Yer : BARO SALONU
Tarih : 09.01.2010
Katılımcılar:
Dernek, Vakıf ve Girişimler:
1- Terziler ve manifaturacılar odası (Salih Kaya)
2- AĞÖDER Ağrı Öğretmenler Derneği (Hasan Karaşahin)
3- İHH İnsani Yardımlaşma Vakfı (Kerem Anığı)
4- Çıra Kültür ve Sanat Merkezi (Murat Atmaca)
5- İYDER- Ağrı İnsani Yardımlaşma Derneği (Ferhat Yakut)
6- AĞRI Kültür ve Yardımlaşma Derneği (Mehmet İzci)
7- Kümes Hayvanları Koruma ve Yaşatma Derneği(Sabahattin Aktay)
8- Ağrı Dağı Kültür Ve Sanat Derneği (Cenap Elem.Bşk)
9- Mazlum-Der (Levent Çiğil)
Meslek Odaları
1- 13.Bölge Eczacılar Odası Ağrı Temsilciliği (Kamuran Özgür)
2- Ağrı Barosu (Timur Demir)
Gözlemciler
1- Ak Parti İl Başkanı Abbas Aydın
2- DSP İl Başkanı Levent Delikara
3- Hak-Par Yöneticisi Fehmi Atmaca
4- BDP Yöneticisi Cemal Salan
Basın
1- Maske Dergisi ve Maske Ajansı
2- A-R-T Ağrı Yerel Radyo ve Tv
3- Ağrı Hürses Gazetesi
4- Ağrı Medya Ajansı Ve Gazetesi
5- DİHA Dicle Haber Ajansı
6- Doğu Haber gazetesi
Katılan Milletvekilleri:
M.Hanifi Alır (Ak Parti Ağrı Millet5vekili)
Belediye Başkanları:
Konular:
1.Genel Konu:Parti Kapatma ve DTP
2.Yerel Konu:İlimizin Geri Kalmışlığı Ve Çözümleri
Moderatör: Timur Demir(Ağrı Baro Başkanı)
Genel Konu Üzerine Konuşulanlar:
1- Salih Kaya (Terziler ve Manifaturacılar Odası Bşk): Parti kapatmak Türkiye’nin ayıbıdır. Günümüz dünyasında parti kapatmak artık uygar ülkelere yakışmayan bir durumdur ve de Türkiye’ye de yakışmıyor. Onun için parti kapatılamasını istemiyorum bu hangi parti olursa fark etmez. Bildiğiniz gibi en son DTP Anayasa Mahkemesi tarafından kapatıldı. Yani belli bir tabanı olan bir parti 11 kişinin kararıyla kapatılamaz diyorum. Anayasa mahkemesinin kapatılması lazım.
2- Abbas Aydın: Bildiğiniz gibi parti kapatmaları yakın tarihe kadar bizimde en büyük sorunlarımızdan biriydi. O yüzden parti kapatmalara karşıyız. Hatta bizler % 10 barajının bile kaldırılmasını halkımızın oylarını daha demokratik daha adil kullanmalarından yanayız. Anayasa mahkemesinin verdiği kararlar tartışmaya açıktır.
3- Kerem Anığı (İHH): Parti kapatmanın, a,b,c ayrımı yapmaksızın tüm partiler için geçerliliğini yitirmesi lazım.Hele hele belli bir tabanı ve kesimi olan partilerin kapatılmasını hiç doğru bulmuyorum ve bu konuda gereken yasaların çıkarılmasını istiyorum.Bildiğiniz gibi Anayasa Mahkemesi 11 üyeden oluşmaktadır. Şimdi düşünüyorum da 11 kişi 72 milyon insanın adına nasıl karar verebilir? Onun için anayasa mahkemesinin işlevinin değiştirilmesi veya kapatılmasını istiyorum.
