısında izlediğimizde dikkatimizi çekmiyor ama karşılaştırma yapıldığı zaman dikkat çekiyor. Refa beye katılıyor. Eğitim önemli bir konudur. Öncelikle eğitim sistemi değişmeli. Devlet büyüklerinden gördüğümüz üslubun düzeltilmesi ve örnek olması şarttır.
4 / Rojhat Avşar (Gazeteciler Cemiyeti Bşk.): Futbol taraftarı örneği yanlıştır. Çünkü sesin içinde küfür var. Başbakan bacak bacak üstüne attığında zevk alıyorsak, atmadığında rahatsız oluyorsak bizde problem var. Eğitim şart dedi. Toplumun eğitilmesi lazım. Çünkü siyasetçiyi toplum seçer. Toplum bireyi etkiler.
5/ Ferhat Gök (Kent Konseyi): Yaratılış gereği insanın ruhunda sert davranma gibi özellikler vardır. Şu açıdan bakmak lazım sert konuşmak ve yüksek sele konuşmak üslup problemi değil. Ama yumuşak sesle sakin konuşurken kötü konuşmak problemdir.
Siyasetçilerin birbirlerine seslerini yükselttiği bütün dönemlerde karşılıklı taciz vardır. İçinde bulunduğumuz ortam üslubumuzu diğerlerinden daha farklı bir noktaya getirmemizi sağlıyor. Ne kadar sert konuşursan destek alıyorsun. Kısık sesle konuşmakta üslup kusurudur. Karşıdaki kişiye saygı duymak gerekli ve üslubun ölçütlerini belirler.
6/ Cemil İlk (Güroymak Esnaf Odası Bşk):Bu toplantıları ve bu tür toplantılara katılarak fikir paylaşımında bulunmak siyasette üsluba olumlu katkılar sağlayacaktır.
Toplumda bilinçli yaşamın oluşması gerekir. Yaptığının hesabını veren toplum bilinçli toplumdur. Bilinçli bir toplum değil ezbere bir toplumuz. Bunların zamanla düzeleceğine inanıyorum. Bu tür toplantılar katkı sağlayacaktır. Toplum liderin üslubunun bozukluğunu hazmedemez.
7/ Mezher Yürek (Bitlis Barosu): Eğitim çocuklukta ailede başlar. Üslup derken düşünceleri ifade etmekten bahsetmeliyiz. Düşünce beyinde kaldığı zaman suç unsuru değildir. Ama dışarı çıktığı anda bazı sistemler tarafından suç sayılır. Şiddeti öven ifadeler bazı toplumlarda suçtur.
Çocuk doğarken bağırıyor, fakat büyüdükçe anne sus diye bağırır, okulda öğretmen susmasını ister. Askerde komutan sus der, işveren sus der, camide imam sus der ve hayatın her aşamasında sus denen bireyler meydana geliyor. Çocuklar susmayı öğrenirken konuşmayı öğrenemiyor. Böyle bir toplumun siyasetçileri nasıl olur. Çocuk bile bir şeyi ifade edemediği zaman zarar verir. Oyuncaklarını kırar. Güzel düşünmeyi sağlamak gerekir. Sus oğlum diyerek bu yapıyı bozuyoruz.
Düşünceler üsluba çevrilirken yasam dokunulmazlığı yasadan örnek verdi. Mecliste söylenen hiçbir şey suç değildir. Düşüncelerin bizim düşüncelerimize uymasını isteriz. Fakat bu konuda tarafsız olmak gerekir. Siyasetçilerin aykırı düşüncelerinden rahtsız değilim fakat ben seçim sisteminden rahatsızım. Özgür fikirler ortaya atılmalıdır. Düşünceleri suç sayan topluma değil devlet karşı sorumludur.301 madde de örnek vardır. Yalan söylemek ve gerçeği saptırmak kötüdür. İnsana ve topluma hakaret suçtur. Yalan söyleme hakkı da vardır.
Toplumun tümünü sarsan düşünceler her zaman söylenmiyor.
