Yer: Aydın Belediyesi Meclis Salonu
Tarih: 14.11.2009 Cumartesi
Katılım:
01. Tüketici Hakları Derneği Aydın Şubesi (Ümit Kutbay- Şube Başkanı)
02. Kadın Haklarını Koruma Derneği (Güncay Kösem- Üye)
03. Aydın Sanat Evi Derneği (Namık Alkan – Başkan)
04. 7 Eylül Spor Derneği (Mustafa Yılmaz- Başkan)
05. Polis Emeklileri Sos.Yard.Day. Der. (Nurettin Yüce-Şube Başkanı)
06. Jeoloji Mühendisleri Odası (Duran Özkaya -Jeoloji Mühendisi)
07. Aydın Eski Eserleri Sevenler Derneği (Mehmet Özçakır- 2. Başkan)
08. İnsan Hakları Derneği Aydın Şubesi (Jale Duygu-Şube Başkanı)
09. Aydın Bakkallar Odası ( Süleyman Mutlu-Yönetim Kurulu Üyesi)
Diğer Katılımcılar:
01. Ertuğrul Özdemir (Muhtar)
02. Hüseyin Kayhan (Aydın Sanat Evi Dermeği Başkan Yardımcısı)
03. Kemal Bayraktar (Bireysel Katılım )
04. Emine Efe (Bireysel Katılım )
05. Süleyman Çoğan (Bireysel Katılım )
06. Erdal Eriş (Bireysel Katılım)
07. Muammer Varol (Bireysel Katılım)
08. Türkan Öztürk ( CHP Kadın Kolları)
09. Hanife Muglay (Aydın Belediyesi Sul. Sun. Uzmanı)
10. Nadire Alkan (CHP Kadın Kolları)
11. Gülay Taş (CHP Kadın Kolları)
12. Mevhibe Alacoğlu (CHP Kadın Kolları)
13. İbrahim Gürdal (Aydın Belediyesi Özel Kalem Müdürü)
14. Uğur Alkanlı (Aydın Belediyesi Belediye Başkan Yardımcısı)
15. Belgin Barut (CHP Merkez İlçe Kadın Kolları Başkan)
16. Beyhan Bolat (CHP İl Kadın Kolları Üye)
Milletvekilleri:
1. Mehmet Erdem Adalet ve Kalkınma Partisi
2. Fatih Atay Cumhuriyet Halk Partisi
Mazeret Bildiren Milletvekilleri
1. Ertuğrul Kumcuoğlu Milliyetçi Hareket Partisi
2. Ali Uzunırmak Milliyetçi Hareket Partisi
3. Ahmet Ertürk Adalet ve Kalkınma Partisi
Belediye Başkanları:
1. Kamil Kaya Belediye Başkan Yardımcısı
Medya :
1. Anadolu Ajansı
2. İHA
3. Aydın Net Haber
4. Cumhuriyet
5. Yeni Kıroba
6. Gazete 2000
Moderatör: Ümit Kutbay(Tüketici Hakları Derneği Aydın Şube Başkanı)
Konular:
1. Genel Konu: Kürt Açılımı / Demokratik Açılım / Milli Birlik Projesi
2. Yerel Konu: Şehir Merkezindeki Büfelerin Kaldırılması
3. Anayasa Konusu: 1982 Anayasasında Toplumsal Barışı Tehdit Eden Ayrımcı Yaklaşımlar
Konuşulanlar :
Güncay Kösem açılış konuşmasını yaptı. Konuşmasında toplantının geçen hafta neden yapılamadığını anlattı. Bu çalışmanın amaç ve hedeflerinden bahsetti. Katılımcılara teşekkür etti.
Ümit Kutbay: Biz hemen hemen bütün Sendika, STK ve Meslek Odalarına ulaşıyoruz. Onlara telefon, e-posta ve bizzat davet ederek bu toplantılara katılmalarını istiyoruz. TkMM toplantılarının formatı gereği 25-30 kişilik gruplar halinde olması gerekiyor. Amaç herkese söz hakkı verilebilmesi için zamandan tasarruf edebilmede diyebiliriz. Ama davet ettiğimiz kurum veya kişiler kimi zaman önyargıları kimi zamanda işleri sebebiyle gelemiyorlar/gelmiyorlar. Önümüzdeki toplantılarda amacımız daha iyi anlaşıldığı zaman bu sorunların ortadan kalkacağını düşünüyorum. Ama söylediğim gibi bizim toplantılarda katılımın sayısından çok nitelikli bir toplantı olması önemli.
