Yer: MAKİNA MÜHENDİSLERİ ODASI
Tarih: 02/05/2009
Yerel Katılım:
1. Makine Mühendisleri Odası ( Başkan-İsmail Odabaşı)
2. Memur-Sen ( Başkan- Cahit Çekmen)
3. İHD ( Y.K.Ü-Mustafa ÇELİK)
4. Gazeteciler ve Yayıncılar Cemiyeti (Nihat EKİNCİ)
5. Ulaştırma Memur-Sen ( Davut Ertuğrul-Bşk)
6. Mimarlar Odası(Cengiz CANPOLAT)
7. Özgür-Der (Ramazan ÇELİKAL-Bşk)
8. Toç-Bir-Sen(M.Oğuz Haşimoğlu-Bşk)
9. Ticaret ve Sanayi Odası (Salih YILDIZ Bşk. Yrd.)
10. Batman Barosu (Yusuf TANRISEVEN-Bşk.)
11. KAMER (Remziye TURAL-Bşk)
12. TMMOB (A.Bülent TEKİK-İl Sekreteri)
13. Batman Y.G. 21 ( Ö. Faruk AKYÜZ-Genel Sekreter)
Belediye Başkanı:
Başkan Nejdet ATALAY katıldı.
Milletvekilleri:
Milletvekili katılımı olmadı.
Medya:
1. Kanal 72
Moderatör: Şanar YURDATAPAN
Konular:
1. Yerelde ve genelde toplumsal uzlaşı
2. Anayasada toplumsal uzlaşının önünde engeller var mı? Varsa nelerdir? Bunlar nasıl düzeltilmeli?
Öneriler:
1. Bundan sonraki toplantılarımıza tanınmış bir ismin de davet edilmesi önerildi ve kabul edildi.
Değerlendirme:
1. İletişim
a. Sivil toplum ile
42 tane sivil toplum kuruluşuna davetiye gönderilmiştir. Davetiyelerle birlikte OÇG broşürleri de verilmiştir. Telefon ve mail yoluyla iletişime geçilmiştir.
b. Milletvekilleri ve belediye başkan adayları ile
Telefon, faks ve mail ile iletişim kurulmuş, davet edilmişlerdir.
c. Girişim ile
Telefon ve e-mail ile sürekli iletişim halinde olunmuştur.
2. Malzeme.
3. Medya
13tane ulusal basın temsilcileri ve yerel basın mensupları davet edildi.
4. Toplantı yönetimi
Değerlendirenler:
Şanar YURDATAPAN: Benim buraya gelmemdeki asıl amaç, Ankara’da AKP milletvekilleri arasında oldukça inanılmış bir şekilde seçimlerde DTP nin baskı uyguladığı ve bu nedenle seçimi kazandığı şeklindeki söylemlerinin gerçekliğini öğrenmektir. Bu nedenle bunu sizden dinlemek istiyorum. Böyle bir şey oldu mu olmadı mı, DTP bu nedenle mi seçimi kazandı?
CAHİT ÇEKMEN: Her seçimde olduğu gibi bu seçimde fanatikler olmuştur. Bazı olaylar da yaşandı. Ama bunlar seçim sonucunu değiştirecek nitelikte olaylar değildi. AKP nin bunun arkasına sığınması doğru değil. Seçimi kaybetmesinde AKP nin son zamanlardaki yanlış siyasi hamleleri olmuştur. Seçimi kazanan DTP de hizmet verme anlamında herkesi işin içine katmalıdır. Halkı göz ardı etmemelidir. Maalesef hepimizin önyargıları var. Hepimizin daha doğru ve sağlıklı kararlar verebilmesi için ufkumuzu genişletmemiz lazım. Şunu üzülerek söylemeliyim ki STK lar sivil değil. STK lar kurumsal anlamda hiçbir partinin yanında yer almamalı. Belediyecilik anlamında yeni başkandan ümitliyiz ancak kafamızda bazı soru işaretleri var.
M. OĞUZ HAŞİMOĞLU: Memur-Sen AKP ye yakın değildir. Bu doğru söylem değil. Yakınlığımız düşünce bazında olabilir ama organik bir bağımız yoktur. Hatta bu anlamda bayağı mağdur olduk. Geçen toplantı da dile getirmiştim DTP seçimi hak ederek kazandı. Çünkü çok güzel ve etkili bir seçim çalışması yaptı. Bir sertlik vardı ama bu asla seçim sonucunu etkilemedi.
