Yer : Adana 4 Bölge Eczacılar Odası
Tarih : 09.01.2010
Katılımcılar:
a. Dernek, Vakıf ve Girişimler:
Atatürkçü Düşünce Der. (Av. Mevlüt Berk)
Türk Hukuk Enstitüsü. (Av. Özlem Süslüoğlu)
Türkiye İnsan Hakları Vakfı (Av. Mustafa Çinkılıç)
b. Meslek Odaları
Adana Tabip Odası (Dr. Rıza Mete)
Jeofizik Mühendisleri Odası (Melih Baki)
c. Sendikalar
TÜRK İŞ Bölge Temsilciliği (Halil Çekin)
DİSK-GENEL İŞ 1 nolu Şb. (Cebrail Dağhan)
DİSK-Oleyis (Ali İhsan Artut)
Eğitim Sen (Abdullah Yalçın)
Katılan Milletvekilleri:
Dengir Mir Mehmet FIRAT (Ak Parti)
Belediye Başkanları:
Katılan Belediye Başkanı Olmadı
Mesaj Yollayanlar:
Prof .Gaye Erbatur (CHP)
Av. Fato; Gürkan (Ak Parti)
Hulusi Güvel (CHP)
Yıldıray Arıkan (Çukurova Belediye Bşk.
Moderatör:
Dr. Rıza METE (Adana Tabip Odası (ATO) Başkanı)
Gözlemciler:
Şahin KILIÇ (Barış ve Demokrasi Partisi)
Hasan BELİREN (Barış ve Demokrasi Partisi)
Diğer Katılımcılar:
Ödül KAYHAN (Stajyer Avukat)
Gazi EFESOY (İŞ KUR Adana Bölge Müdürlüğü-Uzman)
Medya:
AKDENİZ TV
KENT TV
DHA
ÇUKUROVA TV
Konular:
Genel gündem “Türkiye siyasi tarihinde parti kapatmalar ve DTP nin kapatılması,Anayasa Mahkemesi ”
Yerel gündem “Türkiyede işsizlik sıralamasında Şırnak'tan sonra 2. olan Adanada işsizlik ve nedenleri”
Genel Konu Üzerine Konuşulanlar:
1- Abdullah Yalçın (Eğitim- Sen): Silaha başvurmamak koşuluyla parti kapatılmamalıdır.
2- Av.Özlem Süslüoğlu (Türk Hukuk Enstitüsü. (THE) Adana Şb. YK. Üyesi): Ben bir hukukçuyum. Anayasada parti kapatılmasına ilişkin maddeler bulunduğuna göre, partinin bu yasaklara aykırı hareketinin saptanması durumunda kapatılması gerekir.
3- Ali İhsan Artut (Disk-Oleyis Akdeniz Bölge Bşk.): Gönül ister ki parti kapatılmasın, ancak kapatılıyor. DTP’ nin kapatılması ne ilk nede son olacaktır.
4- Av.Mevlüt Berk (Atatürkçü Düşünce Der. (ADD) Adana Şb.YK. Üyesi): Demokratik rejimle yönetilen bir ülkede anayasaya uygun olarak partiler kapatılabilir. Özgürlük başıboşluk değildir. Partilerin kapatılması partileri aynasal çizgiye çekiyor. Anayasal düzen dışına çıkan parti kapatılmazsa darbe oluyor. Avrupa’da da kapatılan partiler var.
5- Av.Mustafa Çinkılıç (Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) Adana Temsilcisi): Öncelikle partilerin kapatılmasını doru bulmadığımı belirtmek isterim. Parti kapatma tüzel kişiliğin idamıdır. Ortada gerçekten bir suç varsa bu suçu tüzel kişilik değil, o tüzel kişiliği yöneten gerçek kişiler işlemektedir. Varsa bir suç gerçek kişiler ceza verilebilir. Türkiye parti kapatan bir ülke olma ayıbından da kurtulur. Düşünün ki; karayolları Trafik Kanununa uygun olduğu tescil edilen bir araçla kaza yapıldığında sürücünün kusurundan dolayı aracı da cezalandırıyorsunuz. Bunun savunulur hiçbir yanı yok bence. Üstelik sunuda da gösterildi. Yeni araçlarla, yani partilerle yola devem ediliyor.