Mehmet Erdem– Aydın Milletvekili: İlk toplantınız olduğu gibi ikinci toplantınıza da katılıyorum. Ama geçtiğimiz toplantıya gelen katılımcı sayısından daha fazla olması gerekiyor. Ben sivil toplum örgütlerinin tamamen politize olarak faaliyet göstermelerini, politize olmalarını uygun bulmuyorum. Bunların önümüzdeki günlerde aşılması gerekir. Daha çok STK’ nın katılımın sağlanması gerekir. Katılım bu şekilde az seviyede olacaksa bizde bir sonraki toplantıya katılım konusunda düşünürüz.
Fatih Atay– Aydın Milletvekili: Biz STK’ lardan farklı bir durumdayız. Biz sizler tarafından seçilmiş kişileriz. Bizim hiçbir korkumuz yok. Ben vekil müvekkil buluşması olayını bir hesap verme gibi algıladım. Böyle bir durumda hesap sorulmasını istiyorum açıkçası. STK’ ların buraya katılmaması sizin sorununuz. Biz sizin davetiniz üzerine geliyoruz. Biz bu toplantıları iki üç ayda bir yapalım diğer milletvekili arkadaşlarımızla bir gün belirleyip daha geniş katılımı sağlayalım. Bu eksikliklerin giderilmesi gerekir. Biz, toplumdaki kişilerin bu konular hakkında ki düşüncelerini alıp partilerimize sunmak zorundayız.
Yerel Konu: Şehir Merkezindeki Büfelerin Kaldırılması
1. Süleyman Mutlu – Bakkallar Odası: Belediye Başkan Yardımcımızın söylediklerinin eksik olan tarafı şu; bu büfelerin bir kısmı Ticaret Odasına bir kısmı bize üye. Biz bize üye olmayanlara müdahale etme şansımız olmadığı için çalışma yapamadık. Aynı yerde hem büfe var hem bakkal var bu olmamalıydı. Bu büfeler oluşturulmadan önce bir altyapı oluşturulmalıydı. Bu büfeler kapatılırsa büfe sahipleri ve büfeyi çalıştıranlar ekmek paralarını kazanamaması sıkıntısı yaşanıyor. Açıkçası büfelere ihtiyaç yoktur. Bakkallarımız vardır. Bundan sonra ciddi bir ekonomik sıkıntı çekeceklerdir. Bunun da sosyal boyutu ele alınmalı. Büfeler kaldırılırsa bu vatandaşlar ne yapacak? Ne iş yapacak? Bunun konuşulması gerekiyor. Bu ciddi bir ekonomik sorundur. Bu konu ile ilgili Belediyenin Bakalar Odası ile ilgili ortak çalışma yapması gerekirdi. Şehir çalışması yapılırken bu konu göz ardı edilemez
2. Mehmet Özçakır – Aydın Eski Eserler Derneği Aydın Şubesi: Değerli arkadaşlar, yolları ve kaldırımları işgal eden büfelerden bahsederken, yaya yollarını işgal eden arabaları da konuşmalıyız. Belediyenin büfeler ile ilgili bu hassasiyeti kaldırımları işgal eden arabalarla ilgili çalışmada da yapılmalı. Büfeler sosyal bir sorundur. Büfeler kaldırılırken buraları yasal olarak işleten kişilerin evine götüreceği ekmeği nasıl kazanacağının da düşünülmesi gerekir. Başkan yardımcımızın değindiği gibi bu büfeleri kaldırırken sosyal boyutta düşünülmeli. Zaten ekonomik sorun var. Bu da önemsenmeli bu konuda ciddi olarak düşünülmeli.
3. Namık Alkan: Büfeler ve bazı kafelerin kaldırılması konusunda Belediyeyi haklı buluyorum. Büfe olayına baktığımızda büfeler tekelleşmiş, üç-beş ailenin elinde kalmış, mafyalaşmış, tekelleşmiştir. Yıllardır bu insanlar bu güçlerini kullanarak ciddi maddi güce ulaşmış. Esas boyutu budur.
4. Nurettin Yüce – Polis Emeklileri Derneği: Bir hafta önce yeni asır gazetesinde bir haber çıktı. Bunun üzerine benim derneğim önderliğinde STK larla birlikte bir basın açıklaması yaptık. Bizim gayemiz bir ilin Belediye Başkanına destek olmaktı. STK lar olarak seçilmiş bir belediye başkanını desteklediğimizi, hukuki süreçte bile her zaman desteklediğimizi belirttik. Benim edindiğim görüşe göre, buralar rant kapısı olmuş. Belediye’ den kiralama hacmi daha küçük iken daha büyük hale getirilmiş. Önce buların düzeltilmesi gerekir. Devlet Hastanesi nin önündeki büfeyi gördünüz mü bilmiyorum. Uzamış, büyümüş, gitmiş. Bunlar görülmeli Belediyeyi bu konuda destekliyoruz.