SALİH YILDIZ: Bazı olaylar oldu ama bunlar DTP nin seçimi kazanmasındaki etken değildi. Ayrıca devlet erkanı da AKP için çalıştı. Yardımlar yanlış yansıdı. AKP iktidar, DTP de Örgütsel gücünü kullandı. DTP çok iyi çalışma yaptı. Hak ederek kazandı. Bir kez daha gördük ki halk toplumun önünde gitmektedir.
AHMET BÜLENT TEKİK: Üstte uzlaşma anlayışı yok ki yerel de olması beklensin. Bir yandan sivil anayasa çalışması yapılıyor, diğer yandan diğer partinin eli sıkılmıyor. Başbakan STK ları kendine benzeştirmeye çalışıyor. Benzeşmeyenleri hedef gösteriyor. Bence bu faşizmdir. Bu seçim hiçbir kesim açısından demokratik değildi. Seçim sonucu değiştirecek bir olay olmamıştır.
RAMAZAN ÇELİKAL: DTP nin kazanmasını bekliyorduk ve bence sonuç normaldi. Ama bizleri asıl yanıltan farkın bu kadar çok olmasıydı. Bunu açıkçası çoğu kimse beklemiyordu. Ayrıca bizler seçime çok anlam yüklüyoruz. Bu kadar önemsememiz doğru değil. Çünkü seçimler ve seçim sonuçları hayatımızda çok fazla bir şey değiştirmiyor.
İSMAİL ODABAŞI: Bu seçimlerde hizmet mi kimlik mi sorusu yanıt buldu. Ayrıca AKP nin bu yörede yapmış olduğu önemli bir hizmeti de yoktur. Sadece dilenci kültürü geliştirildi. Toplumsal uzlaşmanın önündeki en büyük engel önyargılardır.
DAVUT ERTUĞRUL: Bazı olaylar olmuştur. Bunu inkar etmenin bir anlamı yok. Ben seçimde görevliydim. Bunu birebir yaşadım. Ama DTP bu nedenle kazandı demek de doğru değildir. Belki bu kadar fark olmazdı o kadar.
NİHAT EKİNCİ: Sadece DTP yandaşları olay çıkardı demek doğru değildir. DTP liler de saldırıya maruz kalmıştır. Yaşanan çok olay oldu. Mesela DTP liler taş atarken AKP liler silahla karşılık verdi. Neden bunu kimse dile getirmedi.
NEJDET ATALAY: Batmanı gruplara ayırdığımızda çok fazla çeşitlilik ortaya çıkmaz. Burada öncelikler farklıdır. Genellikle ortak noktalarımızdan ziyade farklılıklarımızı ön plana çıkarıyoruz. Bu seçim yerel seçimden ziyade siyasi bir seçim oldu. Kürt sorununun nasıl çözüleceği noktasında önemli bir seçimdi. AKP en çok Batman’da kazanacağına inanıyordu. Burada çok fazla çalıştılar ama bizde aynı şekilde çalıştık. AKP nin önemli bir meşruiyet problemi var. Seçim gergin geçti. Bu seçimin doğasında olan bir şeydir. Ama buna rağmen bazı münferit olaylar dışında önemli bir olay olmadı. Biz zaten kazanacağımızı öngörüyorduk. Bunun için gerginlikten kaçmaya çalıştık. Fazla dikkatli olmaya çalıştık. Çünkü valiye ve devlete güvenmiyorduk. Devlet siyaseten kazanamayacağı bir seçimi farklı bir şekilde kazanmaya çalıştı. Bizde tedbirler aldık. Tedbirlerimiz hileyi önlemeye yönelikti. Bu seçimlerde devlet biraz daha geri planda kaldı. Batman’a hizmet edeceğiz. Bunu her yönüyle yapacağız. Sözümüzün arkasında duracağız. Bu kentteki herkesi tatmin edeceğiz. Belediyenin imkanları içerisinde yapılabilecek ne varsa onu yapacağız. Belediyenin şu anda toplam 108 trilyon borcu var.