Türkiye Küçük Millet Meclisi (TkMM), Şubat 2014 toplantılarında TkMM’ler 10 İstek ‘Belediye Başkan Adayları Sivil Toplum ile Buluşuyor’ gündemiyle toplandı. Toplantıların ortak payda raporu, BDP Mardin vekili Erol Dora’nın katıldığı basın toplantısı ile TBMM’de duyuruldu.
TkMM katılımcılarının yazılı anket cevaplarından derlenen Türkiye’nin 10 İSTEĞİ şu şekilde oluştu:
1- Belediye bütçesinin şeffaflaşması, belirli periyodlarla kamuoyuyla paylaşılması; katılımcılık ve hesap verebilirliğin yönetim ilkesi olarak benimsenmesi.
2- Alt yapı ve raylı sistemler başta olmak üzere toplu taşıma yatırımlarının arttırılması; trafik ve otopark sorununun çözümü.
3- Park, bahçe, kütüphane, meydan, vb. gibi kamusal alanların arttırılması.
4- Kentsel dönüşüm ve imar planlarının tartışmaya açılarak ve paydaşların görüşlerine başvurularak uygulamaya konması.
5- Şehir temizliğine önem verilmesi, yeşillendirme çalışmalarının yapılması.
6- Dezavantajlı grupların (kadınlar, gençler, çocuklar, engelliler, LGBT bireyler…) sosyal yaşama katılımı için projelerin üretilmesi, pozitif ayrımcı şehircilik politikalarının hayata geçirilmesi; kadın sığınma evlerinin açılması.
7- Sivil toplumun desteklenmesi, kent yönetimine paydaş kabul edilmesi.
8- Kültürel varlıkların açığa çıkarılması, korunması ve turizmin teşvik edilmesi.
9- Sosyal ve kültürel faaliyetlerinin arttırılması ve desteklenmesi.
10- Yoksulluk ve işsizlikle mücadele; yeni istihdam alanlarının yaratılması.
TkMM Ocak 2014 toplantıları 18 ilde gerçekleşti. Eskişehir ve Ankara kMM’ne adaylar değil milletvekilleri katılım gösterdi: Kazım Kurt (Eskişehir/ CHP), Namık Havutça (Balıkesir/ CHP), S. Nevzat Korkmaz (Isparta/ MHP).
Toplamda 18 ilde 23 Büyükşehir veya merkez ilçe adayı ve çeşitli illerde, toplam olarak 18 İlçe Belediyesi başkan adayı da katıldı.
Raporun tamamı 10 İstek ortak paydasından oluşmaktadır. Şubat 2014 Ortak Payda Raporunun tamamına https://www.tkmm.net/dosya/OP_raporu/0214opraporu10-istek.pdf bağlantısından ulaşılabilir.