5. Beyhan Polat – CHP Kadın Kolları: Bazı büfelerin ve Gençlik Caddesinde ki telefoncuların oralardan kaldırılması, kadın olarak özellikle bizlere çok kolaylık sağlayacak. Çünkü ciddi bir güvenlik sorunu yaşıyorduk. Bu çalışma Özellikle bayanların çok rahatlattı. Belediyeyi destekliyoruz
6. Ertuğrul Özdemir: Bu konu daha önce olmalıydı. Söz sahibi olan muhtarların da bu çalışmalarla ilgili fikri, düşüncesi alınmalıydı ama bu olmadı. Ama doğru bir çalışmadır. Bunlar ne olacak? Belediyenin ne gibi bir projesi var? Bunların hazır olması gerekiyordu. Biz bunları bekliyoruz. Boşaltılan yerler ne olacak. Hal için ne yapılacak bunlar önemli. Özellikle gençlik yaya yolunun trafiğe açılması gerekiyor. O bölgede hiçbir yol yok. İmar kanununa göre 100 metrede bir yol verilmesi gerekiyor.
7. Güncay Kösem: Belediyenin bu kararını destekliyorum. Başkanımıza yapılan tehditlere karşı Başkanımızı destekliyoruz.
8. Fatih Atay – Aydın Milletvekili: Toplumsal bir eylemde bulunulması, Belediye Meclisinde desteklemesi ve bir yargı kararı olması neticesinde böyle bir uygulama doğmuş. Çok dar sokaklara sahip bir ilde oturuyoruz. Bu da ciddi bir sorundur. Aydının güzelleşmesine yönelik bir çalışmaları daha önceki yöneticiler başlatmış olsaydı bunları şimdi konuşmuyor olacaktık. Yarısı Ticaret Odası yarısı Bakkallar Odasına kayıtlı olması ciddi sıkıntı. Bakkallar odası buralara ruhsat vermeyecekti. Büfelerin hepsi kaldırılmayacak. Bu konuda da yanlış bir anlaşılma var sanırım. Büfelerin istenilen kişilere verilip, siyasi bir rant elde edileceği düşüncesinde olanların olduğunu biliyoruz. Ama buralar yeniden bir işyerine dönüştürülmeyecek ve yeni rant kapısı olmayacak. Belediye başkanımız yaman bir arkadaşımızdır. Korkmadan yanlışların üzerine gidecektir.
9. Kamil Kaya: Herkesin düşüncesi bizim için önemli. Telefoncularla ilgili karar verirken bu arkadaşlar geldi. Ve biz kendi düşüncelerimiz onlara söyledik bir iş hanını elektronikçiler çarşısı haline getirebileceklerini söyledik. Oralarda 50 lira işgaliye olmasına rağmen bunu dahi ödememiş yerler var. Elbette bundan vazgeçmek istemiyorlar. Çünkü özel kişiden yer kiralayınca bu kira bedelini ödemek zorundalar.
10. Uğur Alkanlı: Hiçbir kurumun büfe için işletme izni verme yetkisi yoktur. Bu yetki Belediye ye aittir. Bizde büfelerin sahiplerini mağduriyeti ile ilgili konuyoruz. Geçmiş belediyelerin yarattığı kirlilikler içerisinde hiçbir zaman olmayacağız. Bizim bir büfeyi kaldırıp yandaşımız veya tanıdığımıza vermek gibi bir durumuz yoktur. Telefoncuları kaldırıyoruz. Çünkü bu bölge yeşil alandır. Burası çok güzel bir park alanı olacak. Diğer yerler içinde çok güzel projelerimiz olacak ve bu projelerle ilgili başta mahalle Muhtarları olmak üzere ortak akıl ile çalışma yapacağız. Okullar bölgesindeki çocuklarımızı da çok önemsiyoruz. Biz hayatımızı daraltan büfeleri düzenliyoruz.