4- Levent Delikara: Anayasa mahkemesinin parti kapatmalarını doğru bir karar olarak görmüyorum ve hele hele DTP’nin en etkin iki milletvekilinin ise siyasi yasaklı olmasını beğenmedim
5- Fehmi Atmaca: Sanırım 1962 yıllarında başlayan parti kapatma davaları ile günümüze kadar 27 parti kapatılmıştır. Bizler parti kapatmalarına karşıyız bizler biliyoruzki parti kapatma düşünce kapatmadır, parti kapatma özgürlükleri kapatmadır. Anayasa mahkemesinin aldığı bu karar hiç kimse tarafından tasvip edilemez.
6- Cemal Salan: Anayasa mahkemesinin parti kapatmalarını doğru bulmuyoruz. Partimizi kapattılar, düşüncelerimizi değil. Bugün DTP kapatıldı yarın yerine BDP açıldı. Bizler şimdi de BDP'ye üye olacağız. Bizim için değişen birşey yok. Bu utanç Türkiye'ye kaldı. Biz yine bu ülkenin demokratikleşmesi yolundaki davamıza devam edeceğiz.
7- Murat Atmaca (Çıra Kültür ve Sanat Merkezi): Parti kapatmaların, demokrasiye yakışmadığını söyleyebilirim. Ama hala ülkemizde böyle şeyler yaşanıyor. Anayasa mahkemesinin bu konularda daha duyarlı olması lazım.
8- Timur Demir (Baro Başkanı): 87 yıllık bir geçmişi olan ülkemizde sanırım 27 defa parti kapatılma olayı yaşanmıştır. Bu da ülkemizin bir ayıbı olsa gerek. Bir hukukçu olarak alınan bu kararların ülkeyi kaosa sürüklediğine inanıyorum.Anayasa mahkemesi doğru bir karara imza atmamıştır. Bizler ülkede hukuku ve demokrasiyi yükseltmeye çalışırken Anayasa mahkemesinin parti kapatmada diretmesinin hukuk dışı bir olay olduğuna inanıyorum.
9- SabahattinAkatay (Kümes Hayvanlarını Yaşatma Dern.): Parti ayrımı yapmaksızın partilerin kapatılmasına karşıyım çünkü bu partiler ülkemizin rengini ve kültürünü oluşturmadaki en büyük faktörlerdir. Anayasa mahkemesi doğru kararlar vermiyor önleminin alınması lazım.
10- M.Hanifi Alır (Milletvekili):Türkiye zorlu hamilelik sürecinden geçmektedir. Bu sürecin sonunda hormunsuz bir doğum gerçekleşecek, taraflar mutlu olacaktır. Doğacak çocuğun anne ve babası da bellidir. Başbakanımız R.Tayyip Erdoğan önderliğinde başladığımız bu yolda bizi istemeyenler, muhalifler ve engelleyici bazı unsurlar vardır. Bizler bu unsurları kaale almadan kararlılıkla yolumuza devam etmekteyiz. Bilindiği üzere olağanüstü hal uygulamasını kaldırdık. Ergenekonun üstüne kararlılıkla gidiyoruz. Kozmik odayı açtık, bütün bunları yaparken önümüze birçok engel çıktı ve çıkıyor. Karamsarlığa mahal vermeden bizler kararlılıkla yolumuza devam ediyoruz. Bakın kim hayal edebilirdik ki Suriye’yle Türkiye arasında bulunan sınır kapısında vize uygulaması kalkacak, kim hayal ederdi ki Türkiye’nin 20 bakanımızla Irak’ın başkenti Bağdat’ta toplantılar yapılacak bunlar olmayacak şeylerdi ama zaman her şeyin ilacı ve şimdi bunlar oluyor.