8/ Cengiz Kanık (Öğretmen): Toplum olarak istekleri doğrultusunda hareket ettiğimizden bunun sancısını çekiyoruz. Her söyleneni doğru kabul etmeyip, akıl süzgecinden geçirip hislerimizden sıyrılırsak üslup da değişir. Her söylenen şey alkışlanırsa üslup değişmez.
9/ Cüneyt (Bifem): Siyasetçiler söylediği kötü sözlerle gündeme gelir. Karşıdaki insan üslubunu dikkate alarak üslubunu alır
10/ İlhan Karabulut (Gazeteciler Cemiyeti): Bizler seçtik siyasetçileri, sözlerine dikkat etmeliler. Birbirlerini eleştirirken bile üst seviyelere çıkıyorlar. Biz barış istiyoruz. Siyasi ve toplumsal barış. Partiler üsluplarına dikkat edip ülke çıkarlarını düşünmeli.
11/ Emrullah Sağlam (Eren Ünv. Öğrenci Konseyi Bşk): Eğitim yoksa usul yoktur. Karşıdan gelen etkiye kötü bir tepki verilmesi üslubun olmamasından kaynaklanır. Her yerde bu ön plana çıkar. Kahve, okul ve sayre. Eğitim olmazsa üslup olmaz.
12/ İsmail Yurttaş: Bu toplantıda ödül olsaydı birbirimizi hırpalardık üstün çıkabilmek için. Siyaset zenginleşme sebebidir. Bu da üslubu etkiler. Bitlis delege seçiminde tabanın siyaset üzerinde bir etkisi vardı. Tabanın önemi anlaşıldı. Şimdi baktığımızda bu yok. Liderler istediklerini getiriyorlar. Ve Mezher Bey hukuksal açıdan mantık getirdiler. Enteresan olan durum Avrupa’nın hiçbir ülkesinde kürsü dokunmazlığının dışında dokunmazlık yokken bizde onlarda dokunulmazlık içindedir. Dolayısıyla kanun tanınamazlığı devam eder. İnsanlar kendilerini kabullendirmek için karşı tarafa sözle etki etmek isteyeceklerdir. Siyasetçilerim yüzde doksanı üniversite mezunu.
İsmet İnönü beraber bir yere giderken uçakta biri bölükbaşına gelip para istiyor. Neden diye soruyor. O da aşağı atıp insanları sevindirmek için diyor. Vergi yolsuzluğu, trafik vs… Dokunulmazlık dışına çıkmalı. Haklıların değil güçlülerin hukukunun olduğu yerde anlaşmazlıklar vardır. Para yöneten insanlar mal bildirimini düzenli verirler asla kaçış yok. Bizde milletvekillerinin milletvekili olduktan sonraki mal varlığı 100 kat artıyor. Dokunulmalık mutlaka özgürce düşüncelerini ifade edebileceği kürsü dokunulmazlığında kalmalıdır.
13/ Refa Gökkulak: Özgürlüğümüz başkalarının özgürlüğünün başladığı noktada biter Bu toplantıda Üslubu bozuk siyasetçiler kınanmalıdır önerisi geldi. Mezher bey kınanmaya karşı çıkarak rahat olmalarını savundu
14/ Mezher Yürek: Özgürlükler önceden belirlenirken bazı ülkelerde bizde senin söylediğin söz devlete hakaret olmamalı. Bir insan başbakan küfür ederse devletin hangi düzeni bozulur ki. Şiddeti önermeyecek. İnsanların onurunu zedelemeyecek düşünceleri açıklayacak. Başbakan ve muhalefet arasındaki ikili tartışmalar devlete zarar vermez. Hukuku örümcek ağına benzetti. Büyükler deler geçer küçükler takılır. Siyasetçilere biz dokunulmazlık verdik bize karşı sorumlu olmalıdırlar. Siyasetçiler kanunlara kaşı sorumlu olmalıdırlar. Siyasetçi olup huzurumu bozmam. Zenginliğini artırıp ve yaptığı yolsuzlukları örtüp kariyer elde etmek için siyasetçi olmak istiyorlar. Biz böyle bir yöneticimi hak ediyoruz. Küfürü hiçbir din sistemi kabul etmez. Demokrasiler katılımcı ve hoşgörülü olmalı
15/ Rojhat Avşar: Biz medyanın üslubunu sadece medyanın bize gösterdikleri sanıyoruz. Siyasi partiler yasasının 81 maddesi direk kapatmaya götürüyor. bunlar özgürlüklerimizle ilgili yasalardan gelir. Birbirine uymayan yasalarla yönetildiğimiz için bizim bir yere gelmemiz mümkün değil dedi. Katıldığımız bir programda yayın arasın tartışan gruplar aralarında sen arabanı değiştirmişsin deyip samimi bir sohbete girdiler.
