Yer:Adana 4 Bölge Eczacılar Odası
Tarih:06.06.2009 Cumartesi
Yerel Katılım:
1. DİSK Oleyis – A. İhsan ARTUT
2. PSAKD -Metin ÇELİK
3. DİSK BÖLGE -Kemal ASLAN
4. KA-DER Saynur BULCA
5. ÇYDD Adana Şb. Sami TOPRAK
6. AESOB -Aydın HÜR
7. Adana Minibüsçüler odası – Nihat SÖZÜTEK
8. ABF – Kemal DERİN
9. TOROS KADIN KO0P -Göksu GÜNEY
10. EĞİTİM -İŞ -İsa KAYADAN
11. KESK-SES- Faruk ONUK
12. ATO- Dr. Rıza METE
13. HALKEVLERİ- Mahir MANSUROĞLU
14. ECZACIĞLER ODASI- Ali SEÇKİ
15. TİHV -Mustafa ÇİNKILIÇ
Bireysel Katılanlar
1. Sahra YETEROĞLU
Milletvekilleri:
KATILAN VEKİL OLMADI
Mazeret bildiren vekiller
1. Gaye Nevin ERBATUR (CHP)
2. Fatoş GÜRKAN (AKP)
3. Kürşat ATILGAN (MHP)
4. Hulusi GÜVEL (CHP)
5. Mustafa VURAL (DSP)
Belediye Başkanları
Bu toplantı gündemin 3 maddesi nedeni ile Adanada 4 ilçe ve bir Büyükşehir belediyesi olmak üzere 5 belediye başkanına da davetiye gönderildi onlarda davete icabet etmediler
Medya:
1. Doğan Haber Ajansı
2. Dicle Haber Ajansı
3. Kanal-A TV
Moderatör:Murat ÇELİK (PSAKD)
Konular:
1-Genel bilgilendirme,
2-Cumhurbaşkanından, Başbakana, muhalefet parti liderlerinden STK' lara kadar herkesin gündeminde bulunan “Kürt Sorunu” çözülüyor mu ?
3-Yerel Seçimler sonrası ilçelere bölünen Adana da imar planlarındaki olası değişiklikler ve imar planı değiştirmede değişmeyecek temel kurallar neler olmalı ?
Değerlendirme:
1. İletişim
a. Sivil toplum ile
30 sivil toplum kuruluşuna davetiye ve faks gönderilmiştir. 15 'i katılmıştır.
b. Milletvekilleri ile
Telefon ,davetiye ve bire bir iletişim yolu ile davet edilmişlerdir. 5 milletvekili ile mazeret bildirme düzeyinde de olsa iletişim sağlanmış, 9 milletvekilinden olumlu ya da olumsuz geri bildirim alınmamıştır.
c. Girişim ile
Telefon ve e-mail ile sürekli iletişim halinde olunmuştur.
2. Malzeme
“ ÖNYARGILAR GİREMEZ” afişleri hazırlanarak salon girişine ve salon içerisine asıldı.
3. Medya
4 Tv ve 7 kadar ulusal ve yerel basın temsilcileri mensupları davet edildi. 2 Haber ajansı 1 yerel TV katıldı Forum akşam haberlerinde görsel basında ve 07.06.2009 da günü yazılı basında yer aldı.
4. Toplantı yönetimi
Toplantı Mustafa ÇİNKILIÇ tarafından açıldı. Milletvekillerine ve sivil topluma çağrı toplantının hazırlanışı konusunda bilgi verdi. Katılanlara ve mazeret bildiren vekillere teşekkür etti.
1- Slaytlarla milletvekillerinin karnelerinin sunumu yapıldı. Nevin Gaye Erbatur (CHP) en çok katılan vekil olduğu, Hulusi Güvelin bir kez katıldığı diğer vekillerin bir kısmının mazeret yolladığı ancak çoğunluğunun ilgisiz kaldığı açıklandı. Gündemdeki 3 madde nedeni ile Adana Şehir Plancıları odasından bir sunum yapılmasının istendiği bir temsilcinin bu gün şehir planları yapılması ve değiştirilmesi konularında sunum yapacağını belirtti.
2- Metin Çelik kolaylaştırıcı olarak yerini aldı gündem maddelerinin görüşülmesine geçildi
3- Nihat Sözütek: Kuzey ıraktaki petrol boru hattının açılmış olması, iktidar ve muhalefetin söylemleri kürt sorununda kritik bir aşamaya gelindiğinin göstergesi olduğunu, Bu aşamada Genel kurmay başkanının basına yansıyan "buluruz vururuz" şeklindeki demecin kendisinde rahatsızlık yarattığını, sorunun dış mihraklardan kaynaklandığını, bu günde dış mihraklar istediği için çözüm aşamasına geldiğini, aslında kürt sorunu diye bir sorunun olmadığını "kürtçülük" sorunu olduğunu ifade etti.
4- Ali Yücel Seçki; Aslında soruna empati ile yaklaşmak gerektiğini Yunanistan daki Türkler için ne isteniyorsa en azından Türkiye deki Kürtlerinde bunu isteyebileceğini, orada haktan özgürlükten yana tavır alıp burada tutucu ve inkarcı davranmanın doğru olmadığını, sınırın ülke topraklarından ayrılmamak olması gerektiği, bunun dışında tüm hakların verilmesi gerekir. Farklılık zenginliktir. dedi.