6- Av.Mevlüt Berk (Atatürkçü Düşünce Der. (ADD) Adana Şb.YK. Üyesi): Türkiye’nin özel bir durumu var Türkiye laik bir ülke. Çoğunluğu Müslüman da olsa laik bir ülke. Etrafındaki ülkelere bakıldığında ve tarihine bakıldığında özel bir koruma gerekiyor.
7- Dr. Rıza METE (Adana Tabip Odası (ATO) Başkanı): Beklide tüm yaşananlar yalar ile hayatın uyumsuzluğundan çıkıyor. 61 Anayasası bol geliyordu.Şimdiki Anayasa dar geliyor. Aslında Anayasadan, Siyasi Partiler Yasasından b aşlamak üzere özgürlükler düzenlenmeli yasaklar değil. Aslında vekiller seçmene karşı sorumlu olmalı, parti başkanına değil. Özgürlükler düzenler düzenlendiğinde parti kapatmalar da olmaz.
8- Dengir Mir Mehmet Fırat (Ak Parti Adana Milletvekili): Temel hak ve özgürlüklerden, özgürlüklerin kullanımından, 82 Anayasasının yarattığı sıkıntılardan, parti kapatmanın ülkenin bir yüz karası olduğundan bahsetti
Yerel Konu Üzerine Konuşulanlar:
Sunum: Gazi EFESOY (İŞ KUR Adana Bölge Müdürlüğü-Uzman)
İŞ KUR un görevlerini, Adana da yıllar itibarıyla kayıtlı işsizlik oranlarını, işsizliği azaltmak için yapılan projeleri içeren bir sunum yaptı.
1- Ali İhsan Artut (DİSK-OLEYİS Akdeniz Bölge Bşk.): Çalışma yaşamı can çekişiyor. Adana önceleri bir sanayi ve tarım bölgesiydi. Uygulanan yanlış özelleştirme politikaları nedeniyle işsizlik arttı. Toplum cinnet geçirir hale geldi. Sokaklarda dolaşılamıyor. İnsanlar geçim sıkıntısından cinnet geçiriyor. Çoluğunu çocuğunu öldürüyor.Bu durum sosyal patlamaya gebedir. Acil olarak işsizliğe çare bulunmalı.
2- Abdullah Yalçın (KESK-EĞİTİM SEN. Adana Şube YK.Üyesi): Anayasada yazılan Sosyal Devlet ortadan kalktı. Planlı ekonomi ortadan kalktı. Oysa neye ihtiyacımız var? Bu belirlenmeli. Ne? Ne kadar üretilmeli? Bu bilinmeli. Örneğin 500 öğretmene ihtiyaç varken 5000 öğretmen yetiştirirseniz bunun 4500 ünün açıkta kalacağı belli. Eğitimde ciddi bir plansızlık var. 300 ila 1400 TL arasında farklı maaşlar alarak çalışan öğretmenler var. Ders ücret. 6.32 kuruş. Bunlar biraz önce sayılan işsizlere dahil değil.Bunların işi var kabul ediliyor. Ben kaç çeşit öğretmen olduğunu şaşırdım. Kadrolu, geçici, 4c li, saat ücretli, sözleşmeli ve benzeri. Bunların hiçbiri istatistiklere işsiz olarak geçmiyor. Önce eğitimden başlayarak planlı bir ekonomi lazım.
3- Av.Mevlüt Berk (Atatürkçü Düşünce Der. (ADD) Adana Şb.YK. Üyesi): Ülke ekonomisi İMF ye bağlı. Adana’ya yatırım yapılmıyor. Sabancılar gitti. Özelleştirme yapılarak devlet küçültüldüğü söyleniyor. Halbuki yatırım yapabilmesi için devleti büyütmek lazım. İktidar Adana da yatırımları teşvik etmiyor. İktidar cumhuriyet kazanımlarına karşı ve cumhuriyet kazanımlarını yabancılara yok pahasına sattı. Yabancılar da istihdama yönelik yatırım yapmıyor.
