TkMM Mayıs 2016 Ortak Payda Raporu CHP Mersin milletvekili Hüseyin Çamak’ın TkMM Meclis Koordinatörü Oya Özden ile birlikte, Meclis’te düzenlediği basın toplantısıyla kamuoyuna duyuruldu.
14 ilde biraraya gelen 143 sivil toplum örgütü “Milletvekili Dokunulmazlıkları ve Siyasi Etik Kanun Teklifi” genel gündemiyle ilgili bir ortak paydada buluşamadı.
Milletvekili Dokunulmazlıkları Düzenlemesi ile ilgili ortaya koyulan görüşlere baktığımızda tartışmaların, hem siyaset hem de kamuoyu gündeminde, HDP’li vekillerin durumuyla özdeşleşmesi açık şekilde iki farklı fikri ortaya çıkarıyor:
Birincisi, HDP’li milletvekillerinin, “dokunulmazlık zırhına” bürünerek, devleti ve kamu düzenini hedef aldıklarını, terör örgütleriyle işbirliği içerisinde olduklarını, dolayısıyla dokunulmazlıklarının kaldırılması gerektiğini ifade edenler. Ancak bu görüşe sahip katılımcıların da; ilkesel olarak, milletvekili dokunulmazlıklarının, kürsü dokunulmazlığı ile sınırlandırılması gerekliliğini dile getirdiklerini kaydedelim.
İkinci görüşe sahip katılımcılar, Anayasa’da yapılan geçici düzenlemenin, anayasa hükümlerine aykırı olduğu görüşündeler. Düzenlemeyi, iktidarın, HDP’yi siyaset dışına itmek için attığı bir adım olarak değerlendiriyorlar. Yine bu görüşe sahip katılımcılar da, dokunulmazlıklara ilişkin, tüm milletvekillerini kapsayacak esaslı bir anayasa değişikliğinden yanalar.
Dokunulmazlık tartışmalarına nispetle, konuşmacıların “Siyasi Etik Kanun Teklifi” gündeminde daha az yer tutan bu başlıkta konuşulanlar son derece sınırlı. Kayda geçen en önemli ortak vurgu, siyasetin; bilhassa akçeli işlerde, şeffaflığının sağlanmasına yönelik. Kanun teklifinin bir ölçüde siyasetin şeffaflaşmasına, finansmanına ve etik değerlerine pozitif katkı sunacağı ifade ediliyor. Yine de, siyasetin; etik değerler konusunda içinde bulunduğu açmazın, yalnızca bu kanun teklifi ile düzeltilebileceğine olan inanç oldukça zayıf.
Mayıs 2016 Ortak Payda Raporu’nun tamamını buraya tıklayarak okuyabilir ve indirebilirsiniz.