Medyanın bakış açısı olayları etkiler. Siyasetçiler küfür ederse haber etmese yer edemez. Bahçeli haber değilse kitlesi arkasında değil. Mecliste kavga enle kuliste beraber çay içiyorlar diyor. padişahım çok yaşa düzeninde yaşıyoruz.
16/ Refa Gökkulak: Yeni yetişen nesiller değiştirecektir. Birey olarak bize çok görev düşüyor.Avrupa’dan çok geriyiz. ( 3 turist geldi nemruta götürdük, biri sigarayı içti izmaritleri sardı cebine koyup cebine atıp daha sonra çöpe attı) Eğitim farkı var.
17/ Mezher Yürek: Üslubun eğitimle düzeleceğine inanmıyorum. Parası olan vasıfsız olduğu halde siyasetçi olmak istiyor. Seviye iyi ise bizlerde o seviye ve kaliteye ulaşmak istiyoruz. Siyaset o kadar batak bir halde ki Her önüne gelen siyaset yapmaya çalışıyor. honkokta birbirlerine sandalye bile atıyorlar.
18/ İsmail Yurttaş: siyasetçiye hesap soran değil hesap veren bir toplumuz. Halk çok önemli bunu bilenler doğru siyaset yapar ve üslup düzelir. Siyasetçiler kendi seçmenlerine şov yapma derdindeler. Söylenen değil söylen bir toplum olmalıyız. Padişahım çok yaşa diye bağırılar ve ödül almazlar fakat mağrurlanma padişahım senden büyük Allah var der ve ödül alırlar.
19/ Mezher Yürek: İki tür sansür vardı. Bunlardan biri oto sansürdür Ve böylece kendi kendine baskı uygular.
20/ Rojhat Avşar: taban tabana adamlar ekranda zıt olurken daha sonra beraber çay içmeye gidebiliyorlar. Üslup dönüp dolaşıp şiddete gelecekse bu çok zararlı olabilir. İnsanların senden büyük Allah var denmeli. Siyasetçilerin önünde el pençe divan olunmamalı.
21/Gökhan Kaya(Akdeniz Ünv. Ekoloji Topluluğu Bşk):Siyasette Üslup gerçekten çok önemli ve üzerinde durulması gereken bir konudur.Çünkü siyasilerin üslubu toplumu etkiler.Siyasilerin söylemleri bireyleri olumlu ya da olumsuz yönlerde etkileyebilir.Üslubun güzelliği söylemin doğruluğu istenilene daha çabuk ulaşmaya da katkı sağlayacaktır.İfade net olmalı karşısındaki insanı kırmayacak ölçütlere olmalıdır.
ÖNERİLER
1 / Öneri olmadı.
ORTAK SONUÇ
Ortak görüş çıkmadı.
DEĞERLENDİRME
İLETİŞİM
SİVİL TOPLUM İLE
53 Adet Sivil Toplum Kuruluşuna mesaj ve mail yollandı.
MİLLETVEKİLLERİ İLE
Telefon ile görüşüldü, yoğun Program dolayısıyla katılamayacakları söylendi.
MEDYA İLE
Bitlis Merkez ve Tatvan ilçesine bilgi verildi. Gazeteciler cemiyeti başkanı katıldı.
KATILIMCILARLA
E-mail ve telefon ile ulaşıldı.
SONUÇLAR
Şanar’ın ses tonu ve üslubu beğeni aldı. Toplantının Sunumla başlaması beğeni aldı. Hazırlanan sunum başarılı bulundu.
DEĞERLENDİREN KİŞİ
Bitlis kMM Hamalı Cevat KAYA
05.02.2011 Bitlis kMM Toplantı Tutanağı
previous post