11. Belediye Başkan Yardımcısı- Kamil Kaya: Büfeler neden kaldırıyor? Veya kaldırılıyor mu? Biz 29 Mart’ tan sonra vatandaş gözüyle bir sorun olduğunu gördük. Belediye kanununa göre kaldırımları işgal eden büfelerin sayısının, yeşil alanlar ve parklarla birlikte 400 leri bulmuş olduğunu tespit ettik. Bu sorunu tespit ettikten sonra gördüğümüz sorun, buraların birer rant kapısı olduğu. Bunun için önce büfelerin devir edilmelerini önledik. Daha sonra ihtiyaç görülmeyen yerlerdeki büfeleri sözleşme süresi bitince kaldırdık. Belediye Başkanımızın sosyal faaliyetleri, projeler gündeme geldi. Park ve yeşil alanlardaki yerleri bu projelerde kullanmak istedik.
İhale yasası bellidir. Büfeler ile ilgili konuyu 31 meclis üyemizle birlikte toplantımızda görüştük. Büfeler ile ilgili bir yönetmelik oluşturalım istedik. 2 metre kiralanmışa 2 metre olacak. Ama böyle olmamış büfe marketlere dönüşmüş. Kaldırılması gündemde olan yasalara uymayan büfeler kaldırılacak. Buraların yandaşlara verilmesi gibi bir durum yok, böyle bir anlayış yok.
Gençlik caddesi üzerindeki yerlerin kaldırılması konusunda da Devlet Demir Yolları ve Belediye ile ilgili bir hukuki süreç yaşandı ve yap işlet devret modeli ile yapılan Dolunay Cafe’ nin Ekim ayında sözleşme süresi dolduğu için boşaltılmasını istedik ve boşaltıldıktan sonra yıkımını gerçekleştirdik.
Yasal süreç gereği boşaltılması gerekiyor imar planda ne görünüyorsa onu yapıyoruz.
12. Mehmet Erdem – Aydın Milletvekili: Aydın modern bir şehir görünümü kazanıyor ama bunu hızlandırmamız lazım ve kasaba görüntüsünde olan yerlerin kasaba mantalitesini şehrimizden bertaraf etmeliyiz ve batıya en yakın olan şehir olarak çalışmalar hızlanmalı. Bu çalışma neticesinde hayırlı bir iş yapılmış olacaksa elbette ki güzel bir çalışma. Bugün geldiğimiz noktada sosyal boyutunu da göz ardı etmemek gerekir. Buradan çıkarılanlar mağdur edilmemeli. Şehrimiz büyüdü alternatif noktalarda bu büfelere ihtiyaç vardır.
Genel Konu: Kürt Açılımı / Demokratik Açılım / Milli Birlik Projesi
Konu ile ilgili sunum DVD si izletildi.
1. Süleyman Mutlu – Bakkallar Odası: Sayın vekilim bu konu zaten mecliste tartışıldı ve gündemden düştü. Bu konuyu birbirimize anlatmanın bir anlamı olmadığını düşünüyorum başka bir zamanda daha geniş katılıma bunu konuşalım. Bu olayı burada sonlandıralım, başka bir zamanda açılım nasıl gidiyor diye toplantı yapalım. Yeterli çoğunluk yok. Bu benim düşüncem. Bir dönem İHD başkanlığı yaptım. Millet ve ulus kavramını açmamız lazım ve bu her başlık için günlerce konuşmamız gerek. Hem Kürtlerde hem Türklerde ulus olmak için 4 temel öge var. Bu düşüncelerimizi rahatlıkla söyleyebilmeliyiz. Türkler ve Kürtler millet kavramı olarak ele alınması gerekir. Ama Kürtlerde bu milletin asıl unsurudur. Türkiye’ nin gerçekleri ayrıdır. Ayrı bir devlet kurmak istese de zaten olacak bir şey değildir. Bugün köylerin ismi bile değiştirilmiş iken eşitlikten bahsedemeyiz. Bu sorun çok derin, çok çetrefilli bir konudur. Ama bizim yapmamız gereken karşılıklı saygı çerçevesinde birbirimizi dinleyerek bu konuda çalışmalar yapmaktır. Yeni bir anayasa hazırlanmalı. Bu anayasa etnik olarak vurgu yapılmadan hazırlanmalı. 1982 anayasası anti-demokratik bir anayasadır. Yeni bir anayasa gereklidir.