5- Saynur Bulca; aslındı yıllardır aynı mahallelerde birlikte yaşanılan insanla bir sorunun olmadığını, empatiye gerek olmadığını zaten birlikte yaşandığını, yerel seçim sonrasında,, kıyı illeri, orta iller ve doğu illeri gibi neredeyse kurtarılmış bölgeler belirlendi söyledi ve bu duruma çok üzüldüğünü ifade etti.
6- Mustafa Çinkılıç; sorunun çözümü demokratik yol ve yöntemlerle olacaksa, demokratik hakların verilmesi için mutlaka bir muhataba gerek olmadığını, hak ve özgürlükler tanınırken birileri ile pazarlık konusu yapılmasının doğru olmadığını, sorun demokratikse çözümün silahtan geçmediğini, Genelkurmay başkanının ifadelerinin sert olduğu, daha makul ifade edilebileceğini, askeri bir yetkiliden “yasadışı bir oluşuma karşı müsamahakar davranacak mısınız?” sorusuna olumlu cevap beklemenin de doğru olmadığını
7- Metin Çelik; sorunun sadece iktidarla çözülemeyeceğini muhalefetin de, hatta bu konuda çözüme en uzak duran MHP ninde hassasiyetlerinin anlaşılarak ortak çözüme ikna edilmesi gerektiğini, artık bu kan ve gözyaşının durması gerektiğini ifade etti.
8- Kemal Aslan; 7 yıldır iktidarda bulunan bir partinin sorunu gerçekten çözmek istese bu güne kadar çözebileceğini, STK ların gündemine alıp tartışması ve taraf olması gerektiğini, artık akan kanın durması gerektiğini söyledi.
9- Mustafa Çinkılıç; sorunun inkarla da isyanla da çözülemeyeceğini, yok denilen sorunun aslında var olduğunun görüldüğünü, gelinen aşamanın yıllar öncesine göre olumlu olduğunu "kürt" sözcüğünden bile davalar açıldığı günlerden, "kürt" sözcüğünün devletin tepesinden sıradan yurttaşına kadar herkesin rahatça kullandığı bir sözcük haline geldiğini, kürtçenin yasak olduğu günlerden TRT 6 ile kürtçe yayın yapılan günlere gelindiğini, bu durumda yeni bir anayasa ile temel hak ve özgürlükler temelinde sorunun çözüme kavuşturulabileceğini, şiddete başvurulmadan, şiddeti özendirmeden bizi şok edebilecek düşüncelerinde ifade edilmesinin önündeki engellerin kaldırılması gerektiğini, örneğin birileri “federasyon” diyorsa, “bölünme” diyorsa fikrini söyleyebilmesinin yasal zeminlerinin olmasını, istemeyenlerin de “bölünmeye”, “federasyona” karşı görüş geliştirmelerini, eğer ifade özürlüğü engellenirse sorunların çözülmediğinin görüldüğünü, yeni dönemde toplantılar başladığında bu konuda önemli adımlar atılmış olmasını umduğunu ifade etti,
Gündemin 3 maddesine geçildi. Şehir plancıları odası adana şubesinden bize bir sunum yapmasına talep edilmişti. 10-15 dakikalık planlar, planların yapılışı, değiştirilmesi konusunda sunum yapıldı. Bu gündeme ilişkin sunum yapan arkadaşa konuyu anlamak için sorular soruldu.
10- Nihat Sözütek; şehir planlarının aslında ulaşım planları ile bir bütünlük teşkil etmesi gerektiği, kamu yaranıdan çok keyfi ve bireysel talepler üzerine tadilatların yapıldığını söyledi.
11- Mustafa Çinkılıç; 1/5000 ölçekli nazım imar planlarının kentlerin Anayası olduğunu aslında sıksık değiştirilmemesi gerektiğini, sık değiştirmelerde rant sağlandığını, Adana özelinde %30 bile olmayan bir oyla seçilen belediye başkanlarının eğer %70 iyi örgütlenir ve haklarını ararsa keyfi uygulamalar vev yeni rant alanları oluşturamayacaklarını, sorunun çözümünün sürece aktif katılmaktan geçtiğini, kentlerde ve özellikle Adamızda kentin imarı ile çok sık oynanandığını ifade etti.
12- Ali Yücel Seçki; belediye meclislerinde görev yapan kişilerinde sizin bizim gibi insanlar olduğunu, bu konuları bilmediklerini bu toplantılara belediyle başkanlarından başka, özellikle kentle ilgili konularda belediye meclislerinin en azından konu ile ilgili komisyonlarının üyelerinin de çağrılması gerektiğini, çünkü imar tadilatlarını en azından teorik olarak belediye başkanlarının yapmadığını, planların yapımına değişikliğine meclis üyelerinin oyları ile destek olduğu yada karşı çıktığını belirtti.
Değerlendirenler: Gelecek toplantılarda gündeme göre uzmanlık alanlarına ilişkin bir kişinin 10-15 dakikalık bir sunum yapmasının ve o bilgiler üzerinden tartışılmasının yararlı olduğu görüşüne varıldı. Toplantının Ekim 2009 da yapılması kararlaştırıldı.
Hazırlayan : Mustafa ÇİNKILIÇ