11- Kamuran Özgür (13.Bölge Eczacılar Odası Temsilciliği): Parti kapatmak, artık büyük bir ayıp haline gelmiştir. Bildiğiniz gibi bu konuda zaten ulaşılmaz bir rekorun sahibi olan Türkiye Cumhuriyeti rekorunu geliştirmiştir. Günümüz koşullarında parti kapatmalarla ülke gündemini meşgul etmememiz lazım diye düşünüyorum.Anayasa Mahkamesininde İşlevliğini değiştirilmesi lazım diye düşünüyorum.
12- Hasan Karaşahin (Ağrı Öğretmenler Derneği): Parti kapatmak artık Türkiye’ye yakışmıyor.Hele bu çağda bence aynı zamanda bu zihniyet ülkemizi geri götürüyor; yani batılı medeniyetler karşısında oldukça küçük duruma düşürüyor Anayasa mahkemesinin tavrını doğru bulmuyorum.
13- Mehmet İzci (Ağrı Kültür Yardımlaşma Ve Dayanışma Derneği): Parti kapatmak doğru değildir. Parti kapatmak düşünceyi kapatmaktır bence. Anayasa Mahkemesi doğru kararlar vermiyor.
14- Ferhat Yakut (Ağrı İnsani Yardım Derneği Yöneticisi): Partilerin kapatılmasını doğru bulmuyorum. Anayasa mahkemesinin coğulcu üyelerden oluşmasını istiyorum.
Yerel Konu Üzerine Konuşulanlar:
1- Salih Kaya (Terziler ve Manifaturacılar Odası Bşk): Bildiğiniz gibi ilimiz hiçbir ilden farkı olmayan güzel bir il; ama gerek yöneticilerimizin gerekse bürokratlarımızın duyarsızlığı yüzünden olsa gerek her konuda Türkiye’de sonuncu sıradayız.Birilerinin artık buna dur demesi ve ilimizin kaderini değiştirmesi lazım.
2- Kerem Anığı (İHH): İlimizde yeni yani bazı kıpırdamalar oluyor ama bu ilimizin kalkınması güçlenmesi için yeterlimi tabiî ki değil artık hepimizin yek vücut olarak elini taşın altına bırakarak bu güzelim ili her yönüyle canlandırması gerek.
3- Fehmi Atmaca: İlimizin geri kalmışlığı sanırım 1926 ve 1932 yılları arasında yaşanan Ağrı isyanlarından ötürü, alınan bir karar sonucunda kasten geliştirilmemiştir.Bu karar halen devam etmektedir bizde diğer iller gibi daha modren ve yaşanılabilir iller seviyesine gelmek istiyoruz.
4- M. Hanifi Alır (Milletvekili): Bölgenin kalkınması ticaret potansiyelinin yükselmesi halkın refah düzeyinin yükselmesi için öncelikle sivil toplum örgütlerine çok iş düşüyor. Vatandaşlarımızın da bu bölgedeki değerleri korumak ve bunları en iyi şekilde değerlendirmesi gerekiyor.
5- Timur Demir (Baro Başkanı): İlimiz Ağrı güzel şirin bir ildir gelin bu güzellikleri hep beraber yaşamak için elbirliği yaparak ilimizi kalkındıralım diyorum.
6- Sabahattin Akatay (Kümes Hayvanlarını Koruma ve Yaşatma Derneği): İlimizi kalkındırmak yine bizlerin elinde. Yani her birimiz üzerimize düşen görevleri yerine getirirsek çözülmeyecek bir sorunun kalmayacağına inanıyorum.
7- Mehmet İzci (Ağrı Kültür Yardımlaşma Ve Dayanışma Derneği): İlimizin kalkınması ve geri kalmışlık zincirinin kırılması yöneticilerimize vereceğimiz desteklerle sağlanabilir.
Değerlendirme:
Toplantıya milletvekilinin katılımı etkiyi son derece arttırmıştır. Başarılı ve katılımı yüksek bir toplantı gerçekleşmiştir.
Değerlendiren:
Mesut Gökçe (Ağrı kMM Girişimcisi)