2. Belediye Başkan Yardımcısı -Uğur Alkanlı: Sayımız çok az olduğu için milletvekillerimiz görüşlerini dile getirsin ve başka bir toplantıda konuyu ele alalım. Bu konuyu fazla uzatmanın bir anlamı yok
3. Fatih Atay – Aydın Milletvekili: Bu DVD yi kim hazırlamışsa taraflı hazırlamış. Bu gösterimde yanlışlıklar var. 8 milletvekili burada anlatılan gerekçeyle ihraç edilmedi. Söylenen toplantıya katıldıkları için değil, parti disiplinine uymadıkları için ihraç edildi. Sonra Sayın Özal a biraz torpil geçilmiş gibi görüyorum. Bu üst kimlik alt kimlik çatışması değil herkesin dil din ırk ayrımı yapmadan yaşamasıdır. Benim kızımın adı Eyşan. Ama bu ismi ancak avukat olarak bir tavır koymam sonucu oldu. 1989 yılında bir rapor hazırladık. Bu sorun büyümeden o dönemde hazırlanmış önemli bir çalışmadır. Kürtçe konuşmaları yasaktı giderildi. Kürtçe kurs açmaları yasaktı giderildi. Kürtçe dil kursu aşıldı ama 4 ay sonra kapatıldı. Kürtçe kaset 10 bin satamadı arkadaşlar. İstedikleri farklılık, farklı olmak istiyorlar. Bir sorun var. Ama bu sorunun çözümünde “ben muhatap değilim muhatap İmralı diyor”. Böyle bir şey olabilir mi? Bir sorun var ve bu sorunun çözülmesi gerekiyor. Terör örgütünün muhatap alınması veya bir parti liderinin adres olarak İmralı yı göstermesi doğru değil. Ne yapacağını kamuoyuna sunması gereken İktidar Partisi ne yapacağını kamuoyuna paylaşmadı. Anayasada Türk yazılı… Benim bunu yorumlamada farklı bir düşüncem olsa senden önce ben tavır koyacağım. Ama iyi niyetli olarak bu sorunu çözmek istiyoruz.
4. Mehmet Özçakır – Aydın Eski Eserler Derneği Aydın Şubesi: Karşı karşıya gelip ısrarla görüşmeme gibi bir konu akıllarda kaldı. İktidar ve muhalefet görüşemiyorlar. Başbakan ve Baykal arasında ki tartışma kamuoyunda yanlış algılandı.
5. Mehmet Erdem – Ak Parti Milletvekili: Türkiye’ nin birçok sorunu var, en önemlisi ise terör sorunu. Ama bir yandan bu sorunu hallederken bir taraftan demokratikleşme sorununu da halletmemiz gerekiyor. Herkesin bu konuyla ilgi değerlendirmesi farklı olabilir. Bizim hükümet olarak düşüncemiz, demokratik açılımın temel sebebi olan terör sorununu öncelikle çözmektir. Bu, öyle iki üç ayda çözülecek bir mesele değil. Bu siyasi bir konu da değil. İşin kolaycılığına kaçmadan özüne inmek gerekir. Türkü, Kürdü, Lazı Çerkez hepimizin bu mutluluğu yaşamamız lazım. Sizin babanız, 80 yıllarında tutuklanıp, hapse gönderilip, çeşitli işkenceler görmüş olsa, siz bunu nasıl anlatacaksınız? Hatta öldürülmüş olsa işkenceden. Biraz empati yapmamız lazım geçmişle ilgili. Kendimizi bir Alevinin yerine koymak zorundayız. İşte dersim olayı. Bütün bunlar toplumda travma yaşanmasına sebep oluyor. Bunlarla ilgili şu partiden ve şu düşünceden şu parti kökünden diye düşünmüyorum. Gerek Kıbrıs meselesinde gerek Ermeni sorununda “vatan haini” ilan ediliyoruz. Böyle önemli bir meselede haydi haydi vatana ihanetle suçlanırız. Demokratikleşme yolunda taviz vermeden yolumuza devam edeceğiz. Ama ötekileştirmeden.
DEĞERLENDİRME
İletişim:
a- Sivil Toplum İle
67 Sivil Toplum Kuruluşuna Davetiye iletildi.Davetiyelerle birlikte birçoğuna OÇG broşürleri de verildi.
b- Milletvekilleri ile
Telefon ve e-posta ile tüm Aydın Milletvekillerine ulaştık. 2 MHP Milletvekili mazeret bildirerek, 1 tanesi mazeretsiz katılmadı. CHP milletvekili katıldı. AK Parti Milletvekillerinden Mehmet Erdem katıldı. Diğer iki Ak Parti Milletvekilinden biri mazeretsiz diğeri mazeretli olarak katılmadı.
c- Medya ile
18 ulusal ve yerel basın temsilcisi davet edildi. Bunlardan 6 tanesi toplantıya katıldı. Basın mensuplarına özel bir toplantı düzenleyerek, çalışma hakkında bilgi verilmesinin toplantılara katılımı arttıracağını düşünüyorum.
Değerlendiren :
Ümit Kutbay
Aydın il Temsilcisi