4- Av.Mustafa Çinkılıç (Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) Adana Temsilcisi): DİSK’e bağlı sendikaların bölgedeki avukatlığını yapıyorum. Gerçekten işsizlik vahim boyutta. İş güvencesi için getirilen işe iade davalarını kazanan çok ancak işe dönen, yani işveren tarafından işe başlatılan nerdeyse yok gibi. Çocukluğumda Adana sokaklarından konvoylar halinde İşçi servisleri geçerdi. Şimdilerde göremiyorum. Tam tersine kahvehaneler tıklım, tıklım. BOSSA iyice küçüldü, MENSA, PAKTAŞ, GÜNEY SANAYİ SÜMERBANK – ki bir zamanları devasa tesisiydi- ÇUKUROVA, BERDAN, YÜKSEL TEKTİL ilk aklıma gelenler hepsi kapandı. Pamuk Urfa ovasına kaydı. Hükümetin 100 km yakınımıza kadar gelen teşvik yasası uygulaması, Adana’dan makinelerin sökülerek teşvik alanlarına kaymasını sağladı. Özelleştirmeler yanlış uygulandı ve hükümet sıcak paraya duyduğu gereksinimi ET BALIK KURUMU gibi devasa tesisleri arsa bedeline elden çıkararak karşılamaya çalıştı. Adanada da bir fabrikası olan TEKEL işçilerinin durumunu herkes biliyor. Teknolojik gelişmeye uygun olarak iş gücünün niteliği de arttırılamadı. Bu yönde bir teşvik sağlanmadı.Yıllardır bize söylenenin aksine göç tek başına işsizliğin nedeni değil. Son yıllarda Adana göç alan değil, göç veren bir il konumunda.
5- Dr. Rıza METE (Adana Tabip Odası (ATO) Başkanı): Ekonomik politikada iktidarın tarzı farklı anlaşılan. Özelleştirme doğru değil. Sosyal devlet kalktı. Adananın işsizliğinde göçün büyük bir payı yok. Göç daha çok Mersine kaydı. Temel sıkıntı eğitimde. Liselerin %70 ‘i genel lise olursa, buralardan yetişen ve üniversite kapılarına dayanan ve oradan mezun olanlar. İşsiz üniversiteli ordusu yaratır. Bu oranın değişmesi lazım. Meslek liseleri arttırılmalı. Ancak, biz eleştiriyoruz ama, halk bu politikalara oy verdi ve iktidarı seçti de denebilir. Açlık sınırı altında çalışılıyor.
6- Dengir Mir Mehmet Fırat (Ak Parti Adana Milletvekili): Bu gün özelleştirilsin mi? özelleştirilmesin mi? tartışılmıyor. Evet eğitimde bir sıkıntı var. Ama önce kendimizden başlayalım hangimiz çocuğumuzu meslek lisesine göndeririz. İşsizliğin nedeni özelleştirme değildir.
1. İletişim
a. Sivil toplum ile
30 sivil toplum kuruluşuna belirlenen gündem fakslandı, felefonla görüşüldü.
b. Milletvekilleri ile
Faks ve mail ile vekillerin tamamına ulaştık, bir vekil ile dorudan iki vekilinde sekreteri ile görüştük.
3. Medya
Ulusal basın temsilcileri ve yerel basın mensupları davet edildi.14 kişi geldi. Sadece haber müdürlüklerine faks geçmek değil, özellikle yerel TV haber müdürleri birebir arandı.
Sonuçlar:
Gündem için objektif CD hazırlanması ve bunların gösterimi oldukça verimli tartışmalar sağlıyor.
Değerlendirenler: Mustafa ÇİNKILIÇ (TİHV Adana Temsilcisi)